Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

IPK, Jokipojat ja minä

Iisalmen Peli-Karhut voitti sunnuntaina jääkiekkoilun Suomi-sarjan toisessa välieräottelussa 1218 katsojan riemuitessa Nokian Pyryn ja pääsee pelaamaan niin isoja otteluja, että syksyllä sitä tuskin kukaan osasi odottaa. Joensuussa saakka vanha iisalmelainen tempautui huumaan mukaan.

 

Mieleen palautui kevät 1985, kun edellisen kerran tunsin olevani Joensuussa iisalmelaisen kiekkohistorian suurten hetkien keskellä. Leikin tuolloin opiskelijaa Joensuun metsä- ja puutalousopistossa, ja heti koulupäivän jälkeen kiirehdin Kuopion-bussiin ja siitä Iisalmeen menevään linjuriin. II divisioonan nousukarsintaottelu IPK–PaKa (Kuusamon Pallo-Karhut) oli jo alkanut, kun käännyin nurkan takaa ja näin väenpaljouden Kankaan vanhan hiekkahaudan pohjalla, josta – siis siitä hiekkahaudan pohjasta – kummunnee tuo kuopiolaisten matkimisena vierastamani, nykyiisalmelaisten käyttämä termi Kankaan monttu.

Iisalmelainen jääkiekkoilu oli tuolloin nousemassa vakavasti otettavalle tasolle. Jäähallia ei vielä ollut, mutta tekojää oli saatu ja kaupunki eli kiekkohuuman vallassa. Kaukalon vieressä oli putkikatsomo, jossa seisoskelevien ihmisten välistä olin tottunut näkemään jäälle, jos satuin tulemaan myöhässä paikalle. Nyt jäälle ei nähnyt. Yhtenäinen ihmismuuri täytti katsomon ja melu oli kova. Tuhannen raja ei rikkoutunut, mutta muistan Iisalmen Sanomien kirjoittaneen yli 800:sta maksaneesta katsojasta.

Muistan, että ottelu oli tiukka, ja jostain syystä muistan PaKan maalia vartioineen Viljo Lohilahden nimen. IPK:n riveissä taisteli muiden muassa pelaaja nimeltä Pekka Huttunen, jota Otoksi kutsuttiin. IPK voitti 4–2 ja nousi II divisioonaan. Joensuussa opiskelijaa leikkivälle Iisalmen kasvatille oli kaukainen ja hiukan epärealistinenkin haave, että IPK voisi pelata joskus samalla tasolla kuin Joensuun Kiekko-Pojat, joka oli tuolloin pohjustamassa silloisessa I divisioonassa omaa muutaman vuoden päässä häämöttävää liiganousuaan.

Paljon on elämä sittemmin koetellut meitä kaikkia: minua, IPK:ta ja Jokipoikia. Minulla ja Jokipojilla menee juuri nyt kohtuullisen mukavasti, mutta voi herranjestas minkä hurmoksen Peli-Karhut on saanut päälle! Niin IPK:n kuin Pyrynkin valmentajat olivat yhtä mieltä siitä, että Pyry hallitsi välieräotteluja jopa selvästi, mutta silti jäällä juhli IPK. Maalissa Hokki-kasvatti Tuomas Tolonen venyi uskomattomiin torjuntoihin, ja muut kiekot peitti hurmoksessa pelannut puolustus. Joukkue on saanut vahvistuksia Kajaanista ja Kuopiosta, mutta oli tämä silti iisalmelaisen kiekkokasvatuksen voitto. Pyryä vastaan maaleja mättivät IPK:n omat kasvatit ja siniviivalta ylivoimamaaleja laukonutta Otto Pekanpoika Huttusta on kehuttu koko Suomi-sarjan parhaaksi puolustajaksi.

Lauantaina on sitten Imatralla vastassa Ketterä yksiosaisessa loppuottelussa, jonka voittaja pääsee anomaan ensi kaudeksi Mestis-lisenssiä. Häviäjäkin pääsee pelaamaan vielä paras seitsemästä -periaatteella karsintaotteluja Mestiksen huonointa (tällä hetkellä RoKi) vastaan.

Voiko IPK voittaa Ketterän tai RoKin? Onko Peli-Karhujen johdolla varaa kaivaa ensi kaudeksi 100000 uutta euroa pelaajabudjettiin? Onko Iisalmen nytkin ahtaaseen jäähalliin mahdollista tehdä remontti, joka siirtää toimitsija- ja jäähyaitiot vastakkaiselta seinältä pääkatsomon (hallin ainoan katsomon) eteen?

Mitä väliä? Jossakin vaiheessa on joka tapauksessa jonkinlaisen takapakin aika, ja kun se takapakki tulee, eletään sen mukaan. Taantumavaiheet ovat osa elämään kuuluvia harmaita päiviä, joita on turja jäädä märehtimään ja vielä turhempi murehtia etukäteen.

Kannattaa nauttia näistä päivistä, jotka antavat voimaa vuosiksi eteenpäin. Joensuu on nykyinen kotikaupunkini, jota suuresti rakastan, mutta tällä viikolla pintaan nousee iisalmelaisuuteni. Tällä viikolla aika ei ole jana vaan semmoinen juttu, jossa suuret hetket sulautuvat yhteen.

Suuren symboliikan pääsiäinen
Aurinko, tuo velikulta
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä