Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Mielen nosebot ja plasebot

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Ä 

Minulla ei koskaan mikään onnistu. En tule koskaan olemaan onnellinen eikä minulle ole luvassa mitään hyvää. Miksi siis edes yritän?

Nosebo. Jos odotan ainoastaan huonoja asioita, huonoja asioita tapahtuu. Suuntaudun niiden mukaan ajatuksissani ja ajatukset siirtyvät toiminnaksi ilman, että sitä itse edes huomaan.

Minun noseboni löytyy mm. käsitöiden monimutkaisesta maailmasta. Jo aloittaessani patalapun virkkaamisen tiedän, että reunat tulevat mutkittelemaan kuin Kunnasniementie ja osa silmukoista on niin tiukkoja, ettei koukku pääse läpi. Vastaavasti osasta silmukoista näkyy läpi muistoissani vastapäätä istuva ja ymmärtävästi hymyilevä mummo. Niinpä nykyään en edes yritä, vaan ostan patalaput kaupasta, kuosi ja väri valittavissa tilanteen ja tarpeen mukaan.

Jos negatiivisen odotuksen ja ajattelun malli läpäisee koko elämää, muuttuu maailma hyvin raskaaksi ja pikkuhiljaa huomaa myös läheisten uupuvan. Pessimistisyys käy työstä myös lähipiirille.

Helpoksi vastavoimaksi löytyy plasebo. Henkinen kalkkitabletti, joka auttaa kaikkeen. Sen voimalla osaan kaiken ja kykenen mihin tahansa. Mitään ei tarvitse opetella tai mihinkään ei kannata paneutua, tabletti käyttöön ja taas mennään! Ympäristölle aivan yhtä raskasta kuin nosebo eikä pidemmän päälle helppoa itsellekään.

Ääri-ilmiöt, joko-tai- ajattelu ja kaiken sorttinen fanaattisuus kuihduttavat ihmisen kykyä ja halua tutustua itseensä ja maailmaan kysellen, kuunnellen ja pysähtyen. Henkinen plasebo löytyy gurujen opeista, joita ei saa eikä haluakaan kyseenalaistaa. Viikkolehdet ja erilaiset poppakonstikanavat suoltavat ohjeita milloin mihinkin vaivaan ja ihmisraukka käyttää voimansa ja varallisuutensa niitä seuratessaan ja kuunnellessaan.

Entä jos vain hyväksymme sen, että elämään kuuluu välillä alakuloisuutta ja hankaluutta? Entä jos löydämme hyviä ja turvallisia meitä kannattelevia asioita, jotka kannattavat meitä halki vaikeiden aikojen? Silloin meillä ei ole tarvetta muuttaa sitä, mikä elämässä on juuri silloin totta. Tai jos muutamme, paneudumme muutokseen ja sen suuntaan rauhassa itseämme ja Luojaamme kuunnellen. Oikotietä ihmisenä kasvamiseen ei näytä oikeasti olevan. Tässä hetkessä, tässä maailmassa ne oikotiet näyttävät vain niin helpoilta ja houkuttelevilta. Vastauksia elämän haasteisiin ei kuitenkaan löydy puhelinpalveluista, tie on paljon paljon työläämpi.

Ja jos tien kulkeminen on liian raskasta, nosebon ja plasebon sijaan on hyvä muistaa ihan oikea lääketieteellinen tuki. Eihän murtunutta jalkaakaan jätetä kipsaamatta ajatellen, että aika hoitaa. Ensin kipsataan ja sitten kuntoutetaan. Siihen urakkaan eivät nosebot tai plasebot auta.

Muutos ja sovinnollisuus
Vielä kiitollisena muistat sitä aikaa kun elämässä...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
30 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä