Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 24: Vaarallista varmuutta

Torstai-illan veto oli omalta osaltani kesän huonoin. Syitä on kaksi: kesän pienin yleisömäärä ja tieto, että katsomossa istui ammattilaisia, tuttujakin. Kolmaskin, ehkä vaarallisin syy oli. Nyt esitys alkaa olla sillä tavalla hanskassa, että sisälle hiipi liiallinen itsevarmuus. Yhdessä nuo aiheuttivat eilen hajamielisen olon ja sen sopivan jännityksen puutteen.

 

Eilen oli sateen uhka. Se näkyi katsomossa. Yksitellen en ruvennut ihmisiä laskemaan, mutta kymmeniin se jäi, kun aiemmissa esityksissä on ollut satoja. Vaikka ei pitäisi, niin kyllä se vaikutti. Ohjaaja Kaitsu painotti ensimmäisen esityksen aikaan, että nauruja ei pidä laskea, mutta väkisinkinhän eilen mietti, että ei tunnu nyt olevan yleisö mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Aiemmin kun olen onnistunut olemaan perniöläinen Tuomo, tunnuin eilen olevan joensuuulainen harrastajanäyttelijä Aimo, joka yritti tsempata itseään, että nyt Ami jumalauta keskity.

 

Ennen esitystä Asko ilmoitti, että katsomoon on tulossa ammattilaisia: Hyttisen Kuju sekä kaupunginteatterin Timosen Seppo. Minna vielä väitti nähneensä Heikkilän Artsinkin. Artsin kanssa taas tuli juhannusaattona juteltua Torikahviossa ja mahdollista on, että kesän aikana törmäämme toisiimme samassa paikassa uudestaan. Kesken pisimmän kohtaukseni aloin ajatella, että mitähän se Artsi mahtaa tästä ajatella ja sanooko se mitään kun nähdään ja olisipa mukavaa, kun se sanoisi, että hyvin meni, ja siinä se sitten oli: tipahdin hetkeksi tilanteesta ja takeltelin repliikissäni.

 

Tuossapa on huonot puolet. Hyvää on se, että olemme kypsyneet pisteeseen, missä esitys alkaa elää omaa elämäänsä ja kehittyä. Keskiviikkona, kun aurinko paistoi ja katsomo oli lähes täysi, vedimme kesän toistaiseksi parhaan esityksen. Jopa me noviisit alamme tuoda hahmoihimme itsenäisesti uusia sävyjä. Emme enää keskity pelkästään lausumaan omia repliikkejämme vaan seuraamme kavereiden tekemisiä ja osaamme jonkin verran jopa reagoida niihin. Saa sitten nähdä, villiinnymmeko liikaakin. Ohjaaja Kaitsu on nyt matkoilla ja tulee seuraavan kerran katsomaan meitä parin viikon kuluttua. Joku pohtikin eilen, että mitähän tästä tulee: alkavatko hiiret hypellä liikaa, kun kissa on poissa?

Waltari: Nuori Johannes
Oletko "occupatus" vai " otiosus" ?
 

Bloggarit

Taivastelua
92 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
98 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä