Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Mestarin ohjauksessa

Mestarin ohjauksessa Markku Koistinen, Enon kappalainen

Edesmennyt ohjaaja ja professori Jouko Turkka herätti ristiriitaisia tuntemuksia. Hän yhdisteli ilmiöitä ja ajatuksia hurjalla voimalla. Tämä voimakas sisäinen palo oli aivan toisenlainen kuin monella ns. tavallisella ihmisellä. Siksi toiset näkivät hänessä suuren taiteilijaneron ja toiset mieleltään epätasapainossa olleen ihmisen.

 

Täyttäessään 70 vuotta, sanoi hän viimeisimmissä haastatteluistaan, että sanat ovat hiljalleen katoamassa - niitä otetaan häneltä pois. Hän ei pystynyt enää kunnolla puhumaan. Hän tiesi merkityksen, mutta ei muistanut sanoja, joilla niitä kuvataan. Seuraava haastattelu jäi vain yritykseksi, koska taitelija pystyi enää vain karjumaan ja hypähtelemään ympäriinsä kädet levällään.

 

Silloin kun sanat vielä olivat, kertoi hän mielikirjansa olevan Raamattu. Hän perusteli teoksen ylivoimaisuutta turkkamaiseen tyyliinsä. Se Turkan puhe oli niin täynnä sanoja, pursuten rivienkin välistä sellaista silmien paloa, intohimoa ja tajunnanvirtaa, että kuulija tuli varmasti vakuuttuneeksi.

 

Kuinkahan Turkka ohjaisi Jeesus-aiheisen näytelmän, tai vaikkapa kohtauksen, jossa Jeesus parantaa miehen, joka ei pystynyt kunnolla puhumaan? Kuinka Jeesus koskettaa miehen huulia, huokaa ylöspäin, kohti korkeuksia? Ihmisen huokaus on usein pää painuksissa kohti maan kamaraa. Laittaisiko Turkka hänen suuhunsa sanat: ”Sää nöyristelet ja häpeet ittees!”? Jeesuksen huokaus muuttuu kuitenkin kuninkaalliseksi käskyksi.

 

Ajattelen, että molemmat halusivat saada ihmisen kanavat auki. Siinä päämäärässä ei ole häpeämistä. Turkallakin oli taito nähdä ihmisistä asioita, joita muut eivät nähneet.

 

Markku Koistinen

Enon kappalainen

 

Rintamäkeläiset ne vasta osasivatkin rakastaa
Rollaattoriraivoa ja -rakkautta
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä