Kummitusjuttu

Kirjoittaja on Joensuun kuuluisin kummitus, kaupungintalossa majaansa pitävä Hilppa. Hilppa kertoo blogissaan teatterilaisten kuulumisia.

Kuinka käy Kekkoselta kansankomedia?


Teatterin kummituksena ei usein tapaa kuin toisia teatterialan astraali-ilmestyksiä. Siksi olenkin viime ajat ollut niin innoissani, etten tahdo ektoplasmassani pysyä. Vieraakseni Joensuun kaupunginteatteriin on näet saapunut itsensä tasavallan presidentti Urho Kekkosen aave!

Laitoin itseni parhaaseen lakanakuosiin jonka puvustamosta löysin. Hermostuksissani ajelin hissillä Tornikabinetin ja ala-aulan väliä yrittäen keksiä sanottavaa. Huhuilin kesken kaupunginhallituksen kokouksen. Lopulta päätin vastaanottaa tasavallan presidentin kuolemattoman tietoisuuden aineettoman ilmentymän suuren näyttämön katonrajassa. Annoin lakanani liepeiden liehua kuin Marilyn Monroella, niiasin ja kuiskasin elegantisti: ”Tervetuloa Joensuuhun, herra presidentti. Minä olen Hilppa.” Kekkosen haamuhuulet suutelivat kämmenselkääni.

Hänen kummitteleva korkeutensa saapui vierailulle valvoakseen helmikuussa ensi-iltansa saavan Kekkonen tulee? -kansankomedian harjoituksia. UKK:n immateriaalinen entiteetti on näet kuullut että Perttu Leinosen ja Timo Heinosen dramatisointi Pia Pesosen novellikokoelmasta Urho Kekkonen Strasse on virkistävä ja hauska kantaesitys. Harjoituksia seurattuamme totesimme tämän pitävän paikkansa. Esitys on huumoria ja aidosti koskettavaa draamaa onnistuneesti sekoittava komedia.

Kekkosen aave kertoi ihmetelleensä viime aikoina miten teatteri vaikuttaa yhä herättävän usein pahennusta. Nyökyttelin ymmärtäväisesti. Kirosanat, voimakkaat kannanotot puolesta tai vastaan, ylipäätään yhteiskunnallisuus... Aina joku pahastuu.

”Niin”, totesi Kekkosen henki. ”Luulin että nämä keskustelut olisivat päättyneet jo viisikymmentä vuotta sitten, kun armahdin Hannu Salaman jumalanpilkkasyytöksistä. Ei jumala voi loukkaantua. Eikä sivistynyt ihminen provosoidu kun provosoidaan.”

Mutta eihän pilkka silti kivaa ole. Pitääkö ilkeilyä sietää? Kysyinkin presidentin leijuvalta olemukselta että onko kaiken maailman soopaa vietävä näyttämölle.

UKK pudisteli läpikuultavaa aavepäätään. ”Soopa on sitä kun kohelletaan aivottomasti. Tämä on hauska näytelmä. Siitä minä pidän.”

Kekkonen tulee? - kansankomedia Urho Kalevan puutteesta saa ensi-iltansa 13.2.2016.

PS Kysyin Urkilta että viihtyykö hänen maallinen tomumajansa Hietaniemen hautausmaalla. Sain kuulla että keho kyllä viihtyy, mutta toisin on kupolin laita. Sillä samoin kuin sielunsa on irronnut ruumiista, on hänen päänsä erotettu muusta kehosta. Sitä pidetään koneavusteisesti keinotekoisesti elossa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa, jossa se kelluu suolaliuospurkissa. Pääministerillä on oikeus tarvittaessa nostaa Kekkosen pää liemestä konsultoidakseen sitä valtiotason asioissa, mutta koska sielun mukana myös järki on jo lähtenyt, ei irtopään kryptisiä mutinoita kykene tulkitsemaan edes keskustalaiset hovioraakkelit. Joskus pää tiuskaisee jotain tunareista. Joskus se tuhahtaa turhautuneena ”Kysy Vladimirovilta!”. Joskus se vain kirkuu.

 

Tanssi on viisaasti antauduttava huume
Pelastakaa pakina!
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä