Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Loma - tuo autuas välimerkki työvuoden mittaisessa virkkeessä

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin yhdestoista kirjoitus, jossa annetaan viimein arvo sille ajankäytölle, joka lopulta mahdollistaa koko työn tekemisen kulttuurin. Tärkeiden projektien, työtehtävien, ylioppilaskirjoitusten ja muiden urotöiden väliin jäävä pikkiriikkinen lomaksi kutsuttu ajanjakso lyö tahtia koko vuoden kierrolle.

Jos vuorten lomassa kulkee tie tai lehden lukemisen lomassa vastailee epämääräisesti äännähdellen puolison keskustelunavausyrityksiin, ymmärrämme mitä sana "loma" syvimmältään tarkoittaa. Sen merkitys on "välissä". Laaksossa kulkeva tie on kahden kohouman välissä ja lehden lukemisen lomassa vastailu sijoittuu urheilu-uutisten ja Fingerporin välimaastoon.

Loma on siis jotakin, joka löytyy vähintään kahden erillisen asian välistä tai yhden suuremman kokonaisuuden sisältä eri osakokonaisuuksien rajapinnasta. Esimerkiksi lounastauko pidetään yleensä työpäivän lomassa. Muita työpäivän lomassa tehtäviä asioita voivat olla kahvitauko, teetauko, somen päivittäminen, uutisten lukeminen ja perheenjäsenen puheluun tai viesteihin vastaaminen. Voi olla, että työpäivän lomassa tehdään töitäkin.

Yleensä työ- ja kouluelämässä loma merkitsee viikonloppua pitempää vapaa-aikaa työskentelyjakson sisällä tai niiden välissä. Hyvässä lomassa on alku- ja loppupäivät, jotka ovat riittävän kaukana toisistaan. Loman hyvyyttä voidaan kaiketi mitata myös vallitsevilla keliolosuhteilla tai mahdollisuudella tavata tai olla tapaamatta tiettyjä ihmisiä. Aika usein lomaan liittyy matkustaminen edellä mainittujen ihmisten luokse tai mahdollisimman kauas heistä, riippuen tilanteesta.

Voisi kuvitella, että loma vapaa-ajan merkityksessään on vain pakollinen paha, mutta itse asiassa lomalla on erittäin tärkeä merkitys siihen, että ylipäänsä käydään koulua tai töissä. Esimerkiksi Pitkätossun Peppi tuosta lahden takaa ilmoittautui kouluun vain, jotta saisi käyttöönsä huikean mahdollisuuden talvi- ja kesälomiin. Moni meistä suomalaisistakin sinnittelee pitkän kevään tai pimeän joulunaluksen loman kiilto silmissä.

Papillekin loma on tärkeä. Vaikka kutsumus palveluvirkaan olisi kuinka kova, saa siihenkin työhön voimia esimerkiksi riippumatosta, mökkilaiturilta, auringon paisteesta, kesäjuhlista, läheisistä ihmisistä ja velvollisuuksien puuttumisesta. Jumalakin lepäsi luomistyönsä päätteeksi ja Jeesus vetäytyi välillä ihmisjoukkojen keskeltä yksinäisyyteen. Ottakaamme heistä mallia.

Näin elokuussa alkaa loma-aika olla ohi, koulutkin ovat aloittaneet toimintansa. Alkavana syksynä tarvitsemme virkeyttä ja voimia moniin askareisiin ja arjen pyörityksiin. Nähtäväksi jää palaako myös tuttavamme koronavirus lomilta oman sorvinsa ääreen.

 

Maalaispapin työsarka Heilin blogistina tulee tässä vaiheessa päätökseen. Kiitän täten kaikkia lukijoitani, voikaa hyvin!
Voit tästä vielä tarkistaa oletko jo lukenut kaikki Maalaispapin kirjoitukset Taivastelua-blogista:

 1# Rippikoulussa opitaan katsomaan elämää silmiin, jos jaksetaan ensin nousta sängystä ylös
 2# Hautajaiset on lempipaikkani - siellä elämä näyttää vielä viimeisen kerran mistä se on tehty
 3# Rauniot ovat jo viilenneet, mutta muistot eivät sammu
 4# Kolmen tähden pappi, kahden tähden pappi, yhden tähden pappi ja minkä tähden pappi
 5# Pappi se vasta on varsinainen kausityöläinen - aina sesongin huipulla
 6# Sata vuotta sinne tai tänne - elämme jatkuvaa kaksikymmentälukua
 7# Ora et labora - eli tahdotkos tietää kuinka saada teologian maisterin tutkinto ja sitten astua pappissäätyyn?
 8# Tämän blogin aihe ei ole k-virus
 9# Sotilaat ja papit marssivat samassa tahdissa - suomalaisen sotilaspapiston historia on pitkä kuin sarkamantteli
10# Naapurisopua naapurikirkon kanssa
11# Loma - tuo autuas välimerkki työvuoden mittaisessa virkkeessä

Aamukampa
Muutos ja sovinnollisuus
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Tutkailua
37 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä