Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirje vanhemmilleni

Petri-Rask-FB Petri Rask, kirkkoherra


Kuten edellisessä blogissani kirjoitin, niin löysin vanhempieni jäämistöstä muutaman kirjeen, jotka olin lähettänyt vasta valmistuneena pappina Suomussalmelta Kirkkonummelle marraskuun alussa vuonna 1981.

Lauantaina on elämäni ensimmäiset vihkimiset. Siitä kirjeessä on pieni anekdootti:
”Topi-suntio pappilassa kahvilla. Oikein mukava mies. Vapaapäivänään toi hiekkaa autotallin edessä oleviin kuoppiin ja asensi pesukoneen vesijohtoverkkoon. Heitti pihalla olleen halkopinon halot vajaan ja vielä viimeiseksi neuvoi, kuinka vihkiminen on täällä hoidettu. Ulkona -4 astetta pakkasta.”


Tänä päivänä ainakin Joensuussa opiskelijat suorittavat… pääsevät seuraamaan ja osallistumaan kirkollisiin toimituksiin aivan eritavalla kuin itse aikoinani. Kokemukseni kirkollisten toimitusten seuraamisesta ennen omaa pappisvihkimystäni oli aivan olematon. Kirje vanhemmilleni kertoo tuosta ensimmäisen toimituksen tuomasta jännityksestä: ”Ensimmäiset vihkimiset onnellisesti takanapäin. Tosin aivan ensimmäisestä toimituksesta unohtui alusta trinitaarinen invokaatio (Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen), vihkiraamattu jäi sakastiin ja sulhanen nousi polviltaan ennen aikojaan. Kaikesta huolimatta  he saivat toisensa!”

Ensimmäinen sunnuntai Suomussalmella: ”Liturgia klo 10 Suomussalmen kirkossa ja perään ehtoollisjumalanpalvelus klo 12 Ämmänsaaren kirkossa.” Ensimmäisestä palveluksesta oli kirjeessä merkintä, että vuoroylistys  meni suurin piirtein niin kuin pitikin, mutta jälkimmäisessä palveluksessa vuorotervehdys meni jo omalla sävelellä. Kirje samalta päivältä jatkuu: ”Noin klo 14.10 ehtoollisjumalanpalvelus Näljängän kirkossa, 50 km:n päässä Ämmänsaaresta. Näljängän jumalanpalveluksen jälkeen, 30-vuotisen perinteen mukaan, söimme Jaakkola-nimisessä talossa. Ruokana oli jänispaistia. Sitten kiireellä takaisin Ämmänsaareen, jossa kaste klo 17 ja perään toinen klo 18.30.”


Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään, sanotaan. En ymmärrä mitä tuolla sananlaskulla oikein tarkoitetaan. Mitä pahaa muistelemisessa on? Jos ei olisi tallella noita vanhemmiltani löytyneitä kirjeitä, niin ei tuota ensimmäistä työviikonloppua ja työuran alkua muistaisi millään. Muuttaessamme Suomussalmelle olin 24 v. Nyt hymyilyttää lukea tuota vasta valmistuneen nuoren miehen rehellistä sepustusta, mutta päivääkään en vaihtaisi. Koen, että näistä monista erilaisista kokemuksista on hyötyä myös tänään, nykyisessä virassani Joensuun kirkkoherrana.


Eläköön kirje!

 

Petri Rask, kirkkoherra

Mitä on olla eurooppalainen
Rintamäkeläiset ne vasta osasivatkin rakastaa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä