Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Kesäteatterin noviisiin kehitys, osa 2: Lukuharjoitus

Noviisit ovat esittäytyneet muulle porukalle. Olipa mukavaa. Toivottivat lämpimästi tervetulleiksi. Tosi luontevaa oli aloittaa yhteistyö.

Muu porukka aloitti jo talvella. Tuomon ja Tiinan pikkurooleihin tipahtaneet Aimo ja Johanna ajettiin sisään lukuharjoituksella, missä koko tarina mentiin läpi.

Jumankauta mitä porukkaa! Marja-Leena Haavistola ja Asko Karhunen pääparina Ainona ja Jussina tulevat paitsi naurattamaan myös itkettämään kansaa ensi kesänä. Jaakkoa esittävä Harri Hiltunen näkyy jo ottaneen rooliaan haltuun niin, että pudotteli lukuharjoituksessa repliikkejään ilman, että hänen tarvitsi plariaan silmäillä. Harmonikkamaestro Arto Tarkkosella on paitsi haitaristin hommat myös monipuolisuusihme Ramin rooli, ja Tarkkosen karismahan tiedetään.

Sitten on nämä kaksi kaksikkoa, joilla on isot roolit. Unto ja Erkki, vanhat jurot äijät, joita esittävät Seppo Tolvanen ja Pentti Lihavainen. Miehet – siis Seppo ja Pentti – ilakoivat improilullaan jo harjoituksissa niin, että heistä voi ennustaa yleisön suosikkeja. Toinen herkullinen kaksikko on Ainon perniöläiset vanhemmat Martti ja Mirja, Martti Karvinen ja Minna Fali. Martti yltää hersyvyydessään Sepon ja Pentin tasolle, mutta Minna Fali – voi herranjestas miten hän on ottanut perniön murteen haltuunsa ja millaisen Mirjan hän näyttääkään tekevän. Ällistys oli suuri, kun Minna paljasti, että hänkään ei ole näytellyt koskaan aikaisemmin kesäteatterissa.

Tällä porukalla on mukava lähteä kesään. Ohjaaja Kai Paavilainen laittoi juuri tätä naputellessani sähköpostilla tiedon, että minä vedän Tuomon roolin lisäksi myös Kertoja 2:n osuudet. Johanna on Kertoja 1 ja Arto Kertoja 3.

Ja miten sitten alkoi uusien tulokkaiden ujuttautuminen Tuomon ja Tiinan nahkoihin? Lupaavasti. Etukäteen jännitti, miten perniön murre sopii savokarjalaiseen suuhun, mutta Perniössä kasvanut Avioliittosimulaattorin liperiläissovituksen tehnyt Tiina Markkanen antoi kannustavaa palautetta. Kehui hän myös Tiinan perniötä, mutta Johannallapa onkin tamperelaisena länsisuomalaisuteen etulyöntiasema Iisalmessa kasvaneeseen verrattuna.

Millaisia tyyppejä Tuomo ja Tiina sitten ovat? Siihen ei käsikirjoitus anna kunnollista vastausta, eikä kovin paljon avannut myöskään Veera Niemisen romaanin lukeminen. Voimakkaasti rakastuneiden Ainon ja Jussin tarinahan tämä on ja Tiinan sekä Tuomon pikkuroolien tehtävänä on luoda jännitteitä pääparin suhteeseen. Tosissaan pitää kuitenkin pikkuroolitkin tehdä ja kummasti siinä auttaisi jos tajuaisi, millaista tyyppiä tässä oikein pitää itsestään kaivaa.

Lähtöongelman tuottaa se, että Tuomo on niin erilainen kuin minä. Aino jättää Tuomon tylysti ja ilmoittaa muuttavansa toisen miehen perässä toiselle puolelle maata. Minulle jos semmoinen temppu tehtäisiin, en taatusti haluaisi ajatellakaan petturia enkä varsinkaan nähdä urosta, jonka rinnalla minä olen niin mitätön mies. Tuomo suostuu Tiinan ehdotukseen, että käydäänpä moikkaamassa Ainoa ja Jussia. Ääliö! Miten tuommoisen kyylääjän voi itsestään löytää?

Äänen kun tuon lausuin, Tiina Markkanen antoi oman ohjeensa:

– Et sinä tuolla tavalla tyhmä ole, mutta olet sinä jotain muuta tyhmyyttä elämässäsi tehnyt. Ala kaivaa siitä.

Jep. Aletaan. Tuomo siis on mustasukkainen ja haluaa vielä Ainon ja menee kyyläämään, eikö sitä ihan varmasti saa takaisin. Mutta mikä oikein on Tiinan motiivi mennä bestiksensä ja tämän uuden miehen luo nimenomaan Tuomon seurassa? Mitkä ovat Tiinan ja Tuomon keskinäiset välit?

Ohjaaja Paavilaisen mukaan Tiinalle ja Tuomolle on kehittynyt suhde jo siinä vaiheessa, kun Tuomo lopussa onnittelee Ainoa kihlautumisesta ja sanoo Jussille, että sä saas hyvä vaimo. Mä tierä mist mää puhu, ja kun Tiina vetää Tuomon pois. Miksi Tiina vetää Tuomon pois? Onko Tiina mustasukkainen, koska Tuomolla taitaa yhä olla tunteita Ainoa kohtaan, vai vetääkö hän Tuomon pois myötähäpeän vuoksi tyyliin usko jo, että se ei ole enää sun ja jätä ne rauhaan?

Tiedän Tuomon repliikit, mutta miten ne pitää sanoa? Siinä auttaisi kun tietäsi, millaiset Tuomon ja Tiinan välit olivat silloin, kun Tuomo ja Aino vielä seurustelivat. Tunsivatko Tuomo, Aino ja Tiina toisensa jo entuudestaan siinä vaiheessa, kun Tuomon ja Ainon seurustelu alkoi, vai tutustuiko Tiina Tuomoon vasta bestiksensä poikaystävänä? Halusiko Tiina alun perinkin Tuomon, mutta Aino nopealiikkeisenä naisena ehti iskeä ensin?

Onko Tuomon ja Tiinan välillä ollut jo Aino-suhteen aikana syvällisiä keskusteluja, joista molemmat ovat tunteneet huonoa omaatunt...

Perkele. Nyt menee semmoiseksi pyörittelyksi, että tuota jos jatkan niin siihen uppoa. Pitää kysyä Kaitsun näkemystä. Ja ehkä pohtia Johannan kanssa, millainen tausta hahmoillamme on.

Ennen kaikkea kannattaa keskittyä seuraamaan, miten nuo kokeneemmat vievät tarinaa eteenpäin ja miten oma rooli kokonaisuuteen niveltyy. Seuraavat treenit ovat sunnuntaina 6. toukokuuta.

Silloin Kaitsu antanee tarkempia ohjeita.

Muutoksen kourista ja krookuksista
Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 1: johdatus
 

Bloggarit

Taivastelua
102 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
100 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä