Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Hiljaseks vetää.

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Viime viikot ovat vetäneet monia ihmisiä hiljaiseksi. Parhaimmillaan niin puheliaassa Italiassakin lopullisesti hiljaiseksi on mennyt satoja ihmisiä päivässä. Lopullisen hiljaisuuden pelossa on koko maailma hiljentynyt aivan uskomattomalla voimalla. Salokylässäkin on aivan taivaallinen rauha kun taivaalta ei enää kuulu ollenkaan Japanista Amsterdamiin tai Lontooseen menevien lentokoneiden jyminää. Toisaalta melu ja tohina mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa on kohonnut ennen näkemättomiin mittasuhteisiin. Onneksi jokainen voi iästään riippumatta itse rajoittaa tätä haluamallaan tavalla ja määrällä.

Hiljaisuuden hyödyt ovat olleet tiedossa jo vuosisatojen ajan. Hiljaisuus ja ulkoisten aistiärsykkeiden vähyys ylipäänsä ovat luovuuden ja syvällisen ajattelun edellytys. Kun aivot eivät kuormitu aistiärsykkeisiin reagoimisesta, tilaa vapautuu muuhun. Hiljaisuudessa alamme unelmoida, muistella menneitä ja ajatuksemme ovat hedelmällisiä. Joidenkin mielestä heidän kohdallaan käy juuri päinvastoin, eli juuri hiljaisuudessa heitä alkaa suututtaa ja kaikenlaiset hankalat ajatukset tulevat mieleen. Vastaväitteenä voidaan kiistattomasti sanoa, että tällöin ihminen ei ole ollut hiljaisuudessa vielä riittävän pitkää aikaa. Onneksi Suomen hallitus määräsi hiljaisuuden lisääntymisen mahdollistavan poikkeuslain keston ainakin näin aluksi kuukauden mittaiseksi. Siinä ajassa kyllä moni ehtii jo rauhoittua riittävästi, kyllästyttyään ensin uutisiin ja sosiaaliseen mediaan. Lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa ( ks. esim. Science -lehti, nro 3, toukokuu 2016 ) on havaittu hiljaisuuden laskevan verenpainetta ja pulssia sekä vähentävän stressihormoni kortisolin määrää veressä. Uutisista olemme saaneet kuulla, että turismin ja liikenteen väheneminen selvästikin on kirkastanut vettä Venetsiassa ja ilmaa Kiinan suurissa kaupungeissa. Jos hiljaisuus jatkuu riittävän kauan on oletettavaa, että myönteiset vaikutukset ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin ovat varsin mittavat. Pitkän hiljaisuuden vaikutukset ihmisten toimeentuloon ja sitä kautta hyvinvointiin onkin sitten aivan eri juttu. Siitä asiasta ei tässä vaiheessa kukaan osaa sanoa vielä oikein mitään varmaa.

Jo viikon päästä on Palmusunnuntai ja sitten alkaa Pääsiäiseen liittyvä hiljainen viikko. Nyt sen todelliseen hiljaiseen viettämiseen tarjoutuu meille jokaiselle luultavasti ainutkertaisen hyvä mahdollisuus. Mutta ilman muuta jokainen voi kaikessa hiljaisuudessa järjestää itselleen kauniit pääsiäiskoristeet, kynttilät, munat ja tietysti myös mämmiä. Kaikenlaiset parvekekonsertit ovat hiljaisuuden keskellä tervetulleita eivätkä varmasti tuhoa hiljaisuuden syvää voimaa. Uskoisin että mämmiäkin tulee riittämään. En ole kuullut että sitä olisi ainakaan vielä enemmälti hamstrattu.

Antoisaa ja rauhallista kesäaikaan siirtymistä ja hiljaisia viikkoja ja elämää kaikille ! Olen kuullut vahvan huhun, että kyllä tästä kuitenkin yhdessä kaikessa hiljaisuudessa selvitään.

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Jokin aika sitten ilmastonmuutos ja huoli siitä ol...
Ollaanko ystäviä edelleen?
 

Bloggarit

Tutkailua
22 artikkelia
Taivastelua
169 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä