Taivastelua

Liikaa sitä, liian vähän tätä

Onkohan se joku vanhenemisen sivuoire? Vai ensi sijassa opittu tapa? Vai ihan luontainen osa ihmisyyttä? Nimittäin valitus. Puhutaanhan myös valituksen jalosta taidosta, joten saattaahan se olla jotain viimeiseen asti hiottua taituruuttakin löytää kaikesta jotakin valitettavaa. Ja kuitenkin tämä on taito, joka melkeinpä kaikilla on halussa viimeistään kouluikään päädyttäessä. Tosin osalla tämä on paremmin hallussa kuin toisilla.

Olen seuraillut 2-vuotiasta kummipoikaani, joka ei tapaa valittaa mistään. Kun ruoka ei enää maita, siirretään lautanen sivuun sen kummemmin ruoan koostumusta ihmettelemättä ja kun ulkona on lämmin, heitetään paita pois päältä ja pyydetään vettä, jonka kanssa läträtä ammeessa, kuumasta säästä valittamisen sijaan. Siinä on jotain sellaista viisautta, josta toivon itsekin saavani ammentaa. Koska valittaminen on surullisen helppoa, mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän aiheita löytyy.

Näin superhelteillä suomalaisilla on yhteinen valittamisen aihe: liika kuumuus. Suomen kesän vakiovalitusaihehan on liika kylmyys tai liika sade. Niin tai näin, aina jotakin on liikaa. Tai liian vähän. Tämä pätee erityisesti säihin, talvellakin lunta on liikaa tai liian vähän. Mutta pätee se moneen muuhunkin. Yleensä rahaa on aina liian vähän, kun taas kaikki maksaa liikaa. Töitäkin on monella liian paljon ja vapaa-aikaa liian vähän. Aina jotakin on liikaa ja jotakin muuta taas liian vähän.

Olisiko hyvä useammin miettiä mitä kaikkea on juuri tai ainakin melkein sopivasti? Ihanaa, kun kotiin tulee hanasta kylmää vettä juuri sen verran kuin tarvitsen. Huippua, kun voi ostaa juuri sopivia hellevaatteita, kun ei ole niitä moneen vuoteen tarvinnut. Ja miten mukavaa onkaan, kun saa hyvän syyn lähteä rannalle loikoilemaan. Enemmän nauttimista, vähemmän valitusta. Hellekin tuntuu taittuvan, kun uskaltautuu nauttimaan niistä hyvistä asioista, mitä siihen liittyy. Kokeileppa! Tai jos tuntuu, että valitussuoni kukkii, niin välillä voi ainakin koittaa olla päästämättä kaikkea valitusta ympäristöön, jolloin se ei tartu lähimmäisiin.

Jenna Johansson nuorisotyönohjaaja

Vuonislahti
Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 29: Ikävä iski...
 

Bloggarit

Taivastelua
106 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
101 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä