Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Kerää koko sarja !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Eräs ihmiselle kuuluva ominaisuus on hänen taipumuksensa elämänsä varrella keräillä kaikenlaista. Tämä keräily on aikojen kuluessa saanut varsin hienostuneita muotoja. Ympäri maailman voimme käydä katsomassa mitä erilaisimpia kokelmia museoissa ja taidenäyttelyissä. Miltei kaikilta meiltä löytyy jonkin laatikon pohjalta talteen laitettuja vanhoja rahoja, postimerkkejä tai matkamuistoja. Kellä mitäkin. Joillakin on tallessa suuret määrät moottorisahoja, toisilla kuivamustekyniä ja joillakin nukkeja. Ihmiset keräilevät miltei mitä tahansa pullonkorkeista vanhoihin maamoottoreihin. Tietysti on myös ihmisiä, jotka ovelasti hymyillen kätkevät kokoelmansa muiden silmiltä ja korvilta. Tällaiset kokoelmat voivat muodostua esimerkiksi erilaisista elämyksistä ja kokemuksista elämän eri alueilta, erotiikasta leipomuksiin. Silmiini sattui ilmoitus Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran äskettäin käynnistämästä keräyksestä, jonka aiheena ovat juuri tällaiset elämykset ja kokemukset, jotka ovat sattuneet liftausmatkojen aikana.

Keräilyharrastuksessaan jotkut kiinnittävät huomiota kerättävien kohteiden henkilökohtaiseen muistoarvoon ja toiset taas keräävät sellaisia kohteita, joilla on selvästikin rahallista vaihtoarvoa. Itse olen lapsuudessani kerännyt harrastuksenomaisesti tulitikkulaatikoiden etikettejä, purukumipakkauksissa olleita keräilysarjoja ja tietenkin olen kerännyt myös postimerkkejä ja vanhoja rahoja. Minulle mieluisimpia olivat purukumipakkausten kuvakortit. Korttisarjojen aiheina olivat esimerkiksi Uudet aseet, Merirosvot ja Filmitähdet. Lapsena luulin että joku vanha raha tai postimerkki olisi todella arvokas myös rahallisesti. Myöhemmin minulle on paljastunut, että postimerkkien luetteloarvoista suurin osa tulee postimerkkejä myyvän liikkeen käsittelykuluista. Näin kerrottiin uusimman postimerkkiluettelon johdannossa. Myös vanhat rahat saattavatkin olla melko edullisia. Vaimoni katitalon mailta löytynyt 2 äyrin kuparikolikko vuodelta 1764 saattaa vaikuttaa aluksi kovinkin arvokkaalta, mutta tosiasiassa sellaisen voi kuka tahansa ostaa netistä hintaan 3 euroa! Voimme huokaista helpotuksesta. Eipä tule perikunnalle suurta kiistaa keräilykokoelmista. Eräs keräilyharrastukseen kuuluva, keräilyä innostava seikka monien kohdalla on se, että keräilyn kohteena olevat asiat muodostavat rajallisen kokonaisuuden jolloin on mahdollista kerätä koko sarja. Omalla kohdallani olen pystynyt toteuttamaan tämän tavoitteen Pekka Lipposten ja Kalle Kustaa Korkkien kohdalla. Nuoremmille lukijoille mainittakoon että Pekka Lipponen ja Kalle Kustaa Korkki ovat 50- ja 60-luvulla ilmestyneitä suomalaisia seikkailukertomuksia sisältäviä lehtiä.

Karanteenioloissa, ja miksei ihan muutenkin, keräilykokoelmien kanssa askartelu on rentouttavaa ajankulua. Viime aikoina olen askarrellut mielestäni erittäin mukavan kokoelman parissa. Olen nimittäin pannut talteen viimeisen 30 vuoden ajalta kaikki minulle tulleet New Yorker -lehdet. Niiden säilyttäminen vie valtavan määrän tilaa ja niinpä olenkin nyt keskittynyt vain noiden lehtien kansien keräilyyn. Voi mikä ajankuva niistä koostuukaan kultakin vuodelta! Olen erittäin tyytyväinen tähän kokoelmaani ja se karttuu edelleen yhdellä kansikuvalla viikossa. Mukava juttu.

Lähiaikoina aion kyllä sitten kirjoitella oman osuuteni tuohon Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran liftauskokemuskeräykseen. Jos myös sinä olet kiinnostunut asiasta niin ohjeet osallistumiseen löytyvät osoitteesta https://www.finlit.fi/liftaaminen. Minulla on liftauskokemuksia rajallinen määrä, ja arvelinkin lähettää tulevien alan opiskelijoiden ja tutkijoiden riemuksi koko sarjan.

Paavo Kerkkänen, ex-työterveyspsykologi, ex-perheneuvoja

Suvivirsi soikoon
Kesätyöntekijän onni vai orjuus?
 

Bloggarit

Tutkailua
25 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä