Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kerskurit kilpasilla

Nyt jo aikuisilla lapsillani oli muutamia lempikirjoja, jotka oli luettava aina uudestaan ja uudestaan. Yksi niistä oli Jaakko Jänönen ja kerskurit kilpasilla (Agard ja Paul, 1998).

Kirjassa virtahepo Virtasen ja sarvikuono Sarvisen ainoat viisaudet ovat heidän itsensä edustamia totuuksia. Ja käytettävissä oleva vähä viisauskin peittyy jatkuvaan voimainmittelöön. Molemmat kehuvat itseään epärealistisesti kertoen voivansa yksin kannatella taivaanrantaa sarvellaan tai kyetä avaamaan sen vahvoilla leuoillaan.

Jänis - tuo tarinoiden ikuinen viisas - päättää antaa kavereille opetuksen. Hän haastaa molemmat erikseen köydenvetoon niin, että köysi viedään mäen yli. Se, kumpi saa toisen vedettyä huipulle, on voittaja. Voitonvarmoina Virtanen ja Sarvinen suostuvat oitis tietämättä toisistaan ja Jänösen juonesta. Jänönen vie Sarvisen vetoköyden pään kanssa mäen toiselle puolelle kertoen menevänsä itse toiselle puolelle köyden toiseen päähän. Kun Sarvinen tuntusi nykäyksen, voisi köydenveto alkaa. Samat ohjeet Jänönen rientää antamaan mäen toiselle puolella odottavalle Virtaselle. Sen jälkeen Jänönen juoksee huipulle, nykäisee narusta ja toisistaan tietämättä kerskurit ryhtyvät kiskomaan oletettua Jänöstä vastaan. "Molemmat suunpieksäjät kiskovat nyt köyttä takakenossa voimiensa äärirajoilla. Virtanen kiskoo Sarvista ja Sarvinen tempoo Virtasta, eikä kumpikaan arvaa, kuka tässä oikeastaan vetää ketä ja mistä."

Muinaisina aikoina narrien arvokas tehtävä oli havahduttaa ihmisiä huomaamaan oma tolkuttomuutensa. Faabeleiden, eläintarinoiden, merkitys on ollut ja on edelleen sen saman tolkuttomuuden ja ihmisten keskeneräisyyden havahduttaminen.  Harmi, että liian harvat tässä yhteiskunnassa lukevat enää satuja eikä hoveissakaan oteta narreja tosissaan.

Saila Musikka, diakoni

 

Kuumat satsit, kuumat satsit ....
Uuden vuoden muutokset, onko pakko?
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä