Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 12: Tyhjä katse

Viime viikko meni bändi- ja laulutreeneissä, ja vaalisunnuntain alkuiltana palasimme varsinaisten teatteriharjoitusten pariin. Hiottavana oli muun muassa oma lempikohtaukseni, jossa minulla ei ole ainuttakaan repliikkiä, mutta jossa silti pääsen tekemisiin tosi isojen tunteiden kanssa. Sepä se vaikeaa onkin.

Jo menomatkalla puhuimme ohjaaja Kaitsun kanssa, miten oikein teen sen. Ossi saa oikein kunnolla turpaan - henkisesti siis - ja miehen koko maailma romahtaa. Ensin hän kokee suuren onnen, ja juuri kun elämä näyttää hymyilevän, taivas romahtaakin niskaan. Miten järkytyksen voi ilman sanoja ilmaista? Kaitsu lupasi, että saa vetää reilusti överiksi, siitä on sitten helppo lähteä tulemaan alemmas oikealle tasolle.

Kyllä sitl laskeutumista riittikin. Viinapullon Kaitsu karsi heti: ei mitään taskumatteja vaan pelkkää alastonta tuskaa. Sitten lähti itku pois. Järkytys on tehokkainta silloin, kun kasvot eivät ilmaise yhtään mitään. Iskun kovuus lyö vasten yleisön kasvoja muiden reaktioista ja Ossin ilmeettömyydestä. Katseen on oltava täysin tyhjä.

Tyhjää katsetta yritin ja olin ihmeissäni, kun Kaitsu komensi, että vieläkin pitää siivota. Kummastelin, miten minä vielä ilmeettömämmäksi voin muuttua ja kuulin Johannalta, että vielä oli silmissäni hehkunut viha. Tänä aamuna harjoittelin sitten ennen töihin lähtöä kotipeilini edessä täysin tyhjää katsetta. Tunnelmaan virittäytymistä auttoi edellisillan vaalitulos, joka pyyhki SMP-nuoruuteni viimeisetkin rippeet totaalisesti pois poliittiselta kartalta. Kippis nuoruuden hehkuville ihanteille ja katse tulevaan.

Tulevana kesänä Minna saa kansan itkemään, sillä eilen hän jo itketti näyttelijäkavereitaan. Hiottavana oli muitakin suuria tunteita kuin Ossini tuska, ja voi herranjestas minkä latauksen Minna sai Paulansa riipaisevaan hetkeen. Anna itki silmät punaisina ja muutkin menivät hiljaisiksi. Tässä yhteydessä pitää antaa erityiskehut myös Timolle, jonka Martilla oli oma osansa eilisillan herkässä tunnelmassa.

Eikä noita muitakaan voi olla kehumatta. Luokkakuvassa on tavalliusta kesäteatteriesitystä enemmän joukkokohtauksia, joiden teho syntyy koko ryhmän yhteisestä tekemisestä. Eilen sekin toimi.

Hitto, tästä tulee hitti.

 

Lääkärin määräys: teoriassa toimii, käytäntö on to...
Mittaamisen ja piirtämisen ihanuudesta
 

Bloggarit

Taivastelua
171 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
23 artikkelia
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä