Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Mihin ihmeeseen tieteellistä tutkimusta enää nykyään tarvitaan kun kaikki tarvittava tieto on jo netissä ? !


Kun jollakulla on parisuhteessaan vaikeaa, niin olisiko parempi vain kuunnella vai pitäisikö antaa neuvoja?  Selvitimme tätä 80-luvun lopulla Joensuun Perheasiain Neuvottelukeskuksessa kyselemällä asiakkailta jälkeenpäin, mikä heitä oli auttanut parhaiten. Tulokseksi tuli että molempi parempi.  Molempiin toimintatapoihin oltiin tyytyväisiä.  Olisihan tämä pitänyt arvata ilman tutkimistakin.


Maailmalla tehdään jatkuvasti paljon tieteellisiä tutkimuksia, joiden tulokset eivät yllätä, mutta ovat silti mielenkiintoisia. Syyskuussa 2016 Psychological Science lehdessä julkaistiin ainutlaatuisen, lähes 80 vuotta kestäneen tutkimuksen lopputulos. Tutkijoiden Waldingerin ja Schulzin mukaan ne miehet, jotka olivat kasvaneet lämpimämmissä perheympäristöissä, käyttivät terveempiä strategioita selvitäkseen negatiivisista tunteistaan keski-iässä. He olivat myös turvallisemmin kiintyneitä puolisoihinsa myöhemmässä iässä. Niinpä.  Se miten hoidamme ja kasvatamme poikiamme, vaikuttaa heidän elämäänsä aina heidän vanhuuteensa saakka.  Selväähän tämä ja käytännössä nähty.


Toinen mielenkiintoinen ”päivänselvä” tutkimustulos ihmissuhteiden alueelta julkaistiin Emotion -lehdessä, sekin syyskuussa viime vuonna. Tutkijat Bechtoldt ja Schneider olivat saaneet varsin vakuuttavasti selville että empatia (empathy) johtaa helposti epämiellyttäviin tunteisiin kuten stressaantuneisuuteen, surullisuuteen ja jopa burnoutiin. Useinhan empatiaa pidetään pelkästään myönteisenä asiana, mitä se ei suinkaan ole.  Samassa tutkimuksessa paljastui, että myötätunto (compassion), joka on siis eri asia kuin empatia, sen sijaan johtaa helpommin myönteisiin tunteisiin, ja mikä tärkeintä, suurempaan motivaatioon auttaa.  Osa ihmisistä sukeltaa empaattisesti toisten tunteisiin voivottelemaan, ja jää niin sanotusti tuleen makaamaan.  Kyllä siinä stressaantuu, kun ei voi tehdä mitään. Toinen sen sijaan ei ehkä ole niin empaattinen, mutta miettii kuitenkin myötätunnon vallassa rauhassa yhdessä vaihtoehtoisia suunnitelmia ja ratkaisuvaihtoehtoja, joilla voidaan parhaiten auttaa ja helpottaa toisen kärsimystä. Tämä ei ole kovin helppoa mutta monet kyllä kokevat saavansa apua tällaisestakin lähestymistavasta.  Selvä juttuhan tämäkin on.


On hyvä että elämässä on paljon itsestään selvyyksiä, joiden paikkansapitävyys uudelleen vahvistetaan tieteellisilläkin tutkimuksilla. Toisaalta juuri tieteellisten tutkimusten avulla voidaan aina uudelleen kyseenalaistaa elämän itsestäänselvyydet. Muutenhan kohta joku julistaisi oikeaksi vaihtoehtoisen totuuden, että maapallo on litteä, koska hän on sen henkilökohtaisesti itse havainnut ja hänestä siltä tuntuu. 

Paavo Kerkkänen, perheneuvoja

Vertaisfoorumi – Meidän erhe
Täyden lastin hain
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä