Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Notre Damesta Petroskoihin ja sieltä meikäläiselle suojatielle

Markku-FB Markku Koistinen, Enon kappalainen

Pieni tutkielma turvamiehistä, hirviöistä ja nykyajan paimenista

Tulipalossa kärsinyt Pariisin Notre Damen katedraali tuli tutuksi myös Viktor Hugon 1831 valmistuneesta romaanista. Disneyn v. 1996 kyseisestä kellonsoittajasta kertova elokuva mukailee klassista kaunotar ja hirviö –kertomusmuotoa, kuten myös elokuva King Kong vuodelta 1933. Kaikilla rumiluksilla on kuitenkin hyvä sydän ja pyrkivät suojelemaan rakkautensa kohdetta.

Elokuvassa Bodyguard vuodelta 1992 laulajakuuluisuus palkkaa itselleen henkivartijan. Elokuvassa näyttelevät Kevin Costner ja Whitney Houston. Romanttisen tarinan loppukohtauksessa henkivartija huomaa sala-ampujan ja hyppää lopulta luodin eteen itse.

Thaimaan kuningas meni muuten hiljattain naimisiin henkivartijansa kanssa. Ilmeisesti sadut muuttuvat aika ajoin todeksi.

Olimme muutama vuosi sitten vapun aikoihin Veräjä-kuoron esiintymismatkalla Petroskoissa. Illalla olimme pienemmällä porukalla tutustumassa jalkaisin kaupunkiin ja palatessamme jäimme vielä hotellin portaille juttelemaan seuraamme liittyneiden paikallisten kanssa.

Hotellin ulko-ovi avautui ja viereemme tuli seisomaan turvamies, varmaan yli maksimetrinen järkäle. Jostakin syystä seuraamme liittyneet ”ystävät” hävisivät ja mies avasi meille oven kumartaen kohteliaasti. Ymmärsimme, että turva teki työtään.

Presidentti Tarja Halosen puoliso kertoi kiusaantuneensa kun heidän kävelyllä ollessaan musta auto aina lähtee seuraamaan. Tarja oli vain todennut: -turva tulee mukaan.

Tuoko tavalliselle kuolevaiselle turvaa hartiat, vai rakkaus, raha, työ, vaiko ammattitaito?

Maalaustaiteessa paimenia ei ole kuvattu roteviksi lihaskimpuiksi, päinvastoin. Paimenhan on entisajan turva, mutta nykyään tuota ammattitaitoa tarvitaan melko harvoin.

Kolin kansallispuistoon lammaspaimenia kyllä etsittiin. Viikon pestin hinta on 450 euroa ja se ei ole palkkaa, vaan tuon majoitussumman paimen joutuu maksamaan itse. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata lampaiden yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet pitää myös laskea päivittäin.

Tehtävä on ollut varsin suosittu eikä kaikki halukkaat edes pääse mukaan. Susista tai muistakaan pedoista työpaikkailmoituksessa ei ollut mainintaa. Joka tapauksessa paimen ei pääse rikastumaan rahallisesti vaan pointsi onkin ihan muualla.

Pääsiäisen alla Enossa järjestettiin koulukirkko, jonka päätyttyä 500 oppilasta lähti opettajiensa johdolla takaisin koululle.

Satuin ajamaan tuolloin ohi ja minua sykähdytti kuinka opettaja seisoi keskellä tietä suojatien kohdalla minuun selin kädet levällään kun hänen pienet eskarit juoksivat tien yli.

Opettaja ei välittänyt siitä, että hän varmasti kuuli taakseen ajavien autojen äänet. Hän väistyi sivuun vasta sitten kun jokainen hänen vastuullaan ollut oli ylittänyt tien. Onkohan siinä kysymys vain työsuhteesta, vai olisiko mukana myös oikeaa välittämistä?

Markku Koistinen

Enon kappalainen

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 18: Lähes yhtä ...
Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 17: Oivallus ja...
 

Bloggarit

Taivastelua
171 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
23 artikkelia
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä