Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kesätyöntekijän onni vai orjuus?

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Jokakeväinen opiskelijoiden kesätyönhaku oli tänä keväänä normaaliakin haastavampi. Moni joutui pettymään, kun jo kaavailtu kesätyö ei toteutunutkaan. Paitsi pettymystä, merkitsee poikkeusaika monille myös niukempaa talvea. Voi olla, että monissa opinahjoissa käydään syksyn mittaan keskustelua siitä, miten niukkuudessa on mahdollista toteuttaa projekteja, opintomatkoja ja muita perusopintojen rinnalla tai ulkopuolella tapahtuvia rientoja.

Ja sitten ovat he, jotka saivat kesätyötä. Ilo työstä, työkokemuksesta ja tulevasta palkasta on vilpitöntä. Hienoa, että joillakin yrityksillä ja yhteisöillä on mahdollisuus antaa nuorille heidän kipeästi tarvitsemiaan tulevaisuuden rakennuspalikoita.

Ei niin hyvää, ettei jotakin haastetta.  Yhä edelleen nuoret ottavat yhteyttä neuvontapuhelimiin työsuhteiden epäselvyyksien ja jopa työperäisen hyväksikäytön vuoksi. Aina löytyy työnantajia, jotka pyrkivät hyötymään nuoren työntekijän tietämättömyydestä tai asemasta. Nuori kesätyöntekijä mieluummin hyväksyy huonot työehdot kuin ottaa riskin, ettei työsopimusta kirjoitetakaan ja työn saa joku muu.

Koska kysyntä ylittää tarjonnan, on työnantajan liian helppoa käyttää tilannetta hyväkseen.  Niinpä nyt ovat työtä tarjoavat yritykset suuren vastuun kantajina ja aplodit heille, jotka vastuunsa kantavat. Lyhytnäköistä toimintaa on, että nuoren työehtoja heikennetään kohtuuttomasti, vapaapäiviä ei ole mahdollista pitää tai tarjotaan sopimusta, joka muutoin ei ole työehtosopimusten mukainen. Ahkera nuori tekee kyllä työnsä, mutta maku, joka kesätyöstä jää suuhun, on hapan ja katkera. Tuskin työpaikkaa kehutaan kaveripiirissäkään.

Ja taas toisaalta; hyvä ja reilu työpaikka kannustaa työntekijää tekemään parhaansa ja viesti eteenpäin on ilmaista mainosta työpaikalle. Reiluus on muutenkin periaate, jonka näkisin niin mielelläni lisääntyvän tässä maassa ja tämän maan työyhteisöissä. Reiluuden periaate on hyvin yksinkertainen: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.” Harva meistä haluaa tulla kohdelluksi epäreilusti saatikka hyväksikäytetyksi millään muotoa.

Niinpä haaste teille kaikille, joilla oli mahdollisuus työllistää kesätyöntekijä tänä vuonna: älä käytä nuoren hankalaa tilannetta hyväksesi. Tarjoa työkokemus, josta jää hyvä ja reilu maku suuhun. Jos toimit reilusti, veikkaan, että ensi kesänä on mahdollisuus saada motivoitunut ja kokenut kesätyöntekijä uudestaan remmiin. Ja silloin, kun osaajista alkaa olla pula, et jää itse pulaan epäreilun työnantajan maineesi vuoksi.

Kerää koko sarja !
Erehdykset
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Tutkailua
37 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä