Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Hankalat henkilöt ilonamme

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Hankalista henkilöistä on meille kaikille paljon iloa. Heistä on mukava kertoa juttuja ja heistä on helppo tehdä vaikkapa sketsejä, novelleja ja jopa elokuvia ja lauluja. Niin ja tietenkin heillä on mahtava työllistävä vaikutus kun asianajajat, poliisit ja monet muut viranomaiset saavat ahertaa heidän asioittensa parissa. Jokainen kuitenkin tietää, että suurella osalla hankalista henkilöistä on syytäkin olla hankala. Kaikki meistä eivät ole syntyneet sunnuntailapsiksi tai kultainen lusikka suussa eikä kaikki suju niinkuin Strömsössä. Itsekukin voi sopivissa olosuhteissa, elämäntilanteessa ja mielentilassa muuttua toisten mielestä hankalaksi. Sellaisia me olemme.

Jokainen voi joutua joskus tekemisiin hankalan henkilön kanssa. Tällainen voi sattua leikkikaveriksi, koulukaveriksi, naapuriksi, työtoveriksi, asiakkaaksi, esimieheksi, puolisoksi tai harrastuskaveriksi. Siinä sitä sitten ollaan ja mietitään, miten tämän kanssa selvitään päivästä toiseen. Joskus ratkaisuvaihtoehdot löytyvät helposti esimerkiksi koulun, asunnon, työn tai puolison vaihtamisen avulla, mutta aina näihin helppoihin ratkaisuihin ei ole mahdollisuuksia. Erilaiset mökötykset, neuvottelut, keskustelut, kuuntelemiset ja sopimiset ovat sitten edessä. Näistä voi olla joskus jopa apuakin. Tiedetään kuitenkin, että karkeasti ottaen noin puolet hankalien henkilöiden kanssa käytävistä keskusteluista ja neuvotteluista ovat pitemmän päälle turhia ja lopulta joudutaan turvautumaan aivan muihin toimiin. Tästä kertoo esimerkiksi se, että noin puolet ihan tavallisista parisuhteista päätyy lopulta eroon. Useimmiten jompikumpi tai molemmat ovat osoittautuneet niin hankaliksi henkilöiksi, että sopimiseen ei ole löytynyt mahdollisuuksia. Aika karua.

Omalla työurallani olen kohdannut lukuisia hankaliksi laskettavia ihmisiä. Monet heistä ovat varmasti saaneet ainakin omasta mielestään apua psykologin, perheneuvojan tai muuten vain asiantuntijan kanssa käymistään keskusteluista. Selvää kuitenkin on että monet ulkopuoliset ihmiset pitävät näitä apua saaneita ihmisiä edelleen hankalina. Kirjastosta ja netistä löytyy nykyään valtava määrä hyviä ohjeita ja neuvoja siihen, miten selviytyä tällaisissa hankaluuksissa. Yleensä niissä ohjeissa neuvotaan kuuntelemaan, olemaan syyttämättä, pysymään rauhallisena ja provosoitumatta, välttämään väittelemistä, katsomaan peiliin ja osoittamaan arvostusta ja kunnioitusta toisen ajatuksia ja tunteita kohtaan. Totta kai nämä ohjeet ovat hyviä ja usein toimiviakin. Jos lukija haluaa tutustua tällaisiin sinällään hyviin ohjeisiin niin voipa silloin vaikka vilkaista Psychology Today lehden keväällä 2015 julkaisemaa eri asiantunijoiden laatimaa 20 kohdan hyvää listaa ( https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-the-questions/201503/20-expert-tactics-dealing-difficult-people ). Itsestäni tuo ja monet muut listat tuntuvat käytännön työtä tehneenä usein turhan sivistyneiltä ja hyväntahtoisilta. Niistä löytyy kyllä hyvää materiaalia muuttumiskykyisille, fiksuille ihmisille ja varmasti myös aineistoa erilaisiin koulutuksiin, esitelmätilaisuuksiin ja lehtiartikkeleihin. Itselläni ei ole tarjolla mitään tuon parempaakaan, mutta kerron nyt joitain ajatuksia siitä, miten itse olen havainnut tilanteiden sujuvan välillä karussakin arkielämässä. Terapia- viranomais- tai opetuskäyttöön seuraavista ajatuksista tuskin on.

Mielestäni hankalien ihmisten kanssa selviytymiskeinot voidaan karkeasti jakaa seuraaviin luokkiin. Kaikki ihmiset käyttävät joskus joitain näistä keinoista.

1. Suorat neuvottelut , keskustelut, sopimiset , diilien teot, lehmänkaupat, lahjonta

2. Ulkopuolisiin välittäjiin, neuvottelijoihin, sovittelijoihin, puhemiehiin, konsultteihin, hoitoonohjaajiin tms. tukeutuminen 

3. Puolustautuminen, väittely, uhkailu, ansojen asettaminen, oikeudenkäynteihin ryhtyminen

4. Hyökkääminen, ilmiannot, kiristäminen, harhauttaminen, väkivalta

5. Viivyttäminen, hidastelu, valitusten tekeminen

6. Perääntyminen, välttely, paikalta poistuminen, katoaminen, unohtaminen

7. Antautuminen, luovuttaminen, periksi antaminen, toisen valtaan asettuminen

8. Lopullinen ratkaisu kaksintaistelun, tapon, murhan, palkkamurhan tai itsemurhan kautta

9. Annetaan ajan kulun hoitaa asia. Lopulta hankalatkin henkilöt ja me itse heikkenemme, ehkä unohdamme ja lopulta kuolemme

Olen käytännön työssä huomannut, että kaikki edellä mainitut keinot ja varmaan vielä tukku muitakin on meillä ihmisillä käytössä. Tämä lista sisältää tavanomaisten myönteisten ja positiivisten keinojen lisäksi myös joukon negatiivisiksi tai neutraaleiksi katsottavia keinoja. Itse olen suositellut monelle asiakkaalle neutraaleja keinoja. Negatiivisia keinoja ihmiset keksivät kyllä helposti itsekin tai oppivat niitä vaikkapa television uutisista tai saippuasarjoista.

Suomalaiset tykkäävät lukea Aku Ankkaa ja siellähän toistuvasti Aku joutuu aika ajoin kiihtyvään riitaan naapurinsa Tulpun kanssa. Tulppu ja Aku pitävät toisiaan hankalina ja provosoituvat silmittömästi toisen tekemisistä ja tosiaan päätyvät uudelleen ja uudelleen taisteluun keskenään. Myös television monissa jatkosarjoissa laitetaan toisilleen hankalat henkilöt keskustelemaan, juonittelemaan ja taistelemaan keskenään. Ja nämä jututhan ne jaksavat katsojia kiinnostaa yhä uudelleen ja uudelleen. Kyllä elämämme olisi todella tylsää, jos meillä ei olisi hankalia ihmisiä ja ellemme itsekin osaisi välillä olla sellaisia.

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja, eläkeläinen

 

Paras hetki on nyt
Retrospektioita menneestä ja jynssäämistä reaalipr...
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä