Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 15: Takapotku

Riikka sen eilen bändiharjoituksissa sanoi: kun tuo tamburiini lyö nyt etupotkuna, niin olisiko se parempi takapotkuna? Musiikkimaestro Tarkkonen myönsi, että olisi. Nuori tamburiinitaiteilija Salonen oli kuin Hiltus-Harrin rumpuklapilla päähän lyöty.

– No nyt kun sinä lyöt ykköselle ja kolmoselle, niin kuulostaisi paremmalta, jos löisit kakkoselle ja neloselle, selitti Riikka.

Niin että mitenkä?

– No sehän menee, että yy kaa koo nee, yy kaa koo nee. Nyt sinä lyöt ykköselle ja kolmoselle. Lyö kakkoselle ja neloselle, havainnollisti Riikka.

Nuori taiteilija ei ymmärtänyt sanaakaan. Tarkkos-Artokin tuli näyttämään oikein kädestä pitäen, mutta ei onnistu ei. Aloittelevalta tamburistilta nyt vain kerta kaikkiaan puuttuu yhteinen sanasto kokeneempien yhtyesoittajien kanssa.

Tai ymmärsinhän minä, mitä ne selittivät, mutta sitä oli jo vaikeampi tajuta, mitä minun pitäisi tehdä toisin. Sikäli kun ylipäätään edes sinne päin tajusin, löin kyllä aivan oikeassa rytmissä – 
mistä olen tavattoman ylpeä – mutta minun pitäisi ajoittaa ne lyönnit jotenkin toisella tapaa. Ja siinäpä kuulkaa on tekemistä.

Enhän minä suinkaan epämusikaalinen ole, siitä on vuosien takaa todisteitakin. Osallistuin perheeni kanssa Sibelius-Akatemian ja Helsingin yliopiston yhteiseen suomalaiseen musikaalisuustutkimukseen, jonka merkeissä Pirre Raijas järjesti minulle, pojilleni ja poikieni äidille Joensuun konservatoriolla musikaalisuustestin. Odotetusti olin perheeni epämusikaalisin, mutta yllättäen osoittauduin itsekin musikaalisemmaksi kuin osasin aavistaa. Minä vain en osaa soittaa mitään, eikä musiikkisanasto ole hallussani, ja siitä annan pienet torut tuonne pilvien päälle isälleni, jonka musikaalisuuden tajusin vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Isän jäämistöstä löytyi valokuva, jossa suistamolaisnuorukainen näppäilee joskus ennen sotia mandoliinia Homilan sillalla. Omista muistikuvistani kaivoin tuokion, jolloin istuin pikkupoikana jossain varpaisjärveläisessä voimistelusalissa yleisön joukossa, kun isäni soitti torvea soittokunnassa, varmaan kansalaisopiston tai vastaavan pyörittämässä. Ne olivat vuosia, jolloin isäni kierteli ympäri Savoa lukuvuosi kerrallaan epäpätevänä teknisten töiden opettajana. Saattoi olla aika lähellä vuotta 1965, jolloin hahmoni Ossi hakkaa tamburiiniaan teinibändissä.

Isäni, ennen Suomen itsenäistymistä syntynyt työhullu mies, huutolaispoikanakin oman isänsä kuoleman jälkeen kasvanut, viljeli vennamolaista pientilaansa, hankki lisäansioita opettamalla savolaisille koululaisille kädentaitoja ja opiskeli siinä sivussa niin, että sai lopulta pätevyyden ja jäi eläkkeelle iisalmelaiselta koululta – ja alkoi ostella haitareita ja näppäillä niitä. Minulle kuopukselleen, hän yritti opettaa käsityötaitoja, mutta eihän puukko pysynyt tumpelon käsissä. Ukko perhana, olisit mieluummin ojentanut käteeni sen mandoliinin!

Tässä työntekoa arvostavassa maassa on niin paljon hukattua musikaalisuutta, että tekisi mieli huutaa, että oi ihmiset, lastanne rakastakaa ja ohjatkaa niitä musiikin maailmaan. Isä soitti, poikani soittavat, minä en soita. Vasta viime syksynä kuuttakymppiä lähestyvänä ukkona aloin opiskella kuopukseni ohjauksessa pianonsoittoa, mutta kovin hitaasti se sujuu. Tamburiinista sentään löysin rytmin, mutta se perhana kuulemma lähteekin etupotkuna, kun sen pitäisi lähteä takapotkuna.

Mutta ylihuomennapa on vappu. Luokkakuvan joukkoja voi silloin löytää Liperin torilta. Tarkkos-Arto soittaa haitaria, ja tangon jos se soittaa, saatan pokata jonkun ohikulkijan vietäväkseni. Tanssiminen alkaa sujua jo paremmin kuin tamburiininsoitto.

RUTTUVAARIN ESIMERKKI
Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 14: Kaikilla me...
 

Bloggarit

Taivastelua
171 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
23 artikkelia
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä