Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kyllä meitä on moneksi

Kyllä minä olen viime aikoina niin usein mieleni ilahduttanut kun olen huomannut, että en osaa yhtä asiaa enkä osaa myöskään jotain toista. Samalla tavalla olen ilahtunut siitä kun huomaan, että enpä ole tehnyt tuota asiaa koskaan ja tarvinneeko tuota tehdäkään. En silti ole mielestäni tyystin tumpelo tai laiska. Ai mitäköhän nämä asiat mahtavat sitten olla? Kehtaisinko kertoa. No kerronpa kuitenkin.

En osaa tanssia, en ole käynyt Thaimaassa, en osaa peruuttaa peräkärrillistä traktoria, en ole koskaan käynyt katsomassa jääkiekkoa tai raveja enkä ole koskaan sahannut moottorisahalla enkä ole ajanut moottorikelkalla. Ilman kännykkääkin olen selvinnyt viime vuoteen saakka. Pitkään taistelin myös sateenvarjon ja kravatin käyttöä vastaan, mutta suostuin niiden käyttöön jo parikymmentä vuotta sitten. Silti olen keplotellut elämässä eteenpäin mielestäni oikein mukavasti. Aika on kulunut hyvin enkä ole jäänyt ilman ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Viime mainituista voi moni olla eri mieltä kanssani mutta niin voin olla tarvittaessa minäkin.

Miltei päivittäin huomaan, että onpa hyvä että en ole elämässäni ajautunut tuohon tai tuohon läpeen. Tarkoitan, että en ole pyrkinyt enkä päässyt ampumahiihtäjäksi, kouluauton kuljettajaksi, karjan kasvattajaksi tai ompelijaksi. En ole myöskään joutunut seiväshyppääjäksi, presidenttiehdokkaaksi tai viilariksi muutamia itseäni ilahduttaneita esimerkkejä mainitakseni. Minulla kuten myös kaikilla muilla on varmasti runsaasti sellaisia ominaisuuksia, taitoja tai kokemuksia, joista olisi voinut olla tai ehkä olisi vieläkin jotain hyötyä monessa sellaisessa tehtävässä, jossa emme ole olleet. Aikamme täällä on kuitenkin rajallinen ja kuljemme elomme tietä niin, että jatkuvasti meiltä sulkeutuu joitain mahdollisuuksia ja voimme hyvillä mielin ajatella että eipähän tarvinnut tuohonkaan hommaan lähteä. Ainakin minä ajattelen näin ja hykertelen.

Monet ikätoverini, jotka lähestyvät eläkeikää tai ovat jo eläkkeellä, ajattelevat varmasti samaan tapaan kuin minäkin, kun vilkaisevat elämäänsä taaksepäin. Ilman muuta jokaisen elämästä löytyy tilanteita, jossa jälkeenpäin ajatellen olisi voinut toimia toisin, mutta onneksi aika kultaa muistot emmekä muista kaikkia hölmöyksiämme. Sitä paitsi juuri noista epäonnistumisista ja hölmöyksistä syntyvät yleensä parhaat toisille kerrottavat jutut.  Joissain tapauksissa noista vastoinkäymisistä, epäonnistumisista ja hölmöyksistä syntyy myös lauluja ja muuta taidetta ihmisten iloksi. Nyt lukija voi ajatella, että blogisti osaa laulaa mutta ehei, en osaa laulaa ollenkaan. Useimpien muitten laulua kyllä kuuntelen mielelläni, aivan samoin kuin syön aivan mielelläni toisten tekemiä herkullisia ruokia harmittelematta sitä, etten osaa tehdä ruokaakaan. No ihan hyvän nakkikeiton kyllä osaan tehdä. Nam.

Paavo Kerkkänen, perheneuvoja

Ajan arvoitus
Tunnelmaa vai tietoa?
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä