Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Leikki-ikä on koko ikä!

Lueskelin pitkästä aikaa ajatuksella ammattilehteä ja uusimman lehden teemana oli leikki. Mietin ensin artikkelin mahdollista tylsyyttä, mutta huomasin ahmivani lehden artikkeleita innolla. Tajusin, että lehti käsittelee taitavasti aihetta, joka on itselleni erityisen rakas, mutta jonka miellän ehkä jo itseni kohdalla itsestään selvyydeksi. Rakkaus leikkiin alkoi siitä, kun olin itse rippikoulussa ja oivalsin, että leikki-ikähän on koko ikä.

Leikki mielletään usein pelkästään lasten leipälajiksi, valitettavasti. Totuus on kuitenkin, että leikistä hyötyy lasten lisäksi ihan kaiken ikäiset. Leikki on jotain sellaista, jossa on lupa käyttää mielikuvitusta, pitää hauskaa, vaihtaa rooleja, irtautua todellisuudesta ja luoda jotain aivan uutta. Leikki antaa uudenlaisia vapauksia ja mahdollisuuksia. Leikki ei ole pelkästään höpsöttelyä (vaikka se saa olla sitäkin), vaan usein leikistä hyötyy aivot ja mieli tuoden boostia ongelmanratkaisu-, vuorovaikutus- ja tunnetaitoihimme sekä aiheuttaen meissä enimmässä määrin hyvää mieltä.

Leikin yksi oleellinen piirre on lupa ihmetellä, kysellä ja pohdiskella. Leikissä ei ole useinkaan tiukkoja sääntöjä, joita noudattaa, vaan säännöt ovat sellaisia, että niitä voidaan tilanteen mukaan muokata. Tärkeää on kuitenkin, että säännöistä käydään yhdessä keskustelua, eikä kukaan ala tyrannisoimaan leikkiä. Leikki rikkoo totuttuja rajoja ja mahdollistaa abstraktienkin asioiden käsittelyä. Ja kaiken aikaa, leikki on ilmausta siitä, että olemme ihmisiä. Hyvä leikki perustuu luottamukseen ja toisten kunnioittamiseen.

Rippikouluympäristössä kohtaa aina saman haasteen: nuoret, jotka eivät halua/osaa enää leikkiä, koska se on heiltä tavalla tai toisella kielletty sosiaalisen paineen ja odotusten vuoksi. Kuitenkin parin päivän lämmittelyn jälkeen leikin ilo löytyy ja usein jää pieni palo: ”Leikitäänhän tätä vielä uudestaan?”

Toivoisinkin, että lapsia ja nuoria kannustettaisiin leikkimään. Leikistä voi käyttää monenlaisia nimiä, jotta se ei tuntuisi niin ”lapselliselta”, mutta tärkeää olisi myös se, ettemme kiiruhtaisi lapsista ja nuorista ”aikuisia” torumalla heitä lapsellisiksi. Erilaiset leikit porukassa antavat niin paljon hyvää, etten keksi oikeastaan yhtään syytä sille, miksi ei kannattaisi leikkiä. Ja erityisesti kannustan teitä aikuisia leikkimään. Uskaltakaa tekin lähteä leikkimään ja unohtakaa pelkonne lapselliseksi leimautumisesta tai nolatuksi tulemisesta. Antakaa leikille mahdollisuus tuoda jotain hyvää päiväänne ja haastakaa itsenne erilaisiin leikkeihin. Leikkimisen ilosanoma kuuluu elämänkaaren jokaiseen vaiheeseen. Vaalikaa sitä!

 

-Jenna Johansson, nuorisotyönohjaaja-

Täällä Pohjantähden alla
Lomalla jossain Suomessa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä