Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Muutos ja sovinnollisuus

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Kärsivät ihmiset odottavat kiihkeästi muutosta. Olitpa sitten valkovenäläinen, joka haluaa hallinnon muutosta tai vaikeaa sairautta sairastava, joka haluaa olotilaansa muutosta, niin ajatustesi taustalla on toivo paremmasta tulevaisuudesta. Toivo on ihmisen perusominaisuus, joka ajaa häntä ponnistuksiin muutoksen saavuttamiseksi. Toiset mennä körottelevät eteenpäin muutosten virrassa ilman sen kummempia ponnistuksia, ja toiset taas saattavat ponnistella hiki hatussa koko ikänsä.

Jo pienesetä pitäen meitä kannustetaan kasvamaan ja kehittymään ja annetaan ymmärtää, että aina on parantamisen varaa. Muutokset pitävät meidät ja läheisemme virkeinä. Toivotut muutokset kuten kasvaminen, kehittyminen, oppiminen ja monenlaiset omat ja muiden saavutukset ilahduttavat meitä. Osa muutoksista kuten ilmastonmuutos, sairastuminen ja onnettomuudet taas pelottavat, säikäyttävät ja tekevät meidät surullisiksi.

Eräs mieleenkiintoinen muutosten havainnoinnin ja pohdinnan aihe on ihmisten muuttuminen. Kaikkihan me muutumme tavalla tai toisella. Ulkonäkömme ja terveytemme saattaa muuttua iän myötä joka tapauksessa. Sanotaan myös, että vanhetessaan viisastuu ja rauhoittuu. Niinhän usein käykin ja se on ihan mukavaa. Joidenkin kohdalla ikääntyminen taas aiheuttaa sen, että jotkut kielteisetkin piirteet kuten vaikkapa saituus, varautuneisuus ja tiukka pitäytyminen vanhoissa tavoissa vain korostuvat. Pitkään onkin uskottu että ihmisen persoonallisuus on muuttumaton, mutta viimeaikaisissa tutkimuksissa onkin saatu selville, että ihmisen persoonallisuus voikin muuttua vielä myöhemmälläkin iällä. Muiden silmin katsottuna nämä muutokset voivat tietenkin olla yhtä hyvin noita myönteisiä muutoksia kuin myös sitten noita kielteisiä muutoksia.

Chicagon Northwestern- yliopiston apulaistutkimusprofessori Eileen Graham kollegoineen on koonnut tästä aiheesta yhteen useissa tutkimuksissa saatuja tuloksia. Tutkimus julkaistiin maaaliskuussa 2020 European Journal of Personality -lehdessä ( https://doi.org/10.1002/per.2259 ). Tutkimuksista saatiin selville, millä luonteenpiirteillä on iän mukana taipumus heikentyä ja millä vahvistua. Avoimuus uusille kokemuksille näyttää vähenevän. Samoin vaikuttaisi käyvän tunnollisuudelle ja ulospäinsuuntautuneisuudelle. Tämä lasku on melko tasaista iän myötä. Neuroottisuus eli tunne-elämän tasapainottomuus näyttäisi sen sijaan noudattavan u-kirjaimen muotoista käyrää. Tämä tarkoittaisi sitä että neuroottisuus vähenisi nuoruuden jälkeen, mutta lisääntyisi elämän loppupuolella. Tarkastelussa oli myös sovinnollisuus. Sen muutoksista ei löytynyt selvää näyttöä. Tämä tarkoittanee sitä että jos joku odottaa jonkun vanhan sukulaisen muuttavan näkemyksiään sovinnollisemmiksi vaikkapa tulevien tai toteutuneiden perinnönjakojen tai muiden ihmisten arviointien ( lue: arvostelujen ) suhteen, niin tämä saattaa olla turha toivo. Eli vaikka persoonallisuus ja luonne näyttäisivätkin muuten muuttuvan, niin sovinnollisuus ei muutukaan. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen ja merkittävä juttu, kun niin monet odottavat, että he pystyisivät tekemään sovinnon kuka mistäkin asiasta elämänsä ehtoopuolella olevan sukulaisen kanssa. Ikääntynyt ihminen on saattanut jo oman mielipiteensä asioista ja henkilöistä vakiinnuttaa niin vahvoiksi, että ne eivät enää muutu. Yksittäisissä tapauksissahan tämä voi onnistuakin, eli ilman muuta sovinnon tekoa kannattaa yrittää, jos jokin asia tuntuu mieltä painavan.

Jos sovinnon teko ei onnistu, niin silloin voi vain sanoa, että niinhän tuo nyt meni ihan Eileen Grahamin tutkimustulosten ennusteen mukaan. Sittenpä voikin jäädä pohdittavaksi ajatus siitä, olisiko minun omissa ajatuksissani ja toiveissani mahdollisuuksia muutokseen. Monen ihmisen elämä helpottuu vallan huomattavasti siinä vaiheessa, kun hän lopettaa vaatimasta, odottamasta tai toivomasta toisen ihmisen muuttuvan sellaiseksi kuin itse haluaisi hänen muuttuvan.


” Muuttuuko kaikki,
muuttuuko mikään,
katselen muuttolintuja
jä lähden ”


Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Loma - tuo autuas välimerkki työvuoden mittaisessa...
Mielen nosebot ja plasebot
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
30 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä