Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

My baby left me

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen, eläkeläinen

 


Hylätyksi ja jätetyksi tulemisen tunne on jäytänyt ihmisiä kautta aikojen. Näin erityisesti parisuhteitten rikkoutuessa ja toisen osapuolen lähdettyä. Kuten tiedetään, noin puolet parisuhteista päättyy ennemmin tai myöhemmin eroon. Tämän kertovat havainnollisesti Tilastokeskuksen taulukot avioerojen määristä. Useimmiten ainakin toinen osapuoli kokee tulleensa jätetyksi tai hylätyksi. Tätä tunnetta kuvaavia lauluja, runoja, elokuvia ja romaaneja on lukemattomia. Yksi kuuluisimmista on lauluntekija Arthur Crudupin teksti nimeltään ” My baby left me” Ja tässä sana baby ei tosiaankaan tarkoita vauvaa vaan rakasta kumppania. Elvis Presley teki kyseisen kappaleen maailmankuuluksi esittämällä siitä oman cover -version. Sittemmin miltei kaikki blues -laulajat ovat sitä esittäneet. Laulun tekstissä sanotaan mm. ”My baby left me, My baby even left me, Never said a word, Now I stand at my window, Wring my hands and cry, I hate to lose that woman, Hate to say goodbye. You know she left me, ” eli kultani oli jättänyt minut sanaa sanomatta ja nyt itken ikkunan ääressä käsiäni väännellen, kun olen vihainen enkä olisi halunut menettää häntä. Sellaista se on.

Muutama vuosi sitten New Yorker -lehti  julkaisi pilakuvan, jossa blueskitaristi esitti yökerhossa tunteikkaasti ” My baby left me ” - kappaletta. Yökerhon yleisö oli saanut ilmeisesti tarpeekseen kappaleesta ja huuteli laulajalle seuraavia kommentteja: ” Se oli sinulle ihan oikein !! ”. ” Jätti, varmaankin lääkärin määräyksestä ! ” , ” Mene kotiin, äläkä meille uikuta ! ”, ” Ei mikään ihme että noin kävi ! ” jne. Perheneuvontatyötä tehneenä pilakuva kyllä nauratti minua. Vaikka huutelijoiden kommentit olivat vihamielisiä ja loukkaavia, niin huutelijat saattoivat kyllä olla osittain oikeassa. Parisuhteessa on aina ainakin kaksi osapuolta, ja syitä eroon voi olla myös molemmmissa. Laulun sanat kielivät siitä että toinen lähti sanaa sanomatta. Muutama vuosi sitten tämän tyyppiselle eroamiselle annettiin ihan oma nimi: ghostaus . Vuonna 2014 verkkolehti Huffington Post kirjoitti aiheestaa artikkelin. Ghosting -sanalla netistä löytyykin nykyään lukuisia aiheeseen liittyviä juttuja. Surullista ja usein raatelevaa asiassa on se, että toinen osapuoli ei todellakaan saa koskaan tietää syytä eroon. Myöskään ghostaaja eli äkkilähtijä jää ilman niitä tärkeitä tietoja ja tunteita, joita hän saattaisi hyvinkin tarvita uudessa suhteessaan.

Kun erosta on kulunut kellä lyhyempi kellä pitempi aika käy tavallisesti  niin, että menetetyn ihmissuhteen tilalle tulee jotain muuta. Se jokin muu saattaa olla aluksi esimerkiksi kova työn teko tai aktiivinen harrastus, mutta usein myös uusi ihmissuhde. Uuden kumppanin löytyminen on useimmiten iloinen ja toiveikas asia, ja siinä vaiheessa ihminen luonnollisesti ajattelee, että nyt on minulla tarjolla uusi alku ja mahdollisuus, ja nyt en kyllä tee samoja virheitä kuin edellisessä suhteessa.

Valitettavasti hyvin usein alkuhuuman jälkeen uudessa suhteessa alkavat nousta esiin samat käytännöt ja suhtautumistavat, jotka olivat vallalla edellisessä suhteessa. Surullista mutta totta. Useat vanhat ja myös uudemmat tutkimukset parisuhteista antavat ymmärtää, että ihmisillä on jostain kumman syystä taipumus valita uudeksi kumppanikseen jollain tavalla samanlainen henkilö kuin hän, josta juuri ovat päässeet tai joutuneet eroon. Toki näin ei aina käy. Uusimpien tutkimusten mukaan ulospäin suuntautuneilla ihmisillä, siis ekstroverteilla, on suurempi todennäköisyys löytää kumppani, joka on erilainen kuin edellinen kumppani. Heillä on sisäänpäin suuntautuneita ihmisiä, introverttejä, enemmän uskallusta kokeilla jotain uutta.

Introvertin mahdolliseen heikompaan tilanteeseen ei tiettävästi ole mitään kunnon ratkaisua, koska introvertin on vaikea muuttua ekstrovertiksi. Voihan sitkeä introvertti kyllä tämän tutkimuksen tuloksen kuultuaan oikein erikseen keskittyä ja ruveta harkitusti etsimään uuden tyyppistä, entisestä kumppanista poikkeavaa ihmistä itselleen. Tiedä vaikka siinä onnistuisikin. Ainakin nuorempien ihmisten kohdalla on tässä tietoisessa, määräaikaisessa introvertin ekstrovertiksi ryhtymisessä joidenkin kokeellisten tutkimusten mukaan onnistuttukin. Suomessa ei tietääkseni ole vielä toistaiseksi järjestetty yhtään tällaista koetta tai kurssia eronneille introverteille.

Ja sitä paitsi ei pidä unohtaa sitä tosiasiaa, että varsin monet eron kokeneet ihmiset elävät aivan tyytyväisinä ja onnellisina omissa oloissaan sinkkuina. Näin näyttää ja kuulostaa asian laita olevan jo hieman varttuneempien ihmisten kohdalla kun suurimmat intohimot ja hinku parisuhteeseen on alkanut jo hiipua. Varmaankin jotkut heistä hyräilevät itsekseen  tai laulavat karaokea tai esiintyvät yökerhossa  laulaen  ehkäpä hieman haikeinkin mielin kappaletta ”My baby left Me ” .

Paavo Kerkkänen, eläkeläinen, ex -perheneuvoja

Mistä on pienet skootterit tehty?
Vanhuuden kaihia se on, sano lääkäri viisikymppise...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä