Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Hirundo rustica

Petri-Rask-TW Petri Rask, kirkkoherra

Haarapääsky, Hirundo rustica, on yleisin pääskylajimme. Se on helppo tunnistaa pitkästä haarapyrstöstään. Tämä tieteellinen nimi on säilynyt muistoissani kouluajoista lähtien.

Harrastin biologianopettajan kannustamana keväisin ja syksyisin staijausta eli lintujen muutontarkkailua. Kirkkonummi ja siellä Upinniemen sekä Porkkalanniemen maastot antoivat lintuharrastukselleni hyvät puitteet. 

Liekö biologian opettajallani ollut myös vaikutusta siihen, että toisten kerätessä ja prässätessä kasveja kasvioonsa, niin minä pyydystin ja preparoin perhosia ja muitakin hyönteisiä lasin alle laatikkoon. Muistan juosseeni mm. ritariperhosen perässä, sitä kuitenkaan saavuttamatta, Kerimäen mummolan mökin lähistöllä olevalla junaradalla.

Toisinaan pyydystämäni perhonen oli siivistään jo niin repaleinen ja hauras, ettei sitä voinut liittää kokoelmaani. Koulun jo alettua piti viimeiset hyönteiset lainata eräältä asiaan paremmin vihkiytyneeltä luokkakaveriltani. On hämärän peitossa, että tuliko niitä lainattuja hyönteisiä myöhemmin palautettua vai jäikö ne pysyvästi keräämääni kokoelmaan.

Tänään haluan edelleen staijata ja bongata lintuja sekä tehdä havaintoja kukkaniityillä liitelevistä perhosista. Perhosten saalistaminen tuntuu nyt kaukaiselta ja turhaltakin puuhalta. Mieluummin pyöräilen luonnossa ja pysähdyn tarkkailemaan hentoa sinisiipeä elävänä mättäällä kuin kuolleena lasin alla laatikossa.

Täällä Joensuun keskustassa minua ilahduttavat joka kesäiset pikku ystäväni tervapääskyt. Tyttäreni kysyi minulta toukokuun lopulla, että joko olet nähnyt pääskyjä. Tervapääskyjen kevätmuutto on ollut pitkään koko perheen yhteinen ilo. Se on tuonut kotiimme kesän tunnun. Syksyllä ne sitten pohjoistuulen myötä yhtäkkiä suruksemme aloittavat pitkän muuttomatkan Afrikkaan.

Nämä kiitäjälinnut eivät ole läheistä sukua varsinaisille pääskysille, vaikka ulkonäöltään muistuttavatkin niitä. Tervapääskyt viettävät lähes koko elämänsä lennossa. Niiden lentonäytöstä ja kirmaamista seuraamme parvekkeeltamme pitkin kesää. Tuntuu hassulta ajatella, että ne syövät, parittelevat ja nukkuvat ilmassa eivätkä laskeudu lepäämään maahan vapaaehtoisesti. Ne laskeutuvat kiinteälle alustalle vain ja ainoastaan pesimään.

Luonnontarkkailijan lempikohta Raamatusta löytyy Matteuksen evankeliumin 6. luvusta: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?”

 

 

 

Peltipoliisin opettamaa
Lyhyestä virsi kaunis
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
179 artikkelia
Tutkailua
27 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä