Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Erehdykset

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Vanhan sanonnan mukaan erehtyminen on inhimillistä. Tällä ajatuksella saatamme lohduttaa itseämme ja ystäviämme, kun olemme harmissamme jostain erehdyksestämme. Ihminen voi erehtyä todella monella tavalla. Usein erehdykset aluksi harmittavat suuresti, mutta myöhemmin ne ovat mitä mehevimpiä ja hauskimpia juttujen aiheita kavereitten kesken. Kun on mennyt hyvin pukeutuneena oopperaan vääränä päivänä tai mennyt väärään bussiin Lontoossa ja joutunut ties minne, niin alkusäikähdyksen ja harmituksen jälkeen on naurua piisannut. Jos sitten joku ystävämme sanoo meille luottamuksellisesti, että hänen puolisovalintansa vaikkapa 20 vuoden liiton jälkeen on osoittautunut erehdykseksi, niin emmepä taida siihen tokaista, että kaikkeahan sitä saattaa sattua, vaan hiljennymme miettimään ja keskustelemaan asiasta pitemmäksikin aikaa. Nauru tälle erehdykselle saattaa olla paikallaan vasta vuosien päästä.

Tieteelliset tutkimukset viime ajoilta ovat muuten osoittaneet, että ihmiset eivät pääsääntöisesti opi kovinkaan helposti virheistään. Tähän tulokseen tulivat tutkijat A-A. Cyr ja N.D. Anderson, joiden tutkimus julkaistiin Memory -lehdessä pari vuotta sitten ( DOI: 10.1080/09658211.2018.1464189 ). Näin on asianlaita etenkin, jos virheellinen toiminta ei ole ollut lähelläkään optimaalisesti oikeaa ratkaisua. Sen sijaan ihmisen ja ilmeisesti myös ihmisryhmien on helpompi oppia haksahduksistaan silloin, kun virheellinen toiminta on lähellä oikeaa optimaalista toimintaa tai edes sinne päin. Jos esimerkiksi henkilövalinnassa tai parivalinnassa on menty totaalisesti metsään, niin seuraavan valinnan onnistumisen todennäköisyys säilyy edelleen samana kuin kolikkoa heitettäessä elil fifty/fifty. Suomalaisten parisuhteiden kohdallahan käy juuri näin, eli puolet päätyy eroon. Tässä välissä lukija voi kuunnella joko Seppo Hanskin ” Erehdyin kerran ” -kappaleen tai sitten sen alkuperäisen Caterina Casellin esityksen ” Nessuno mi puo’ giudicare ”. Youtubesta ne löytyvät. Kyseisessä kappaleessa eletään siinä toivossa että hairahdutaan vain kerran. Niinköhän? Voi olla että parisuhteet onnistuisivat paremmin, jos tähän tärkeään henkilövalintaan osallistuisi yhden kirkasotsaisen ja tähtisilmäisen innostuneen valitsijan sijasta useamman henkilön muodostama tiimi. Näinhän toimitaan uein muiden tärkeiden henkilövalintojen kohdalla, esimerkiksi kun valitaan yritysten avainhenkilöitä.

Kaikille tuttu on ajatus siitä, että kun ei tee mitään eikä sano mitään, niin ei tule silloin virheitä eikä erehdy. Jos näin menettelee, niin joutuu todella asettumaan karanteeniin sekä ulkoisesti että sisäisesti. Todellisuudessa tuo paikoilleen jääminen ja mielipiteittensä ja ajatustensa panttaaminen ovatkin pitemmän päälle mielestäni melkoisia mahdollisuuksia isoihin munauksiin. Harvemmin se prinssi tulee valkoisella ratsulla neitoa hakemaan, jos se neito on suljettujen ovien takana. Ja harvemmin ihmiset muistavat sinua uuden hiukkaskiihdyttimen tai makoisen leivonnaisen keksijänä, jos pidät nämä reseptit vain omana tietonasi virheitä vältellessäsi. Olemme kaikki erehtyväisiä. Toisilla asiat menevät pieleen tosiaan vain kerran ja toiset onnistuvat erehtymään monesti. Ilman näitä omia ja muiden virheitä elämä olisi kyllä aika tylsää ja monet naurut, oikean rastin löytymisen ilot ja muut onnistumisen riemut jäisivät kokematta.


Paavo Kerkkänen ex-työterveyspsykologi, ex-perheneuvoja

 

Kesätyöntekijän onni vai orjuus?
Takaisin kouluun, eli adventin aika alkoi jälleen ...
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Tutkailua
37 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä