Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Ja me jäätiin sinne saluunaan

Tuoppi juuttui huulille, kun laulu alkoi kuulua: Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz...
Janis Joplin – Sointulassa!


Ismo ja Kartsakin kääntyivät katsomaan. Nuori nainen eläytyi ikkunapöydässä lauluun silmät kiinni ja me kaikki mietittiin sitä samaa: voi kuinka kaunis on tuo nainen. Kuka hän on ja mistä tänne saapui?
Nainen alkoi uuden biisin kun me miehissä sitä pyydettiin. Sitten hän meni tupakalle ja Ismo ja Kartsa seurasivat. Kun kaverit palasivat, minäkin sain kuulla naisen taustaa. Helsingissä se kiertää bändinsä kanssa kapakoissa keikoilla ja Joensuussa hän käy kerran kuussa tapaamassa täällä asuvaa tytärtään.

Mutta miksi nainen puhkesi laulamaan?
– No kun muutkin lauloi, niin minäkin halusin, nainen virnisti.
Ennen Joplin-klassikkoa kulttuurikapakassa oli kaikunut komea mieslaulu, kun yliopiston kuorosta lohkaistu kvartetti oli verrytellyt yhden laulun verran ennen keikalle poistumistaan. Siihenhän me olemme tottuneet: että milloin tahansa Sointulassa saattaa kuulla mieskuorolaulua ja muutakin spontaania ja myös laadukasta musisointia.
Mutta että Mercedes-Benz kuin suoraan Janis Joplinin suusta!

Tuossa äsken kun ajeltiin maanantaiaamussa kollega-Artun kanssa keikalta takaisin toimitukseen, kerroin Artulle lauantaisesta kohtauksesta. Arttu kertoi olleensa kerran kuuntelemassa Kärppä-kirjailija Matti Rönkää, joka oli kertonut kirjoittavansa muistiin elämänsä varrella näkemiään pieniä kohtauksia, jotka saattavat päätyä hänen kirjoihinsa.
Pienet tuokiot ovat tärkeitä. Niitä on mukava muistella, kun arki taas painaa päälle. Voimaakin niistä saa.
Yhteisöllisten, ihmisiä yhteen saattavien paikkojen merkitystä ei pidä vähätellä – eikä ihmisiä, jotka tekevät spontaaneja, hyvää mieltä tuovia asioita.

Siinä kun lauantain alkuillasta porukalla ihasteltiin Sointulan Joplinia, mieleen tuli, että mehän ollaan Ismon ja Kartsan kanssa ihan kuin Kasevan laulusta.
Kuvaansa hän ei antanut mutta numeronsa kuitenkin, jonka välitin edelleen yhdelle paikalliselle musiikki-ihmiselle.
Janis Joplin poistui ja me jäätiin sinne kapakkaan. Siellä meidät kyllä tunnetaan.

Kateus se on, mikä ei kannata
Olisinpa nyt Helsingissä
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä