Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Hyvä päivä julkistaa kulttuurin voima

Maakuntalehti Karjalaisen kulttuuritoimitus on luonut viime vuosina uutta upeaa itsenäisyyspäivän perinnettä. Tänäkin aamuna saimme katsoa, mitkä kaikki 12 eri alojen saavutusta toimittajat Kimmo Nevalainen ja Suonna Kononen olivat valinneet ehdolle vuoden 2019 pohjoiskarjalaiseksi kulttuuriteoksi, jonka toimitus sekä raadin tämän vuoden vaihtuvat jäsenet Sanna Kärkkäinen, Esa A. Luukkainen ja Johanna Turunen valitsivat tammikuussa .

Onpa hurja lista: on ammattilaisia ja harrastajia, musiikkia, kuvataidetta, teatteria, kirjallisuutta. Joensuun oopperayhdistyksen puurtaja Eila Yrjölä mainitaan Figaron häiden kautta monitoimihöylänä, joka mahdollistaa monia asioita. Elinvoimainen kulttuuri tarvitsee tasokkaita ammattilaisia, mutta Yrjölän kaltaiset asialleen omistautuneet ja asiansa puolesta intohimoisesti toimivat vapaaehtoistoimijat ovat todellisia kultakimpaleita, joita ilman ammattilaisilla olisi vähemmän toimintamahdollisuuksia.

Pohjoiskarjalaisen kulttuurin voima kiteytyy Joensuun areenan täyteen vetäneeseen Carmina Buranaan, joka yhdisti ainutlaatuisella tavalla musiikin ammattilaiset, opiskelijat ja harrastajat. Hiljaiseksi veti viikko sitten, kun seurasin Facebookista esityksen nostamia tunteita. Tuli liikuttunut olo ja kiitollisuus siitä, että saan asua Joensuun kaltaisessa kulttuurikaupungissa ja Suomessa, johon on saatu aikaan elävä, eri toimijoita yhdistävä perinne.

Perinteen säilyminen elinvoimaisena vaatii ajassa mukana pysymistä, eikä suomalaisuus-käsitekään ole jämähtänyt paikoilleen. Kulttuurituotannoissakin näkyy suomalaisen kulttuurin monipuolistuminen, ja itse olen tänään kiitollinen siitä, että sain olla mukana maaliskuussa Pakkahuoneella esitetyssä 7Bros-näytelmässä, joka oli Tero Sarkkisen sovitus Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Veljesten tarina kerrottiin seitsemän maahanmuuttajanuoren kautta, ja esitys itsessään avasi mukana olleille uusia ovia. Kaksi nuorta maahanmuuttajaa oli syksyllä mukana Joensuun kaupunginteatterin Selviytyjät-tuotannossa, ja 7Brosin suomalaisia näyttelijöitä nähtiin myöhemmin eri kesäteatterituotannoissa.

Itselläni oli kunnia olla mukana myös Roukalahden kesäteatterin Luokkakuvassa, joka oli ainutlaatuinen kokemus. Tiina Markkasen käsikirjoitus käsitteli aikamoisen määrän käänteitä tämä maan historiassa ja kosketti monen eri ikäluokan sieluja, koska historialliset käänteet vietiin henkilökohtaiselle samaistuttavalle tasolle. Ensi kesänä tarina jatkuu ja täydentyy, ja huhut kertovat, että Meidän luokka laajentaa Suomen historiaa myös kansainvälistyvälle tasolle.

Kulttuurin voima on valtava, onpa kyse sitten kuva-, sana-, sävel-, teatteri- tai mistä tahansa taiteesta. Harrastajalle itselleen se avaa uusia ulottuvuuksia, ja yhteisöllisyyttä se lisää. Katsomoissa, klubeilla ja gallerioissa saa kokea elämyksiä, joita voi jakaa muiden kanssa. Muiden tekeminen voi olla heräte omaankin tekemiseen, ja itse kun on alkanut tehdä, oppii kunnioittamaan muidenkin tekemistä.

Hyvältä tuntui, kun 7Brosista tutut Tero, Iina, Karri ja Jarkko kävivät moikkaamassa Luokkakuvan  esitysten jälkeen, ja mukava oli itse käydä moikkaamassa Jakokoskella Teron ohjaaman Taivaan tulien jälkeen muista yhteyksistä tuttuja Villeä ja Sannaa. Sanna, Iina ja teatteria koskevien fb-päivistysten kautta tuttu Pekka taas ovat mukana improryhmä Tyhjäpäissä, jonka pitkää impronäytelmää tuli seurattua viime maanantaina.

Karjalaisen kulttuuritoimitus on tehnyt vuoden 2019 listauksensa, jonka ykkönen julkistetaan tammikuussa. Nyt on aika juhlia menneitä saavutuksia, ja samaan aikaan pohjustetaan jo uutta. Pysyköön suomalainen kulttuuri elinvoimaisena.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

Kirjoitusta on päivitetty kello 15.38, jolloin oikaistiin tieto siitä, ketkä valitsivat ehdokkaat.

Joululahjatoiveita
Olen hyväntahtoinen ihminen - vai olenko?
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä