Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Mököttämällä miljonääriksi

Olen keksinyt innovatiivisen pisnesidean jolla Suomi lähtee ennenkuulumattomaan nousuun kohta alkavan uuden laman jälkeen. Ai mikä se on? Siinäpä se. En sano. Tämä on juuri se pisnesidea: ”En sano ”. On aivan varmaa että puheliaat etelämaalaiset ja kaukomaiden ihmiset haluavat tulla Suomeen kokemaan mykistävää hiljaisuutta kaiken melusaasteessa olemisensa jälkeen. Miltei kaikilta suomalaisiltahan onnistuu suuremmitta ponnisteluitta kiusaantumatta hiljaa oleminen myös toisten ihmisten välittömässä läheisyydessä. Ei kun vaan kannon päähän istua möllöttämään ja rahat pois turisteilta. Ja tässähän tuli vasta pieni maistiainen ideasta, joka on halpa, huokea eikä edes maksa paljoa.


Ajatelkaapa niitä kaikkia erilaisissa ammateissa olevia ihmisiä, joita erilaiset asiat velvoittavat olemaan hiljaa. Joillakin on pörssi- ja liikesalaisuudet, joillakin ihan työn puolesta vaitiolovelvollisuus, jotkut joutuvat olemaan hiljaa rippisalaisuuksista ja miltei kaikki joutuvat uransa loppupuolella hiljaisen tiedon kouriin. Hiljainen tietohan on käytännössä sitä tietoa, mitä vanhemmat työntekijät arvelevat nuorempien kaipaavan, ja istuvat vaiti arvoituksellinen hymy naamallaan, kun nuoremmat eivät älyä kysyä. Useimmat vievät nämä salaisuudet mukanaan hautaan ja silloin ne viimeistään muuttuvat sanotaan nyt vaikka pimeäksi tiedoksi, jota ei tiedetä olleen olemassakaan. Niin ja onhan jokainen varmasti tietoinen amerikkalaisista poliisisarjoista tai omasta perhe-elämästään tutuksi tulleesta ns. Miranda warningista joka kuuluu: ” Teillä on oikeus vaieta. Kaikkea sanomaanne voidaan käyttää oikeudessa todisteena teitä vastaan ”. Mutta kaiken kaikkiaan on varmaa, että jotkut muut keksivät kohta innovoida edellä mainitut hiljaa olemisen muodot sellaiseksi keksinnöksi, että siihen joutuu sanomaan samat sanat kuin vanhassa suomalaisessa tv-sketsissä : ” Hiljaseks vetää ”.


Suomalaisilla on kuitenkin takataskussaan eräs taito, jolla kuitenkin voidaan tämä idea vielä vetää kotiin päin. Edellä esitetyt hiljaa olemisen muodot kruunaa suomalainen mököttäminen. Siinä ei kyllä muut pärjää, ja kaikki ovat saaneet siihen hyvän koulutuksen joko aivan helposti kotonaan tai sitten omalla työpaikallaan. Jos tämä uusi innovaatio epäilyttää, kannattaa toistaa hiljaa mielessään mantraa: ” Tyhmä kun suunsa ummistaa, hän hiljaista viisasta muistuttaa”.


Missäs ne on ne alussa uumoillut miljoonat? No nehän sisältyvät vanhaan viisaaseen sanontaan: ”Puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa ”. Eikä tämä ole pelkästään suomalaisten sananlaskujen aarteita. Jo 60-luvulla kuuluisa lauluhtye The Tremeloes ylsi maailmanmaineeseen kappaleellaan ” Silence is golden ”. Pitkään mietin mitä ihmettä tämä tarkoittaa, mutta muutaman vuosikymmenen puhumisten jälkeen tämä on minullekin hiljaa valjennut. En tosin ole vielä rikastunut. Mutta jos olisin niin enhän sitä kyllä kellekään kertoisi.

 

Paavo Kerkkänen , perheneuvoja

Nimetön
Onnittelut, Suomi - sinä monikulttuurinen
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä