Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 3: Tiedä roolista, mutta ##mppejä on luvassa

Roukalahden teatterikesä 2019 jatkui tänään toisella kokoontumisella, jossa saimme tietää pääroolien esittäjät ja sen, mitä kaikkia kiepsahduksia Luokkakuvan tyttöjen ja poikien elämä pitää sisällään. Innostus sen kun kasvoi: on tämä komea tarina ja syön elokuussa paketillisen nenäliinoja, jos kukaan ei itke loppukohtauksessa.

 

Teemme siis kantaesitystä, jossa seurataan samojen ihmisten elämää 1950-luvun lopun 8-vuotiaista kansakoululaisista vuoden 2019 seitsemänkymppisiksi, joista osa, muiden muassa päähenkilö Paula, asuu palvelutalossa. Väliin mahtuvat teinivuodet rokkibändeineen, lakkiaiset, parikymppisinä vietetyt häät ja viisikymppisinä järjestetty luokkakokous. Ennen kaikkea se on naisten tarina, mutta ei miehiäkään vähätellä. Käsikirjoittaja Tiina Markkanen on tehnyt ihmiselämästä oivallisia havaintoja, joita ohjaaja Kai Paavilainen ja näyttelijät pääsevät nyt työstämään. Tuttuja asioita tunnistavat niin näyttelijät kuin katsojatkin.

 

Syksyisen ensimmäisen kokoontumisemme, jossa Kaitsu ja Tiina kertoivat, millaista tarinaa Tiina siinä vaiheessa kirjoitti, jälkeen alkoi pohdinta, kuka saa pääroolin. Arvasimme Mäkisen Johannan kanssa, että Paulan roolin saa Minna Fali, viime kesän Avioliittosimulaattorin ihastuttava Mirtukka. Tiina myönsi ajatelleensa Minnaa, kun hän kirjoitti Paulan hahmoa.

 

Keijon, rokkibändin kosketinsoittajan ja tangotanssien haitaristin, rooli meni itseoikeutetusti musiikkimaestro Arto Tarkkoselle. Kun uusi kasvomme, Ilomantsista maailmalle lähtenyt Timo Kettunen esittäytyi, oli helppo arvata, että tässä on Martti, rokkibändin laulusolisti. Timo kun kertoi, että teatteri on hänen kolmanneksi rakkain taiteenlajinsa. Edelle meni hyvin vahvasti musiikki. Kaikki muut roolit ovatkin sitten mietinnässä. Harjoituksen lopussa Kaitsu pyysi jokaista kirjoittamaan suljetulle lapulle kaksi mieleisintä rooliaan. Lopullinen jako on kahden viikon kuluttua sunnuntaina.

 

Tänään luimme tekstin kertaalleen läpi ja Kaitsu vaihdatti välillä rooleja. Nousivat sieltä ne omat kaksi toiverooliani esille. En tiedä, saanko kumpaakaan niistä, mutta kun Tiina kuuli, että olin itse ollut kansakouluaikana niin nössö, että en ollut mennyt kertaakaan kuikkimaan ulkohuussiin alustalta tyttöjen puolen näkymiä, Tiina lupasi, että nyt pitää järjestää Aimollekin pimppejä.

 

Innostustani lisää havainto, etä myös uudet tulokaat vaikuttavat tosi hyviltä ja hengeltään Roukalahden kesäteatteriin hyvin sopivilta. Timon lisäksi mukana on neljä muuta uutta, kaikki naisia, joiden kaikkien nimiä en juuri nyt tässä naputellessani muista. Uskon muistavani jo sunnuntain 17. helmikuuta harjoitusten jälkeen.

 

Erityisen iloinen olen siitä, että johonkin esitykseemme saamme katsomoon 2-4 opiskelukaverinani Tampereen yliopiston 1980-luvun lopun toimittajatutkinnosta. Aleksanterinkadulla oli tuolloin neljän naisen kolhoosi, jonka jäsenet ovat pitäneet yhteyttä näihin päiviin saakka. Viime perjantaina sain viestin, jonka mukaan kaksi heistä oli ryystämässä cavaa ja suunnittelemassa teatteriretkeä Pohjois-Karjalaan. Kysyivät aikatauluja ja lupasivat, että ainakin he kaksi, mahdollisesti jopa koko kolhoosi, tulee katsomaan jonkun esityksen.

 

Ai että tuntui hyvältä. Sopii juuri tähän näytelmään, että vuosikymmenten ajan omat elämänvaiheensa keskenään jakaneet noin viisikymppiset naiset tulevat katsomaan, missä vedossa se Ami on noin kuusikymppisenä.

 

 

Lue mikä tahansa viikon otsikko, jossa sana vanhus...
Aika menee kuin iltamissa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä