Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Loma, ah loma!

Tähän aikaan vuodesta työpaikoilla ovi käy. Lomalle lähdetään ja sieltä palataan. Kesäloma on etuoikeutettujen lisäbonus. Ensinnäkin täytyy olla työ tai opiskelupaikka, josta olla lomalla. Useimmista muista asioista kun ei lomalle pääse. Sairauseläkkeeltä, työttömyydestä tai pätkätöistä ei jäädä lomalle. Lomalla säilyvät myös hankalat ihmissuhteet, pitkäaikaissairaudet ja  vanhemmuus. Käytöshäiriöinen kakara ei muutu lomalla Herran enkeliksi, vaikka kuinka lupaisi tikkarin, spinnerin tai napalävistyksen, jos Sylvi-mummon synttärit menevät putkeen. 

Lapsiperheessä velvollisuuksien rattaat jauhavat samaan tahtiin kuin arkenakin, mutta struktuuri saattaa olla hukassa. Some paljasti, että kaveriperheessä leikki-ikäiset syövät aamiaista seitsemän jälkeen ja perheen teini iltapäivällä. Kun naperot haluavat koluta puuhamaat ja hahmotalot, teiniä ei voisi vähempää kiinnostaa. Ruutukin rajoittaa matkailua, koska teinien puhelimien datakatot poksuvat jo siinä vaiheessa, kun perheen aikuiset ovat saaneet matkalaukut vuokravekottimeen terminaalialueella. Siinä on sitten koko loma pilalla huokailevan jälkikasvun kanssa, joille loman ainoa kiinnostava asia on  wifi-mahdollisuudet.

Itse haaveilin all-inclusive -lomasta. Että joku varaisi matkan, pakkaisi tavarat, siivoaisi kodin, pesisi matot, leikkaisi nurmikon ja pensasaidan, huollattaisi auton, kävisi puolestani velvollisuuskekkereissä, huolehtisi perheen matkakohteeseen ja takaisin, imuroisi auton, pesisi pyykit ja viikkasi ne sileinä takaisin kaappiin. Tosin itse kohteessa voisin tehdä omia valintoja ja käydä hotellin allasaluetta kauempana. Se se olisi loma. 

Turismin ytimeen pääsee helposti ja edullisesti myös kotoa käsin. Tropiikin lämmön ja makoilun aloillaan voi kokea unohtamalla pöydälle ruoka-annoksen, jonka epähuomiossa sittenkin syö. Näin turistiripuli iskee ilman turismia.  Eipä tule kalliiksi eikä harmita, että vuotta aikaisemmin varattu delfiinien bongaus jää siltä päivältä väliin.

Siksi on viisainta palata arkeen ja töihin. Voi huokaista helpotuksesta.  Minäkin selvisin lomasta tänä vuonna.

   

Minna Snellman, kehitysvammaistyön pastori

Tuo ihana, kamala puhelin…
Ajan arvoitus
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä