Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Hitto kun jaksaisi

Juhaksi esittäytynyt mies avasi suunsa ja sitten me kaikki kiusaannuttiin: tuossa siis on se tämän tilaisuuden häirikkö. Tiedepuiston auditoriossa oltiin ja maahanmuutosta sekä kotouttamisesta puhuttiin. Juhan ja myöhemmin hänen kavereidensa suusta alkoi tulla puhetta, joka sai puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) muistuttamaan, että tämähän on Joensuun kaupunginvaltuuston järjestämä tilaisuus, jossa on tarkoitus puhua nimenomaan kaupungin käsissä olevista – ei yleisistä – maahanmuuttoasioista.

 

Juhaa ja hänen kavereitaan, yhtä nuorta miestä ja kahta naista, kun kuunteli, niin epämukavaksi tuli olo. Juha tuohtui, että ettekö te lue mediaa ja painotti vielä, että sensuroimatonta mediaa. Käytti Juha semmoistakin sanaa, jonka kirjoittaminen estäisi tämän blogin päivittymisen, ja illan loppupuolella hän kokosi joukkonsa ja valitti, että selväksi tuli: täällä ei suvaita eri mieltä olevia.

Juha oli väärässä. Merja Mäkisalo-Ropponen jakoi puheenvuoroja myös "sinne yläriville", vaikka monen kiusaantuneen mielessä pyöri, että mitä noita ääneen päästämään kun asiatonta sanomaa sieltä kuitenkin tulee. Aika moni lause alkoi vielä sanoilla, että rasistin maineenhan siitä saa, jos...

Kun Juha joukkoineen poistui, hän vielä totesi, että kun eri mieltä olevia ei kerran kuunnella, niin tuollahan se kaduilla näkyy. Jotenkin se jäi kummittelemaan: oliko se uhkaus vai jotain muuta? Merja Mäkisalo-Ropponen joka tapauksessa teki viisaasti jakaessaan puheenvuoroja myös sinne yläriville. Niin mielellämme kuin me fiksuina itseämme pitävät haluaisimmekin keskustella maahanmuutosta ja kotouttamisesta sivistyneesti keskenämme, niin emmehän me sitäkään pakoon pääse, että osa suomalaisista näkee maailman kuin Juha kavereineen. Saimme muun muassa kuulla, että maahanmuuttajat tekevät rikoksia niin, että Joensuussakaan ei yksinäinen nainen saa enää mennä turvallisin mielin lenkille.

Ja mitä asialle sitten pitäisi tehdä? Pitäisikö maahanmuuttajia mörköinä pitäviä ymmärtää ja kuinka pitkälle ymmärtämisessä pitää mennä? Helppo vastaus on, että pitää pyrkiä keskustelemaan, mutta entäs jos keskustelulla ei kerta kaikkiaan saa minkäänlaista oikeaa dialogia aikaan – siis semmoista, että vastapuoli pysähtyisi edes hetkeksi pohtimaan, että voisihan se olla noinkin. Onko itsellä syytä pysähtyä pohtimaan toisen esittämiä ajatuksia? Ehkä ainakin sen verran, että ainahan niitä mätämunia joka porukkaan mahtuu ja totta kai kaikki rikokset pitää tutkia aivan samalla tavalla täysin riippumatta siitä, kuka niitä tekee, ja ilman muuta maahanmuutosta pitää pystyä keskustelemaan myös niin, että siihen liittyvistä ongelmista puhutaan, koska silloin ongelmiin voidaa puuttua ja...

Hitto, mä en jaksa.

Tässä kohti tämä alkaa uuvuttaa: somessa huutelu ei johda mihinkään, mutta eipä se meinaa oikein mihinkään johtaa myöskään tuo sivistynyt keskustelu, joka tuntuu pyörivän paikallaan. Eilen tästä puhuinkin yhden ihmisen kanssa. Hän totesi, että millään hän ei enää jaksa osallistua minkäänlaisiin mielenosoituksiin eikä keskusteluihin, mieluummin hän tekee. Hän muuten tekee hienoja asioita.

Niin tekee myös Ali Giray, Joensuun tulkkikeskuksen johtaja, joka totesi Tiedepuistolla pystyvänsä avaamaan suomalaisuutta maahanmuuttajille paremmin kuin syntyperäiset suomalaiset. Niin varmaan pystyykin. Itsekin Iisalmesta Tampereen kautta tulleena tunnen näkeväni joitakin joensuulaisia ilmiöitä selkeämmin kuin syntyperäiset joensuulaiset.

Mutta kuka osaisi avata Juhalle ja hänen kavereilleen sitä, mistä kaikesta maahanmuutossa oikein on kyse? Ahdistus kun on niin syvällä. Itseäni yläriviläisten puheenvuorot ahdistivat maanantaina niin, että jossakin vaiheessa ajattelin luovuttaa ja lähteä kesken illan pois. En ehtinyt. Juha kavereineen saavutti oman ahdistuksensa huipun minua aikaisemmin. Joukko poistui jonnekin Joensuun kaduille.

Joulukalenterin ensimmäinen luukku
Lifestylea ja päivän polttavia
 

Bloggarit

Taivastelua
133 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
4 artikkelia
Aimo Salonen
132 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä