Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Neljä viikkoa hullua hakkaamista

Hulluna hakkasin konettani, ja nyt se on valmis: uusi tarinani. Siis tarina on valmis – ei käsikirjoitus, jonka täytyy tuon paahtamisen jälkeen olla täynnä virheitä ja epäloogisuuksia ja muuta hiottavaa.


Puhun nyt toisesta kirjastani, jonka kirjoittamisen näköjään aloitin maanantaina 23.5.2016, siis noin kuukausi sitten. Samana päivänä kun aloitin, pistin Heilin sivulle myös blogikirjoituksen http://www.heili.fi/blogit/millaisten-tyyppien-kanssa-oikein-kesaeni-vietaenkaeaen, jossa totesin, että esikoisestani tämä poikkeaa siinä, että tässä on samaan aikaan sekä enemmän että vähemmän henkilökohtaista kuin esikoisessani: enemmän siinä mielessä, että pyörittelen eri hahmojen kautta itselleni tosi tärkeitä teemoja, vähemmän siinä mielessä, että siinä ei ole juurikaan itselleni tapahtuneita asioita.

Olin puoliksi väärässä. Yllättävän paljon tuonne näytti sujahtavan joidenkuiden – itsenikin – joskus oikeasti kokemaa. Siinä olin oikeassa, että koko 56-vuotisen elämäni aikana päähäni kertyneet isot teemat alkoivat pursuta ajatuksista näppäimiin ja siitä koneelle. Leipätyöt nyt piti käydä välillä hoitamassa, mutta muuten laiminlöin kaikkea: kotona vielä asuvaa kuopustani, omiin koteihinsa jo muuttaneita vanhempia lapsiani, jotka turhaan saivat odottaa isältään kutsua lauantaiaterialle, kotini siivoamista, ruoanlaittoa, jalkapalloilun EM-kisoja.

Eihän tuo terveydelle hyvää tehnyt. Pää sumeni väsymyksestä ja ajatusten tulvasta, mutta sainpahan elämäni mittaisen kertymän sanoiksi muotoiltua. Ihmisistä se kertoo: elämästämme ja suhteestamme toisiimme ja itseemme ja paikkaamme tässä maailmassa – Joensuustakin ja sen kehittymisestä jatkosodan pommituksista 50-luvun jälleenrakennuksen kautta yliopistokaupungiksi, joka nyt saa kamppailla näivettämistä vastaan. Tiiliskivestä ei kuitenkaan ole kyse, sillä toimittajahan minä olen, ja toimittajan on osattava tiivistää.

Täsmälleen neljä viikkoa runttaamiseen meni. Aloitin maanantaina 23. toukokuuta, ja sunnuntaina 19. kesäkuuta olin sitä mieltä, että tämän halusin kertoa. Oli kuin tulppa olisi auennut siitä kuuluisasta ketsuppipurkista.

Mutta voiko kuukaudessa syntyä mitään muuta kuin puolivillainen hätäpäästö? Voi. Olinhan sentään tehnyt 56 vuoden perusteellisen taustatyön ja haudutellut sanamuotoiluja päässäni aina silloin, kun surujen ja ilojen välissä oli hiljaisia tuokioita. Avauslauseen kirjoittamisen jälkeen tarinaa alkoi pulputa kuin valmiiksi editoitua äänitettä olisi alkanut tekstiksi naputtaa. Itselleni tapahtuneet asiat sulautuivat luontevasti romaaninhahmoissa toisille tapahtuneisiin asioihin. Eri ihmisten kokemukset tiivistyivät yhden romaani-ihmisen kokemuksiksi ja yhden oikeasti elävän tai eläneen ihmisen kokemukset hajaantuivat monen romaani-ihmisen kokemuksiksi. Sidosaineena käytettiin runsaasti mielikuvituskokemuksia, joita ei oikeasti, tietääkseni, ole tapahtunut yhdellekään oikeasti elävälle tai eläneelle ihmiselle.

Muutaman haastattelun sain kuukauden aikana romaanini vuoksi tehdä, ja ne toivat tietooni paljon sellaista, jota voin hyödyntää myös Karjalan Heiliä tehdessäni. Sitä ehkä jään kaipaamaan, että enää en voi lähestyä kauniita naisia tyhmillä kysymyksilläni sen varjolla, että ihan vain tuon tekeillä olevan kirjani takia näitä kyselen.

Nyt sitten alkaa kesän yli kestävä hiominen, jossa rajun luomispurskahduksen tekstiin jättämät hassuudet poistetaan ja käsikirjoitus hiotaan tasolle, joka – toivottavasti – kelpaa kustantajalle. Sitä ennen pitää kuitenkin antaa aivoparkojeni rentoutua. Illan ottelut näkyvät olevan Islanti–Itävalta, Unkari–Portugali, Italia–Irlanti ja Ruotsi–Belgia.

Yö kesäinen itäisen siltojen kaupungin
Loikataanpa digissä – mutta minne?
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä