Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Lääkärin määräys: teoriassa toimii, käytäntö on toinen juttu

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Meillä Suomessa on toimiva ja hyvä sairaanhoito, samoin terveydenhoito. Se toimii jouhevasti ja nopeasti silloin, kun ongelma on selkeä ja hoitopolku mutkaton. Parhaiten se toimii, kun ihmisellä on riittävästi henkisiä ja taloudellisia voimavaroja noudattaa ohjeita ja ostaa palveluja. Mitäs sitten, kun lääkärin tarpeelliseksi toteama hoito on taloudellisesti tavoittamattomissa?

Tuki- ja liikuntaelinten vaivat juoksuttavat meitä keski-ikäisiä lääkärissä. Oikeastaan olisi hyödyllisempää jos ne juoksuttaisivat vaikkapa pururadalla, tai olisivat aikanaan juoksuttaneet. Ei ole ihmistä luotu istumaan koko valveillaoloaikaansa. Eikä seisomaan. Eikä makaamaan.

Mutta siinä vaiheessa, kun selkä oikein vihoittelee, ei ole oikein lyötyä lyödä. Selän krampatessa tai nivelten ollessa väärässä asennossa ei ensimmäisenä tule mieleen lähteä reippaalle lenkille. Yhtä vähän kiinnostaa kuunnella sitä, mitä olisi pitänyt tehdä silloin joskus aikanaan. Luulisin, että jokainen meistä lähtee kovassa kivussaan hakemaan apua lääkäristä.

Kivut saadaan aisoihin yleensä kipulääkkeillä. Ne tuovat helpotusta oireisiin, mutta eivät poista syytä. Ja jos ihminen ei halua kokea kipua uudestaan tai syödä jatkuvasti särkylääkkeitä, hän hakee apua syihin. Osa voidaan hoitaa ihan perusliikkumisella ja maalaisjärjellä, mutta osaan vaivoista tarvitaan ammattilaisen apua. Näihin lääkäri määrää usein fysioterapiaa tai jotakin vastaavaa. Hyvä juttu.

Ihminen kävelee iloisena kotiinsa; apua on luvassa. Oikealla tuella on mahdollista saada pitkäkestoista apua vaivoihin. Tuttavat ovat kertoneet, kuinka kymmenen ammattilaisen ohjaaman kerran jälkeen ei ole tarvinnut särkylääkkeitä syödä ja liikkuakin jaksaa taas. Ja että vuosien saatossa pieni panostus itseen tuo hyvän monikertaisesti takaisin.

Kotona kahvikupin ääressä mieleen nousee toinen todellisuus – saanko pienellä palkallani kustannettua itselleni apua? Käteen jäävä palkka 1300 euroa, vuokra ja sähkö yhteensä noin 700, ruoka 300, työmatkakulut 100, puhelin ja netti 30, pienet mutta välttämättömät ostokset siihen lisäksi, sillä työn takia on vaatteet oltava kohtuulliset ja ”habitus siisti”- niin kuin työnantaja palaverissa mainitsi. Eipä paljon jää.

Kela kustantaa osan hoidoista, mutta omavastuuksi jää kuitenkin useita kymppejä kerralta. Toimeentulotuella ei näitä hoitoja lääkärinkään määräämänä voida kustantaa, vaikka laskelmat osoittaisivat mitä tahansa. Ja vaikka ihminen tietää, että hoitamalla itseään säästää myös yhteiskunnan tulevaisuuden euroja, ei kauniista ajatuksesta ole paljon iloa. Panadoleilla ja buranalla on jaksettava huominenkin työpäivä. Ja sitä seuraavat siihen saakka, kunnes jotakin muuta ilmaantuu. Onko se sitten maksan ongelmat vai uusi hyväpalkkainen työ?

Saila Musikka, Pielisensuun seurakunnan diakoni

Oikopolkuja
Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 12: Tyhjä katse
 

Bloggarit

Taivastelua
171 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
23 artikkelia
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä