Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Kivi kengässä

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Oletko nähnyt mitä kaikkea tapahtui, kun Mr. Beanillä oli kivi kengässä ( https://www.youtube.com/watch?v=sIlBvj72rkQ ) ? Jokaisella meillä on ainakin ajoittain jonkinlainen ”kivi kengässä”. On vaikeata nauttia elämästä tai keskittyä yleensä mihinkään, jos vaivaa jokin huoli, harmi, sairaus, kipu tai muu kelju asia. Onneksi useimmat nuo asiat ovat ohimeneviä tai niihin on mahdollista saada jokin ratkaisu ja helpotus ajan kanssa. Donald Trump on sairastunut nyt lokakuun alussa koronaan. Nähtäväksi jää minkälaiset hiertymät tämä jättää häneen ja koko maailmaan. Trumpilla on tuota ikää jo aika lailla. Toivotaan hänelle lievää taudin muotoa ja pikaista paranemista joka tapauksessa.

Vanha vitsi kertoo miehestä, joka ajoi päänsä kaljuksi. Kun häneltä kysyttiin miksi hän näin teki, niin mies vastasi, että nyt minulla on elämässäni vähemmän vastusta, nimittäin ilmanvastusta. Monet yrityksemme helpottaa vaivojamme, harmejamme ja jopa sairauksiamme ja kipujamme saattavat olla edellä kerrotun vitsin tapaan varsin heppoisia. Ihminen on kuitenkin ihmeellisen sitkeä ja yritteliäs olento. Joskus joudumme käymään läpi monia erilaisia keinoja helpottaaksemme ”kivi kengässä ” -tilannettamme. Jotkut toimivat aktiivisemmin ja jotkut vain odottavat. Eräs kaverini sanoi, että hän ratkaisi talonsa vuotavan katon ongelman menemällä nukkumaan sateen ajaksi. Sateen jälkeen katto ei enää vuotanut ja hän koki olonsa huolettomaksi. Kaikille tämä ratkaisumalli ei tuo rauhaa, vaan he ryhtyvät isompiin toimiin. Mr. Bean ei jäänyt paikoilleen istuskelemaan ja odottelemaan, että joku poistaisi hyvän hyvyyttään kiven kengästä tai toisi hänelle armeliaasti ja ymmärtäväisesti uudet jalkineet.

Tiedämme hyvin omasta ja muiden kokemuksesta että elämä ei ole arkisesti tarkasteltuna oikeudenmukainen. Toisilla ei näytä olevan ”kiviä kengässä” koskaan ja toisilla niitä on vähän väliä. Jos seuraamme maailman menoa ja ihmisten ponnisteluja paremman elämän puolesta, niin aina näyttää käyvän niin, että ”nalle-karkit” eivät mene tasan. Toiset pääsevät helpommalla ja toiset joutuvat kärsimään enemmän. Monet viisaat miehet ja naiset ovat todenneet, että elämä ei ole tarkoitettukaan helpoksi vaikka niin saatamme joskus uskoa. Jos meillä itsellämme ei juuri nyt ole kiveä kengässä, niin kyllä lähellämme on varmasti joku, joku tarvitsee apuamme. Samaiset viisaat miehet ja naiset ovat kautta aikojen todenneet, että toisten auttaminen edistääkin usein myös omaa hyvinvointiamme.

Mutta ei se toisten auttaminen ja tukeminen ole mistään kotoisin, jos itseä rasittaa jokin asia. Jo Raamatussa taidettiin todeta jotenkin että pitäisi ottaa malka pois omasta silmästä ennenkuin ryhtyy mihinkään. Ei tainnut nyt mennä ihan teologisen oikeaoppisuuden mukaan tulkinta tässä, mutta tulipahan vaan mieleeni että ensin pitää ottaa pois roska omasta silmästä ja laittaa ensin happinaamari omille kasvoille, ennenkuin lähtee toisia auttamaan. Tietysti tässäkin on poikkeustilanteita, mutta pääsääntöisesti toisten auttaminen on monin tavoin fiksumpaa, jos itse on edes kohtalaisessa kunnossa.

 

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Ageismi lyhentää elinikää
Rusinat pullasta
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
38 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä