Taivastelua

Mitä tehdään, kun hakotukki kaatui?

 

Kesällä mennään mökille ja hakotukki kaivetaan liiterin periltä. Klapit on saatava nopsasti uuniin, jotta suomalainen saisi saunan auvon. Silloin on kirveelle töitä ja varpaat vaarassa.

Kysymys hakotukin kaatumisesta elää perheessämme suullisena perimätietoina. Sen taustalla on tarina avuttomasta renkipojasta, joka ei osannut ratkaista tätä show stopperia, vaan hänen oli keskeytettävä isännän työt tällä kysymyksellä. Renki joutui pyytämään apua. Kysyjä yrittää eteenpäin ja pian kirves viuhuu taas. Kaatunut hakotukki muistuttaa epäonnistumisen häpeästä ja avunpyytäjän rohkeudesta.

Nykyihminen tuskailee useammin tietoteknisten ongelmien kuin hakotukkien kanssa. Varsinkin kesällä, kun palataan lomilta, voi huomata, että kaikki ei sujukaan suunnitellusti. Joku ohjelmistopäivitys on jäänyt väliin ja kone takkuaa. Hakotukin sijaan ohjelmistot kaatuvat.

Ensimmäisenä työpäivänäni kännykkäni otti kyllä vastaan sähköposteja, muttei sillä voinut soittaa eikä vastaanottaa puheluita. Kännykkä oli ilmeisesti joutunut identiteettikriisiin viettyään loma-ajan läppärin seurassa. Vaikka kännykän identiteettikriisi ratkesi parissa tunnissa, käyttäjän avuttomuudenkokemus jäi.

Kuka nostaisi hakotukin ja kertoisi, miksi tallennetut tiedostot haihtuvat ja juuri naputtelemani merkit katoavat näytöltä? Kiukuttaa, kun työt tarvitsee aloittaa alusta ja homma takkuaa. Toistuessaan se nakertaa itseluottamusta. Olen kuullut elohopeakerhoon kuuluville suunnatuista digiloikka-ryhmistä. Tätä menoa loikin sinne itsekin ennen eläkeikää.

Siksi päätän, että hakotukin kaatuminen on myös mahdollisuus oppia uutta. Ei kirvestä kiveen, vaan hakotukin nostoon ja uuteen yritykseen. Kyllä pilkottavaa riittää ja varpaatkin ovat vielä tallella.

 

Kehitysvammaistyön pastori, Minna Snellman

 

Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 29: Ikävä iski...
Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 28: Hahmon his...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
111 artikkelia
Aimo Salonen
105 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä