Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kuinka monta "back burneria" sopii sinulle?


Useimmat amerikkalaiset nuoret aikuiset pitävät ikään kuin hyllyllä mahdollisia kumppaneita, joiden kanssa voisivat tulevaisuudessa seurustella, jos sopiva tilaisuus ilmaantuu. Näin tekevät nekin, jotka elävät vakiintuneessa parisuhteessa. Tämän sai tutkimuksissaan selville viestinnän apulaisprofessori Jayson L. Dibble ryhmineen amerikkalaisesta Hope Collegesta. Tutkimus julkaistiin tämän vuoden tammikuussa Communication Research Reports -julkaisussa. Näistä eräänlaisista varasuhteista käytetään englanninkielistä nimitystä ”back burner”.

Tutkijat kysyivät 658 yliopisto-opiskelijalta, millaisia ihmissuhteita heillä on ja miten he kommunikoivat erilaisten tuttujensa kanssa. Haastatelluista 73 prosenttia sanoi, että pitää vireillä yhteyttä ainakin yhden varasuhteeksi mieltämänsä ihmisen kanssa. Vakiintuneesti seurustelevista 56 prosentilla on varastossa tällainen lämmin suhde. Vakiintuneet seurustelijat viestittelevät varasuhteidensa kanssa vähemmän kuin sinkut tai satunnaisesti deittailevat. Yllättävää kyllä, varasuhteiden määrä on parisuhteissa elävillä lähes sama kuin muilla. Vakiintuneilla oli keskimäärin viisi varasuhdetta, yksin elävillä kuusi. Tarkkaan ottaen kyse ei siis ole mistään perinteisestä sivusuhteesta vaan eräällä lailla viattomasta varasuhteesta. Käytännön perheneuvontatyössä ainakin täällä kotoisassa Suomessa tässä törmätään usein sekä vahvoihin ennakkoluuloihin että mustasukkaisuuteen. Mustasukkainen ihminen ei hevillä usko, että kyse on viattomasta suhteesta, vaan ajattelee että ilman muuta kyse on seksisuhteesta.


Aiemmin Dibble työtovereineen on kumonnut yhden tavallisen väärinkäsityksen. Moni luulee, että mitä useampia varasuhteita ihmisellä on, sitä heikommin sitoutunut hän on nykyiseen kumppaniinsa. Tutkijat eivät löytäneet mitään yhteyttä näiden asioiden välillä. Se, että jollakin on varasuhteita, ei kerro mitään siitä, miten tosissaan hän ottaa tämänhetkisen parisuhteensa. Näyttääkin siltä, että ihmisen romanssien skaala ulottuu roimasti yli perinteisen kaavan, jossa ensin seurustellaan ja sitten vietetään häitä. ”Varasuhteet eivät ole sinänsä hyviä eivätkä pahoja. Kun hankimme lisää tietoa niistä, voimme oppia, mitkä asiat todella uhkaavat parisuhteita ja mistä taas ei tarvitsisi piitata. Tavoitteemme on auttaa ihmisiä löytämään sellaisia liittoja, joissa he voivat olla onnellisia ja joista he saavat tyydytystä”, Dibble toteaa. Hänen mukaansa tuoreen tutkimuksen heikkous on aineistossa, joka koostuu pelkästään yliopisto-opiskelijoista. Dibblen tiimi tahtookin jatkaa aiheen selvittämistä vanhempien ja pitkään naimisissa olleiden ihmisten kanssa.


Perheneuvonnassa pitkään työskenneille ei ole harvinaista, että kuulee naimisissa olevien ihmisten kertovan, että he voisivat nimetä jonkun, jonka kanssa todennäköisesti menisivät yhteen, jos puoliso kuolisi. Menneinä aikoina, kun monet naiset kuolivat lapsivuoteeseen, olikin ainakin Suomessa kirkonkirjoissa miesten kohdalla jo valmiina tyhjiä rivejä heidän toiselle ja kolmannelle vaimolleen. Varasuhteille oli ainakin silloin todellista käyttöä. Olen miettinyt, että ehkä tässä ”back burner ” ilmiössä on kyse jostain syvästä ihmisen itsesuojeluvaistoon ja suvun jatkamiseen ja säilymiseen liittyvästä ilmiöstä. Se ainakin on totta, että toisille tällaisten varasuhteiden ylläpito on luonnollista ja helppoa ja vastaavasti toisille back burner –touhu ei sovellu lainkaan vaan tuntuu työläältä ja turhalta.

 

Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

Lomalla jossain Suomessa
Voi että on vaikeaa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä