Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Kuusi ja Ainolan tuoksut

"Ei ollut kuusi Sibeliukselle synkkä puu", sanoi Petteri kun Kemalin pianonsoittoa viime keskiviikkona kuunneltiin. No ei - eikä muillekaan suomalaisille. Kas kuusen latvassa oksien alla kun se oli pesä pienoinen jo Aleksis Kivenkin oravalla. Ja kuusonen tuutivi tullessa ehtoon siell´ oravan poikasen tuttuhun kehtoon. Ja elämä heillä on herttaisaa kun kuusen latvassa keinua saa.

 

Kuusi on suomalaisen ystävä. Sen tunnusti Kuusamon suurmies Reino Rinnekin, vaikka aloittaakin yhden tunnetuimmista runoistaan kirosanalla: Mikä perkele se sinä olet? Sitten tuleekin jo kaverin tunnistavia sanoja. Puu. Puu sinä olet. Kuusen köriläs. Totta helvetissä minä nyt sinut tunnen.

Muutama vuosi sitten Rinteen tyttärenpoika Suonna Kononen äänitti levyllisen ukkinsa tekstejä, ja sillä levyllä kuusesta tarinoi sopivan karhealla äänellään Pekka Myllykoski. Sitä tuli kuunneltua autossa toissa kesänä, kun ystävän kanssa lähetimme Suonnalle tekstiviestin Kiutakönkäältä, Rinteen ansiosta kanjonissaan vieläkin vapaana virtaavalta koskelta, jolle Anssi Tikanmäki on omistanut yhden tunnetuimmista sävellyksistään.

Komeaa on Kiutakönkään juoksu niin kanjonissaan kuin Tikanmäen sävelissäkin - vähän niin kuin Sibeliuksen musiik... no ok, on tuo aika kömpelö aasinsilta. Mutta kertoo se sentään siitä, että hyvää musiikkia kun ihminen kuuntelee, niin ajatukset alkavat liitää aivan uusiin ulottuvuuksiin. Sellisti Jussi Makkosen (jonka sellossa on kuusta) ja pianisti Nazig Azezianin ajatukset alkoivat liitää Ainolan puutarhaan niin, että he ideoivat tuoksun nimeltä L´air d´Ainola, jonka parfymööri Max Perttula toteutti.

Tuoksussa on mukana Ainolan puutarhan pioneja, orvokkeja, kaunokkeja, kurjenmiekkoja sekä Aino Sibeliukselle rakkaita ruusuja. Perttulan luomus julkistetaan tänään Carelia-salissa sen konsertin yhteydessä, jossa Makkonen, Azezian sekä baritoni Juha Kotilainen esiintyvät. Hyvää Jean Sibeliuksen syntymäpäivää!

Luukku 8 - Voi kun lumi peittäisi maan.
Joulukalenterin seitsämäs luukku katsoo taivaalle.
 

Bloggarit

Tutkailua
23 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
169 artikkelia
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä