Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

LIIAN ISO VIRTAHEPO...

Kaija20FB Kaija Santti, vanhustyön pastori

... on tämä jylläävä koronaepidemia. Yritin löytää tähän sepustukseen ei-koronallisen teeman. Turhaan. Mieleen tuli toki kaikkea mahdollista maan ja pilvien väliltä, mutta aina parin lauseen jälkeen huomasin näppäileväni epäilyttävästi korona-sanaa muistuttavaa kirjainyhdistelmää. Turha taistella vastaan. Koronaa pukkaa, halusitpa lukea siitä tai et.

Tuo virus on sellainen virtahepo, että se tunkee jopa uniin. Päivisin voi hetkeksi uppoutua hyvään kirjaan, tuudittautua musiikin syövereihin, tuijottaa televisiosta hyvää John Wayne - länkkäriä ( edellämainittuja harrastan itse), mutta sitten: käsien pesu, kaupassakäynnin haasteet, kuka tänään toisi kauppa-asiat ovelle, ja apteekissakin pitäisi käydä, tuttujen arkisten rutiiniasioitten hoito tökkii.  Ja jos elämässä on jo virtahepoja ennestään, elämisen tila käy kyllä liian ahtaaksi. Erityisesti ajattelen kaikkia yli seitsemnänkymppisiä, jotka on luokiteltu suojelua kaipaaviksi. Heille läheiset ovat entistä tärkeämpiä, ne läheiset, jotka jäävät kahden metrin päähän. Vielä enemmän ajattelen heitä, joilla kahdenkin metrin päässä ei ole ketään.

Ennen wanhaan pyydettiin apua vain tosi paikan edessä. Kunnia-asia oli selvitä vaikeuksistakin yksin, ilman yhteiskuntaa, ilman viranomaisia, korkeintaan hyvään naapuriin luottaen. Ja mieluummin ei edes naapuriin - kaikkein ansioikkainta oli, ettei kukaan saanut tietää vaikeuksista. Sekö on esteenä, että monelle ikäriskiryhmäläiselle puhelimeen tarttuminen ja avun pyytäminen tekee tiukkaa. Onneksi ei kaikille. Tämä virusvirtahepo yllättäen pikkuisen kutistuu, kun sen kurjuudesta voi puhua jollekin. Jos ei ole niitä läheisiä, kelle soittaa, puhelinnumeroita löytyy niin kaupungin palveluista, seurakunnista kuin monista järjestöistä, ja luurin toisessa päässä on hän, jolla on aikaa ja halua kuunnella ja vaihtaa ajatuksia. Erityinen ajatus kaikille heille, jotka eivät kykene viestittelemään puhelimenkaan välityksellä. Se henkilökunnasta, joka pystyy askeleen, minuutin, pienen hetkenkin ajan olemaan vierellä ja jopa koskettamaan, ajaa virusvirtahepoa tehokkaasti kauemmaksi. Voimia heille, voimia kaikille yli 70, voimia itse kullekin... Mitä sitä muuta voi toivoa? 

Kaija Santti

vanhustyön pastori

Takaisin kouluun, eli adventin aika alkoi jälleen ...
Vielä se joskus kajahtaa, Vanha holvikirkko
 

Bloggarit

Tutkailua
22 artikkelia
Taivastelua
169 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä