Joona Turunen ja Paavo Kähkönen

Kirjoittajat ovat Joensuun lyseon lukiolaisia, joita kiinnostavat numerot, vaikuttaminen, päättäminen, urheilu ja hyvä ruoka.

Miksi Suomi on hyvä maa investoinneille? /Joona

Miksi Suomi on hyvä maa investoinneille? /Joona

Mukavasti ja rennosti sujuneen kesän jälkeen on mukava palata kouluhommiin ja valmistautua parin viikon päästä oleviin yhteiskuntaopin YO-kirjoituksiin. Siksi ajattelin kirjoitella tänne tällaisen, ihan vain omaksi harjoitukseksi ja siun iloks! :)

 

Miksi Suomi on hyvää aluetta investoinneille?

Suomella on etulyöntiasema suhteessa moneen muuhun talouteen, olemme loistava paikka investoinneille.

Investoinnit ovat kansantalouden moottori, mutta samalla se on kuin kaksiteräinen miekka. Tämä johtuu siitä, että investointi voi monesti kohdentua esimerkiksi tuotannon automatisointiin, joka tietenkin vähentää osaltaan työvoiman tarvetta. Toisaalta, pidemmällä aikavälillä, investoinnit kuitenkin kasvattavat yritystä ja yleensä se mahdollistaa myös työntekijöiden rekrytoimisen sekä kansantalouden kasvun.

 

Investoinnit kotimaassamme ovat kasvamaan päin, joka on erittäin hieno asia. On ennustettu, että investoinnit kasvavat seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä hiukan yli 9% (2016: 5% ja 2017: 4%).

 

Suomi on loistava paikka investoinneille. Meillä on täällä korkea koulutustaso, joka mahdollistaa laadukkaan tutkimustyön. Tutkimustyö on myös edellytys monille innovaatioille, jotka puolestaan ovat avain menestykseen ja Suomen nousuun. Meillä on myös siitä hyvä tilanne, että täällä on saatavilla hyvin koulutettua työvoimaa. Yrityksille on tietysti eduksi, että hyvää työvoimaa on reilusti tarjolla. Se takaa pienempiä palkkakustannuksia ja parempaa työvoimaa.

 

Hyvien ihmisten lisäksi meillä on kehittynyt infrastruktuuri, joka mahdollistaa toimivan logistiikan sekä energian saannin. Lisäksi yhteiskuntamme on vakaa ja rauhallinen, eikä ongelmia siltä osin tarvitse pelätä, kuten monessa muussa maassa. Esimerkiksi aseellisten uhkien ja luonnonkatastrofien todennäköisyys on hyvin matala, onneksi!

 

Miksi kummassa täällä sitten pelätään investoida? Syy on yksinkertaisesti heikossa uskossa tulevaisuuteen. Suomi on tällä mittarilla jäljessä muun muassa kriisimaita: Kreikkaa ja Italiaa. Länsinaapuri Ruotsi puolestaan on aivan eri puolella taulukkoa. Tämä mielenkiintoinen tieto löytyy tutkimalla EK:n luottamusindikaattoria.

 

Suomen teollisuutta voidaan soveltaa Yhdysvaltalaisen bisnesguru Marcus Lemoniksen kolmen P:n sääntöön: People + Process + Product. (Ihmiset + Prosessi + Tuote)

 

Tämän paketin ollessa kunnossa, ei voi välttyä suurilta ja positiivisilta luvuilta viivan alla. Suomella eniten kehitettävää lienee kolmannen P:n kohdalla, joka on siis Product. Innovaatioita tarvitaan!

Kojon Sanna ja muut kaverini
Ainakin ensimmäinen pappi on perusteltu
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
179 artikkelia
Tutkailua
27 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä