Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Nimivalinnat

Tiedätkö, mitä myydään Valma-kaupassa? Kuulostaa naistenvaatemerkiltä tai entisajan kosmetiikalta. Liike ei edusta kumpaakaan, jos ei lasketa naisille myytäviä navettatuotteita. Minä käyn ostamassa Valma-kaupasta viikon piimät, juustot ja maustamattomat jogurtit. Ja jo hyvissä ajoin joulun alla ehdin saamaan myös supersuositut paistovalmiit joulutortut. Voilla tehdyt. Joskus olen nimittäin myöhästynyt niiltä markkinoilta.

Vanhassa sanonnassa sanotaan, että ”ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä?” Minusta tuo ”Valma” kaupan nimenä on houkuttelevan hauska. Nimestä huolimatta hyvää palvelua saa sekä siellä olevilta nais- että miesmyyjiltä. Olen sen ikäluokan kirjoittaja, että olin oppinut meijeriliikkeen palvelevan vain maatalousyrittäjiä, mutta nykytilanne on aivan toinen. Perjantai-iltapäivisin samalla tarjoushyllyllä seisoo asuinpaikasta ja ammattikunnasta riippumatta monenlaisia juuston ystäviä.
 
Oletko ottanut selvää oman nimesi alkuperästä ja nimen symboliikasta? Esimerkiksi ”Marja”- nimi on muunnosta nimestä Maria, joka pohjautuu kreikkalaisperäiseen nimeen ”Mariam”. Nimen oletetaan tarkoittavan ”toivottua lasta”, ”herratarta” ja ”näkijätärtä”. Tällaista tekstiähän luki mielellään kirjasta ”Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön” muistaen samalla marjan tarkoittavan sitä aivan tavallista marjaa.

Tiedätkö muuten, milloin on sinun kaste- tai nimiäispäiväsi? Muistutin juuri keskimmäistä poikaamme, että hänen kastejuhlaansa vietettiin aikanaan tapaninpäivänä. Kristillisestä näkökulmasta kastepäivällä on merkitystä. Siksi suosittelen keittämään nimipäiväkahvien ohella aina silloin tällöin myös kastepäiväkahvit.
 
Kenties perheemme vaikein nimivalinta on liittynyt koiraamme. Viisihenkiseen perheeseen mahtuu viisi erilaista mielipidettä. Ensimmäisen koiramme nimi oli Tupsu ja se kuvasikin hyvin kilttiä kääpiösnautseriamme. Nykyisen koiramme nimi on Hepsu. Rauhallisen perheemme nimivalinta tämän kääpiöpinserin osalta meni kyllä täysin metsään. Vielä 13-vuotiaanakin se innostuu kaikesta mahdollisesta, haukkuu, kun ei saisi ja syö, mitä eteensä saa. Sen toiseksi nimeksi sopisikin sattuvasti ”Mr Hökeltäjä”.

Marja Liisa Liimatta, sairaalapastori

Oikein hyvä vuosi
Suklaadosetti
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä