Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Mahdotonta toteuttaa?

Matti-FB Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

Maailma on hyvä ja turvallinen paikka elää, jos et tee virheitä.

On muutamia kysymyksiä, joihin vastaamalla saisin selville mitä on hyvä elämä:

  1. Mitkä asiat ovat tärkeitä hyvän elämän toteutumiselle?
  2. Millaista on hyvä elämä?
  3. Entä, jos tulee rajoituksia (vammautumista, yksinäisyyttä, varattomuutta, sairautta), pätevätkö hyvän elämän ohjeet myös silloin?
  4. Mitä asioita elämässä voi valita?
  5. Miten elämä voi muuttua suunnitelmista ja unelmista huolimatta?
  6. Miksi myös ihmisen omat suunnitelmat voivat muuttua?
Lue lisää...

Mitä yhteistä on sairaalapapilla ja jääkiekkomaalivahdilla?

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Algoritmien huomaamaton  valta on jo osa elämääsi. Aina, kun teet tietokoneellasi tai älypuhelimellasi hakukonehakuja tai selaat niillä sinua kiinnostavaa lehtiartikkelia, tietosi siirtyvät algoritmeille. Näin olet jättänyt jälleen yhden tunnistejäljen itsestäsi tekoälyn mammuttimaiseen muistiin. Siellä tiedetään sinusta jo kaikenlaista.

Lue lisää...

Ikävä kotiin! Mutta minne?

Kaija20FB Kaija SAntti, pastori

Hän istuu pöydän ääressä. Sidottuna pyörätuoliin, ettei vain kaatuisi lattialle. Jalassa Reino-tossut, Aino-tossut, lämpimät sukat. Anova katse osuu tiukasti suoraan sisimpääni. "Auta! Pitäisi päästä kotiin! Olen tässä, enkä itse pääse irti. Kotiin pitäisi jo joutua!"  

Totean: "Sinulla on koti-ikävä, koti on ollut sinulle tärkä paikka!" 

Lue lisää...

Jukolan viestissä suunnisti myös Martti Luther vaimonsa kanssa, tosin he eksyivät paikalliseen markettiin…

Markku-FB-1 Markku Koistinen, Enon kappalainen

”Aika kuluu nopeasti” on kliseinen sanonta, mutta se on raivostuttavan totta. Jokin muu tuntuu etenevän, samalla kun itse tuntuu polkevan paikoillaan.

Sauli Niinistö seisoo Jenninsä kanssa minua vastapäätä. Meitä erottaa tie, turvanauhat ja turvamiehet. Saulilla seurueineen on väljempää toisella puolella, mutta me muut seisomme kymmentuhatpäisen ihmisjoukon puserruksessa Jukolan viestin lähtöalueella 2017 ja odotamme starttia.

Lue lisää...

Virheiden ahkerat etsijät menettävät kykynsä nauttia elämän konsertista

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Entinen opettajani kertoi konsertista, jossa he vaimonsa kanssa olivat olleet. Opettajani oli muiden lahjakkuuksiensa lisäksi erittäin musikaalinen ja supatteli vähän väliä vaimolleen soittajien pienistä virheistä. Hän havahtui oman toimintansa järjettömyyteen, kun takana istuva mies koputti olkapäähän, kumartui hänen puoleensa ja ehdotti ”josko vain nauttisimme konsertista emmekä kyttäisi soittajien virheitä”.

Niinpä- valinta on meidän: käytämmekö aikamme ja elämämme omien ja toisten virheiden kyttäämiseen vai kuuntelemmeko kokonaisuutta pienistä virheistä välittämättä?

Lue lisää...

What's your focus?

Matti-FB Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

Pahoittelen englanninkielistä otsaketta. Mutta ehkä useimmat meistä sen ymmärtävät - jopa minäkin. Mihin kiinnität huomiosi, mihin keskityt. Meillä on monenlaisia kiinnittymisen ja keskittymisen kohteita ja reittejä. Mistä ne tulevat ja mihin ne liittyvät? Taustalla on usein se perusjuttu: haluan tulla hyväksytyksi ja ainakin riittävästi arvostetuksi. Elämän yksi perusjuttu on tulla nähdyksi ja kuulluksi, hyväksytyksi.

Lue lisää...

Notre Damesta Petroskoihin ja sieltä meikäläiselle suojatielle

Markku-FB Markku Koistinen, Enon kappalainen

Pieni tutkielma turvamiehistä, hirviöistä ja nykyajan paimenista

Tulipalossa kärsinyt Pariisin Notre Damen katedraali tuli tutuksi myös Viktor Hugon 1831 valmistuneesta romaanista. Disneyn v. 1996 kyseisestä kellonsoittajasta kertova elokuva mukailee klassista kaunotar ja hirviö –kertomusmuotoa, kuten myös elokuva King Kong vuodelta 1933. Kaikilla rumiluksilla on kuitenkin hyvä sydän ja pyrkivät suojelemaan rakkautensa kohdetta.

Lue lisää...

RUTTUVAARIN ESIMERKKI

Kaija20FB Kaija Santti, vanhustyön pappi

 

"Hän oli kamalan vanha ja unohti helposti asioita. ...On vähän surumielistä unohtaa muiden nimet, mutta vain mukavaa, kun saattoi unohtaa oman nimensä:" Näin Tove Jansson kuvailee kirjassa Muumilaakson marraskuu erästä päähenkilöä, ikivanhaa pappaa, joka sitten eri nimiä makusteltuaan alkoi kutsua itseään Ruttuvaariksi.  Ruttuvaari ei yrittänyt tavoitella mennyttä nuoruuttaan, vaan iloisesti otti vastaan sen, mitä vanhuus toi tullessaan - ja väänsi vanhuuden vaivatkin hyödykseen ja ilokseen. Tuo Tove Janssonin luomus  on kirjallisuuden lempivanhukseni.  

Lue lisää...

Oikopolkuja

Paavo-Kerkknen-ex-perheneuvoja-elkelinen Paavo Kerkkänen, eläkeläinen, ex-perheneuvoja

 

Kansakoulun ekaluokalla opeteltiin laskentoa. Piirtelin iloisesti paperille että 1 + 2 = ja 2 + 3 = ja minusta tuntui, että tätähän minä osaan ja tämä on mukavaa. Melkoinen pettymys olikin sitten se, kun opettaja tuli ja sanoi että tuon on -merkin jälkeen pitäisi laittaa vielä tulos. Eipä tässä vielä kaikki. Oppikoulussa eteeni tuli ruotsin kieli ja siellä ensimmäisellä tunnilla luettiin iloisesti että ” Ulla rullar bullar små, lilla Barbro tittar på, bullar, bullar små … ” ja minusta tuntui, että tämä ruotsin kielihän se vasta todella helppoa on, kun vain rallatellaan tällä tavalla. Mutta eikös se opettaja ruvennut vaatimaan, että minun pitäisi opetella tietämään mitä nuo sanat ovat suomeksi. Ja vielä lisäksi toisin päin: mitä suomen sanat ovat ruotsiksi. Tämänkin jälkeen on elämässäni aika ajoin tullut eteeni uusia asioita, joissa olen joutunut toteamaan ettei yhdessä jos toisessakin asiassa olekaan kunnollista oikopolkua. Kopiointi ei riitä, vaan joudutaan itse tekemään töitä.

Lue lisää...

Lääkärin määräys: teoriassa toimii, käytäntö on toinen juttu

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Meillä Suomessa on toimiva ja hyvä sairaanhoito, samoin terveydenhoito. Se toimii jouhevasti ja nopeasti silloin, kun ongelma on selkeä ja hoitopolku mutkaton. Parhaiten se toimii, kun ihmisellä on riittävästi henkisiä ja taloudellisia voimavaroja noudattaa ohjeita ja ostaa palveluja. Mitäs sitten, kun lääkärin tarpeelliseksi toteama hoito on taloudellisesti tavoittamattomissa?

Lue lisää...

Bloggarit

Tutkailua
2 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
124 artikkelia
Aimo Salonen
126 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä