Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Lyhyestä virsi kaunis

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Lyhyys on noussut nykyään arvoon arvaamattomaan. En tarkoita ihmisten fyysistä lyhyyttä,  ihmisten elämän lyhyyttä tai Suomen kesän lyhyyttä. Tarkoitan erilaisten asioiden lyhyttä hoitamista. Lyhyyteen liittyy miltei aina myös kiire tai ainakin kiireen tuntu. Olisi ikäänkuin kerittävä enemmän tai oltava jo muualla.

Asioita voidaan hoitaa lyhyesti useilla elämän alueilla. Esimerkiksi terveydenhuollon puolella on aina vitsailtu, että jos asiakas kerkiää vastaanoton aikana istumaan, niin peli on menetetty. Olisi toimittava lyhyesti ja nopeasti ja tehokkaan tuntuisesti aikaa tuhlaamatta ja jaaritteluihin sotkeutumatta. Huumoritutkimuksen puolella taas on jo pitkään ollut tiedossa, että sotilaan nauru on lyhyt ja ytimekäs: ” ha, ha ”. Eihän sotaa nauramalla voiteta. Kirjallisuuden puolella kerrotaan internetin mukaan legendaa Hemingwaysta joka oli voittanut vedonlyönnin kirjoittamalla kuuden sanan kertomuksen. Kertomus oli: ”For sale: baby shoes. Never worn”.

Mitä lyhyempi hartaus- , hää- , hautajais- tai juhlapuhe, sitä parempi. Päästään nopeammin syömään ja näpläämään älykännykkää. Älykännykässäkin on sitä parempi, mitä lyhyempiä viestit ja videot ovat. Nykyään taitaa 15 sekunttia olla maksimi, mitä videon pituudeksi esimerkiksi TikTokissa voi laittaa. Ei kukaan jaksa pitkiä juttuja lukea tai katsoa. Eikä siinä mitään, mikäs siinä jos pystytään tiivistämään sanottava tai esitettävä lyhyeksi, niin jää aikaa johonkin muuhun. No nythän herää kysymys, että mihin muuhun sitä aikaa  sitten niin  pitkästi tarvitaan. Ilmeisesti ainakin siihen, että ehdittäisiin nähdä ja kuulla enemmän noita lyhyitä juttuja. Tai voihan se olla niinkin, että halutaan olle enmmän jouten tai sitten jossain muualla. Näin kesäaikaan se muu saattaa olla vaikka jäätelönsyöntiä tai uintia.

Jahah, kyllä nyt tämä blogikirjoituskin pitäisi saada äkkiä loppumaan, että siitä ei tulisi liian pitkä ja että lukija ehtisi tehdä jotain muuta ja enemmän. Niinpä lopetankin nyt tämän jutun tähän. Suomen kesä on lyhyt eikä sitä kannata tuhlata pitkien blogien lukemiseen.

Jälkikirjoitus: älä lukijaystäväni huolestu, lupaan kirjoitaa seuraavan blogin lyhyen ajan, parin viikon, päästä ja se on kyllä ainakin kaksi kertaa niin pitkä kuin tämä juttu.


Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Hirundo rustica
Naapurisopua naapurikirkon kanssa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
179 artikkelia
Tutkailua
27 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä