Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Mitä on olla eurooppalainen

Tiina Belov, yliopistopastori Tiina Belov, yliopistopastori

Olimme työtoverini kanssa puhumassa hyvinvoinnista yliopiston eräällä osastolla. Läsnä oli henkilökuntaa, opiskelijoiden asioita ajavan ainejärjestön vaikuttajia ja muita opiskelijoita. Työtoverini edustaa Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiötä (YTHS), josta opiskelijat saavat sekä ruumiin että psyyken hoitoa. Yhdessä me, YTHS:n ja ev.lut.kirkon edustaja, kävimme vuoropuhelua siitä, mitä hyvinvointi ihmisen elämässä voisi tarkoittaa.

Tavallinen arki on parasta. Joskus sitä pitää vain sietää; toisinaan arjessa kohtaa iloisia yllätyksiä, tai se sujuu ilman suuria heittelyitä suuntaan tai toiseen. Elämän arkirytmi tuo mukanaan hyvinvointia tavallisten asioiden kautta, joita ovat vaikkapa syöminen, nukkuminen, liikkuminen, toiset ihmiset, eläimet ja luonto.

Yhteiskunnassa ja politiikassa tehtävät ratkaisut vaikuttavat vahvasti ihmisen arkiseen elämään ja jaksamiseen. Ratkaisut ja päätökset saattavat tuntua kaukaisilta ja ulkoisilta asioilta, mitkä eivät ole ensimmäisinä mielessä, kun aamulla herää. Ne tulevat kuitenkin todeksi arkielämän puitteissa ja ihmisen sisimmässä. Kun esimerkiksi poliittisiin päätöksiin ja niiden takana oleviin arvoihin perustuva viesti on sellainen,  että opiskelija tai työtön tulee toimeen vähemmällä kuin muut ja että he eivät oikeastaan ole yhteiskunnalle hyödyllisiä ja tärkeitä, niin se laskee itsekunnioitusta ja itsetuntoa.

Tämän hetken terävin yhteiskuntakriitikko ja tulevaisuuden pohtija Yuval Noah Harari kysyy, mitä tarkoittaa olla yhteiskunnan jäsen ja eurooppalainen vuonna 2018? Hän sanoo: " Se ei tarkoita sitä, että on valkoihoinen, uskoo Jeesukseen Kristukseen tai kannattaa vapautta. Pikemminkin se tarkoittaa sitä, että kiistelee kiivaasti maahanmuutosta, EU:sta ja kapitalismin rajoista. Se tarkoittaa myös sitä, että kysyy tavan takaa itseltään: `Mikä määrittää identiteettiäni?`, ja että tuntee huolta väestön ikääntymisestä, valloillaan rehottavasta konsumerismista ja ilmaston lämpenemisestä."

Opiskelijoille yritimme sanoa, että ehkä tie hyvinvointiin on sen hyväksyminen, että elämä kokonaisuudessaan on rikkonaista eikä ehjää. Meillä on yksi yhteinen tila, jossa asumme, elämme ja olemme yhdessä: oma maapallomme. Meillä on erilaisia tapoja toteuttaa uskoamme ja arvojamme; erilaisia valtioita ja maita, erilaisia kulttuureja ja olemismuotoja, mitkä näkyvät arkielämässämme. Tärkeintä on, että meillä on toinen toisemme: lähellä oleva toinen ihminen, kuka vaan. Hänen kanssaan voi keskustella vaikkapa siitä, mitä kuuluu, kuka sinä olet, kuka minä olen, mihin me olemme menossa yksittäisinä ihmisinä ja  yhteiskuntana. 

Tiina Belov, yliopistopastori

 

Millä minä elän?
Kirje vanhemmilleni
 

Bloggarit

Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä