Taivastelua

”Ei kai tätä oltu luotu kestämään”

Pate Mustajärvi toistaa mantraa kerta toisensa jälkeen: ”Ei kai tätä ollut luotu kestämään, miten pystyisin mä sen nyt estämään…” Klassisen surullinen tarina jälleen kerran. Näitähän löytyy: oon viikonloppuisä minä vaan, saat multa horsman, pettäjän tie on tuskainen käy harhaan. Itkua ihan loputtomiin. Ikään kuin elämän tavoitteena olisi saada aikaan mahdollisimman surkeita kohtaloita ja rikkoutuneita parisuhteita.


Mitä ihmeen tekemistä tuolla asialla on luomisen kanssa? Kysehän on elämän valinnoista. Jos valintani ovat pääsääntöisesti itsekkäitä ja vain omaa hyvinvointia turvaavia, en voi olettaa että toinen ihminen jaksaa loputtomasti tukea ja olla rinnalla.  Ei ole miehekästä eikä naisekasta istua tuopin ääressä myötätuntoa rohmuamassa, jos on omilla toiminnoillaan sotkenut asiansa. Luominen on jotakin, johon ei itse juurikaan voi vaikuttaa, omiin valintoihin voi. Loputon käsien vääntely, itku ja surkeutta lisäävien laulujen toistaminen eivät riitä. Paitsi jo haluaa elää elämänsä vääntelemällä käsiään ja itkemällä.


Virheitä saa tehdä ja niitä pitääkin tehdä, mutta niistä tulee ottaa oppia. Vain hölmö tekee saman virheen aina uudestaan ja uudestaan. Vain muuttumaan kykenemätön ihminen ei kuule tai kuuntele vierellä elävän ihmisen pyyntöjä ja puheita. Samaan tapaan voi myös todeta, että jokaisen ihmisen velvollisuus on kertoa omista toiveistaan ja huolenaiheistaan. Elämä on kasvamista yksin ja yhdessä toisten kanssa. Eli yhtään ei kyllä sytytä sekään laulu jossa toiselle ihmiselle asetetaan ihan älytön haaste: koskaan et muuttua saa.


Saila Musikka, diakoni

Hyvä mies vielä kymmenen mutan jälkeenkin
Kun katsoo maailmaa lapsen silmin...
 

Bloggarit

Taivastelua
111 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
105 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä