Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Eräistä päivistä ja eräpäivistä

 

Laskuilla on eräpäivänsä ja useimmilla elintarvikkeilla Parasta ennen -merkintä. Useimmissa opiskelu- ja työtehtävissä ja toimitustyössä varsinkin on omat deadlinet. Niitä pitäisi noudattaa. Lentokentillä kuulutetaan ihmisiä lähtöporteille. Usein, kun deadline ylittyy, on aikuisella ihmisellä perusteltuja syitä, miksi asia on jäänyt hoitamatta. Joskus toki viivyttely ja asioiden lykkääminen johtaa siihen, että määräaikaan mennessä ei ole valmista. Useimmiten kysymys on kuitenkin jostain muusta, liian täydestä kalenterista ja yllättävistä muista asioista, jotka on täytynyt priorisoida.

 

Eräinäkin päivänä olen miettinyt, ovatko kaikki tärkeät asiat todellakin niin tärkeitä kuin minun halutaan uskovan. Siksi priorisointi on tärkeimpiä tehtäviä ihan jokaisena päivänä. Priorisoinnin pitäisi lähteä liikkeelle arvoista: mikä on luovuttamattoman tärkeää? Eräpäivän ylitys kirjastossa tietää sakkoja ja maksuliikenteessä viivästyskorkoa. Joskus kannattaa ottaa sakkoja tai sanktioita. Mikäli elää vain eräpäivien mukaan pysähtymättä tarkastelemaan toimintaansa ja kalenterin täyttöä, ei päädy kuin poukkoilemaan muiden aikataulutusten mukaan.

 

Minussa ei ole Parasta ennen -leimaa. Se tarkoittaa sitä, että minun täytyy tarkkailla omaa fyysistä, henkistä, hengellistä ja sosiaalista hyvin vointia tarkemmin kuin vihanneksia jääkaapin lokerossa. Olen palannut itsestäänselvyyksien äärelle. Oman hyvinvoinnin jatkuva laiminlyönti vaikuttaa siihen, että henkilökohtainen deadline voi ylittyä. Eikä niitä vihannekset kannattaa vain tarkkailla. Ne kannattaa syödä.

 

Yritän laittaa kalenteriini ylös kaikki tärkeät määräajat ja pääsääntöisesti noudattaa niitä. Minä tarvitsisin eräpäivän kerran viikossa, mutta yleensä joudun tinkimään toiveestani ja eräpäivä on vain kerran kuussa. Pakkaan jo reppua seuraavaa reissua varten, sillä eräpäivän vietän metsässä.

 

 

 

Minna Snellman, kehitysvammaistyön pastori.

 

 

 

 

 

Kato mua!
Onko perheneuvonta rakettitiedettä ?
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä