Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Järjestys se olla pitää

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen

 

Tasavallan presidentti ilmoitti äskettäin, että hän ottaa pandemiarokotuksen sitten kun hänen vuoronsa tulee. Sauli ei aio etuilla jonossa vaan aikoo kunnioittaa rokottamisjärjestystä. Tällainen käytös luo meihin turvallisuutta ja uskoa tasa-arvoon.

On muuten mielenkiintoista havaita miten paljon erilaisia järjestyksiä meidän arjessamme onkaan. On pituusjärjestys, aakkosjärjestys, ikäjärjestys, lukujärjestys, arvojärjestys, urheilukisojen lähtöjärjestykset, numerojärjestys milloin missäkin ja lukuisat muut järjestykset. Kaikki me tarvitsemme näitä ja ne helpottavat elämämme liikennesääntöjen luoman järjestyksen tapaan. Ilman muuta jokainen meistä haluaisi joskus poiketa ja varmaan poikkeaakin sovituista säännöistä ja järjestyksistä. Kyynärpäätaktiikalla, rahalla ostamalla, lahjomalla, muuten vaan kiilaamalla tai etuilemalla, tuttavankaupalla, diilejä tekemällä ynnä monella vippaskonstilla saatamme pystyä etenemään jossain jonossa toivomallamme tavalla. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Esimerkiksi useimmissa tavallisissa urheilukilpailuissa joudumme yksinkertaisesti olemaan muita parempia jos haluamme päästä maaliintulojärjestyksessä kärkipäähän. Sopupelisysteemit on erikseen mutta ei nyt niistä tässä.

Kymmeniä vuosia sitten Reserviupseerikoulun suunnistuskilpailuissa olin useimmiten tulosjärjestyksessä selvästi siellä loppupäässä. Kerran olin seitsemäs, mutta se johtui siitä, että yksi rasti oli kisojen järjestäjien, siis huom. järjestäjien, toimesta merkattu epähuomiossa väärään paikkaan ja muut eivät sitä niin helposti löytäneet ja minä taas vahingossa satuin harhaillessani sille rastille. Näin on usein järjestys monessa muussakin asiassa. Ei sitä aina tarvitse olla joka jonossa ensimmäisenä. Rokotusjärjestyksestäkin monet ovat sitä mieltä, että on mukavampaa antaa ensin muiden ottaa rokote ja katsoa miten turvallinen se on. Näiltä näkymin rokote tosin näyttää olevan turvallinen ja yhä suurempi osa ihmisistä on halukas sen ottamaan omalla vuorollaan. Mielenkiintoista on nyt nähdä miten eri valtiot saavat sovittua rokotteiden saantijärjestyksen kun jakojärjestystä koskevat sopimukset ovat osoittautuneet erilaisiksi. Mutta kyllä tämäkin asia varmaan ajan kanssa saadaan järjestykseen. Uutisissa kerrottiin että joku ovelta ovelle huijausrokotetta myynyt henkilökin oli saatu järjestykseen. Hyvä.

Voi käydä myös niin, että vaikka jollain konstilla on saanutkin jossain asiassa hyvän järjestysnumeron niin lopulta huomaakin olevansa siellä viimeisten joukossa. Jo aikoinaan Raamatussa taidettiin todeta jotenkin, että jossain tilanteessa ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi. En ryhdy nyt pohtimaan tämän lausuman telologisia selityksiä vaan kerron yhden esimerkin omasta elämästäni. Lapsuudestani muistan tapauksen kun jouduin joskus 60-luvun alkupuolella ajamaan aamuvarhaisella polkupyörällä yli 10 kilometrin matkan hakemaan Liperin kunnanlääkäri Kolehmaisen vastaanotolle pääsyä varten vuoronumerolapun odotushuoneen pöydältä. Sain kuin sainkin hyvän järjestysnumeron jonon alkupäästä. Sodan käynyt lääkäri Kolemainen lähti kuitenkin kesken päivän keskussairaalaan leikkaamaan potilaita ja niinpä jouduin lopulta odottamaan vastaanotolle pääsyä iltamyöhään. Odottavan aika oli pitkä. Kolemainen totesi omaan tyyliinsä että ” tuota noin noin noin ” ja asiat järjestyivät lopulta parhain päin hyvässä ja varmaankin oikeassa järjestyksessä.

Jos vielä lopuksi oikein filosofisiksi ruvetaan niin meillä kaikilla on olemassa jatkuvasti muuttuva järjestysnumero. Ai mikä se on? Sehän on meidän ikämme! Kun tämä numero alkaa olla jossain 90 hujakoilla, niin jokainen voi olla varma, että aivan kohta on aika päästä kärkeen täältä pois siirtyvien jonossa. Ja juuri nämä ihmiset joiden ”järjestysnumero” on tarpeeksi suuri ovat niitä, jotka ovat nyt ensimmäisinä jonossa saamassa koronavirusrokotuksen. Ja hyvä näin. Odottakaamme vaan itsekukin rauhallisin mielin Saulin tavoin omaa vuoroamme.

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Runolliset jäähyväiset
Miksi huumori ei naurata?
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Tutkailua
40 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä