Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Kunpa minulla olisi viulu !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

Olet varmaan kuullut seuraavan jutun, mutta kerronpa sen kuitenkin. Aikoinaan eräällä metsäkämpällä oli porukan keskuudessa mies, joka jokaisen työpäivän jälkeen, illalla sanoi, huokaisten syvästi; Kunpa olisi viulu. Sitä jatkui pitkään ja tuli aika kun tili tuli ja miehet menivät porukalla kaupunkiin, jossa oli myös markkinat. Eräs markkinoilla ollut myyjä kauppasi viulua - ja miehet ostivat sen porukalla - olisihan se lystiä kun illalla savotan jälkeen tullaan kämpille ja voidaan kuunnella elävää musiikkia. Olihan heillä "pelimanni" tuvassa. Tuli arki ja miehet kotiutuivat savotalta kämpille. Ja sitten tuli taas se hetki kun tuo mies sanoi - "kunpa olisi viulu". Porukan nestori kaivoi esiin markkinatuliaiset ja antoivat ostamansa viulun miehelle - valmistautuen pelimanni musiikkiin ja vaikka tansseihin. Jokainen silmäpari katsoi miestä odottaen lystin alkua. Mies otti viulun - käänteli sitä ja katseli ja sanoi, "voi että, kumpa osaisi soittaa". Tarina ei jatku tästä eteenpäin, mutta kaikki tietävät että soittamaankin voi oppia jos tarpeeksi harjoittelee. Musikaalisuus taas on suurimmaksi osaksi myötäsyntyinen ominaisuus. Minulla ei ole soittotaitoa ja musikaalisuudenkin kanssa on niin ja näin. Kaikilla meillä on kuitenkin monenlaisia taitoja, joista on hyötyä ja iloa itsellemme ja muille. Mutta onkohan meillä sellaisia taitoja joista emme tiedä mitään ?

Nuorena miehenä olin kiinnostunut sellaisista ihmisen taidoista, joiden olemassaolosta ei vieläkään olla aivan yksimielisiä. Minua kiinnostivat kaikki parapsykologian alueelle kuuluvat taidot kuten telepatia eli ajatuksen siirto ja prekognitio eli ennaltatietäminen. Opiskeluaikoina laadin jopa tutkielman ennaltatietämisestä. Jokainen meistä on varmasti kuullut juttuja ihmisistä, jotka ovat tienneet tulevia tapahtumia ennakkoon. Ennaltatietäminen on toistaiseksi kuitenkin melko epäselvä ilmiö. Monien mielestä tätä ilmiötä ei ole edes olemassa. Sama juttuhan on myös kaivon katsominen varvun avulla. Toiset väittävät siihen pystyvänsä mutta tutkituissa olosuhteissa kyse on puhtaasta sattumasta ja kaivo löytyy ilman varpua yhtä hyvin. Silti monet käyttävät varpuhenkilöä kaivon katsomiseen. Mutta mitekähän mahtaa olla suunnistaminen ilman kompassia. Keneltä tämä onnistuu? Toiset tuntuvat tietävän heti, että mihin suuntaan pitää lähteä ja osaavat perille vaikka missä ja toiset eksyvät vaikka heillä olisi sekä kartta että kompassi.

Lintujen ja monien muiden eläinten tiedetään pystyvän aistimaan maapallon magneettikentän, mikä auttaa eläimiä suunnistamaan pitkillä matkoilla luonnollisen kompassin tapaan. Magneettiaisti löytyy lintujen lisäksi esimerkiksi mehiläisiltä, kilpikonnilta, valailta ja lepakoilta. Jopa koiran voi kouluttaa etsimään haudattuja magneetteja. Ihmiseltä kyvyn on yleisesti oletettu puuttuvan, sillä emme ole asiasta tietoisia. Koejärjestelyissä tällaista ihmisen magneettiaistia ei aikaisemmin ole kiistatta havaittu. Uusi Kalifornian Caltech-yliopiston ja Tokion yliopiston tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että myös ihmisen elimistö kykenee havaitsemaan geomagneettisia kenttiä, vaikka tietoinen mieli ei niitä huomaakaan. Tämä tutkimus julkaistiin eNeuro nettijulkaisussa viime maaliskuussa ( eNeuro 18 March 2019, 6 (2) ENEURO.0483-18.2019; DOI: https://doi.org/10.1523/ENEURO.0483-18.2019 ). Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmisen aivot ovat säätyneet maapallon paikallisen magneettikentän mukaan. Jos ihmisen ympärillä olevaa magneettikenttää keinotekoisesti muutetaan niin se näkyy ihmisen aivosähkökäyrässä, mutta vain magneettikentän muuttuessa horisontaalisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmiö tulee esiin vain jos magneettikentän vertikaalinen komponentti osoittaa alaspäin kuten on tilanne pohjoisella pallonpuoliskolla. Tarvitaan jatkotutkimuksia, jotka tehdään eteläisellä pallonpuoliskolla. Aika näyttää milloin nämä tutkimuksen tulokset julkaistaan ja onko niistä sitten kuinkakin nopeasti löydettävissä käytännön sovelluksia. Mutta joka tapauksessa minusta on huikea juttu että ilmeisesti meillä kaikilla on ainakin jonkinlainen magneettinen aisti, josta emme ole edes tietoisia. Olisi se aika hauskaa juosta rallatella vaikka Jukolan viesti ilman kompassia jos oman magneettisen aistin saisi toimimaan tahdonvoimaisesti. Mutta tätä odotellessa toistaiseksi aion rallatellen käyttää näitä jo tiedossani ja käytössäni olevia taitojani ja aistejani itseni ja muiden iloksi ja hyödyksi. Niinhän tekevät monet muutkin ihan tietämättään. Viulua en kyllä taida jaksaa ruveta opettelemaan soittamaan, mutta onneksi monet muut jo osaavat.

Paavo Kerkkänen

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 31: Tosiaan, su...
Nolot tilanteet tai myötähäpeä eivät ole vain Mr. ...
 

Bloggarit

Taivastelua
171 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
23 artikkelia
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä