Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Antropomorfismista, eli auto tykkää, että sillä ajetaan

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Parkkipaikalla joku määritteli ajopeliään: ”Tämä meidän autohan on sellainen vanha rouva, jota pitää käsitellä silkkihansikkain.” Olenhan minäkin inhimillistänyt koiramme, joka onkin täysin puhetta ymmärtävä neiti. Ihmisillä on tarve inhimillistää yhtä jos toista.

Fyysikkoystäväni kertoi olevansa tietotekniikan kurssilla, jossa tutkitaan ohjelmointia, systeemejä ja käyttöliittymiä filosofiselta kantilta. Suunnittelussa painotetaan vuorovaikutusta ja tutkitaan ihmisenkaltaiseksitekemisen haasteita. Mutta ohjelmathan ovat vain koodiriviä eikä niissä juuri älyä ole. Tästä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu.

Lue lisää...

Lapsia liian vähän, meitä vanhuksia liian paljon...

Kaija20FB Kaija Santti, pastori

... sain kuulla eräässä hoivakodissa, kun kyselin kahvipöydässä kuulumisia. Sanoja toisti lauseen keskustelun aikana useita kertoja. Vanhus oli sisäistänyt ja oppinut suomalaisen yhteiskunnan suuren ongelman - hän tulkitsi itsensä siksi ongelmaksi. Tuo lause kääntyi hänen sisimmässään ihan selvästi muotoon: "Minusta ei ole mitään hyötyä tälle yhteiskunnalle, olen liikaa ja tarpeeton, elämälläni ei ole merkitystä".  Yritä siinä sitten valaa luottamusta siihen, että ikääntynyt on arvokas, ainutlaatuinen ja korvaamaton jopa sairauksineen ja muistihäiriöineen. Eikä sanoja jäänyt yksin mielipiteensä ja oppinsa kanssa. Olen kuullut monen ikäihmisen valittavan, ettei hänestä ole enää mitään hyötyä kenellekään. Ihmisarvo oli opittu liittämään työntekoon, suorituksiin, pärjäämiseen. Venäläinen Ivan Turgenev aikanaan kirjoitti romaanin "Tarpeettoman ihmisen päiväkirja". Niitä ei enää tarvitsisi tehdä. 

Eli eri tahojen uutisten kirjoittajien ja julkaisijoiden pitäisi kyllä vähän miettiä, miten he ilmaisevat asiansa. Kovin vähän silmiini osuu klikkiotsikoita, jotka tukevat ikääntyneen, vanhuksen itsetuntoa, ja sitä, että se mitä on, se riittää. Melkein pitää mennä Raamattuun asti. Ja annammeko me nuoremmat jotenkin tahtomattamme annamme ymmärtää, että vanhus on kuluerä ja taakka, vai paneutuisimmeko toisenlaiseen viestiin: " Olet ihana ja arvokas ihminen, sinulla on omat lahjasi ja vahvuutesi, jota ei edes muistisairaus tee tyhjäksi. Olet tehnyt elämässäsi paljon, siinä tehtävässä ja asemassa, missä olet ollut - kotona tai töissä. Sinulla on oikeus vastaanottaa apua ja huolenpitoa vuorostasi. Olet korvaamaton, kukaan ei tänäkään päivänä voi täyttää sinun paikkaasi. Sinä riität, ihan ilman suorituksia ja tekoja."  Tämä viesti antaisi puhtia niihin kriiseihin, joita välttämättä käy läpi, kun voimat kuitenkin vähenevät ja itsenäinen elämä käy yhä vaikeammaksi. Ja eihän tuon kuuleminen tee pahaa meille nuoremmillekaan. 

Lue lisää...

Arkisivistys

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeuttiti

Tänään on liputuspäivä. Jos ei armas allakkani olisi kertonut, että tänään on Saamelaisten kansallispäivä, olisin luullut taloyhtiömme huoltomiehen erehtyneen tehtävissään. No, saman asian kertoi Yle1:n radiojuontaja, kun satuin sen häneltä aamulla kahvinkeiton ohessa kuulemaan. Kiitos tiedotusvälineille, että ne - osa ainakin - pitää huolta arkisivistyksestäni. Siihenhän kuuluu tietää, että tänään on Saamelaisten kansallispäivä.

Lue lisää...

Sata vuotta sinne tai tänne - elämme jatkuvaa kaksikymmentälukua

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin kuudes kirjoitus, jossa selvitetään mitä 10- ja 20-luvut oikein ovat vuosiaan. Maalaispappi vakavoituu hetkeksi ja tekee kirkkohistoriallisia havaintoja menneistä ja puolipessimistisiä olettamuksia alkaneesta vuosikymmenestä.

Lue lisää...

Minusta tuli aatelinen 62-vuotiaana

Petri-Rask-FB Petri Rask, kirkkoherra

”Onpas sinulla söpöt varpaat.” Tuo vaimoni toteamus muistui jostain mieleni syövereistä, kun istuin hämäränä marraskuisena päivänä työfysioterapeutin pakeilla. Jalkaspesialisti tutki jalkojani ja tuli siihen tulokseen, että minulla on ns. Mortonin jalat. Siis mitä? 

Lue lisää...

Pakko saada

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Ekonomisti Tim Hardford julkaisi vuonna 2009 kirjan, jossa hän tutki ihmisten addiktioita (Elämän logiikka, Keuruu 2009). Yksi hänen testeistään kuvasi tilannetta, jossa ihmiset joutuivat nälissään tekemään nopean päätöksen. Pitkän luennon jälkeen tarjolla oli hedelmiä ja suklaata. Nopeasti tehtävässä päätöksessä 70% ihmisistä nappasi mukaansa suklaapatukan. Seuraavassa vaiheessa ihmisille kerrottiin, että tauolla on tarjolla välipalaa ja heidän on etukäteen päätettävä, haluavatko he hedelmän vai suklaata. Tuloksena oli, että 75% valitsi hedelmän.

Päätelmä: ”Pikatyydytystä haluava dopamiinijärjestelmä häviää kirkkaasti taistelun pitkän tähtäimen fiksuja ratkaisuja pohtivalle kognitiiviselle järjestelmälle” (J.Viljamaa: Pakko saada, addiktoitunut yhteiskunta). Eli suomeksi: tiedämme kyllä, että hedelmä on viisaampi valinta, mutta nopean mielihyvän tarve saa meidät nappaamaan mukaan suklaapatukan.

Lue lisää...

Retrospektioita menneestä ja jynssäämistä reaalipreesensissä

Markku-FB-2 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Alkaneen vuosikymmenen ilmiöihin sosiaalisessa mediassa ovat kuuluneet useiden ystävieni pohdinnat kuluneesta vuosikymmenestä. Retrospektioissa on ollut aika negatiivinen sävy. Itse voisin tiivistää ne näin: - sain lisää lääkkeitä ja harmaita hiuksia.

Lue lisää...

Tunti vai paketti?

Kaija20FB Kaija Santti, pastori

Vuosi vaihtui noin 13 tuntia sitten, ja taas täytyy opetella vääntämään erilaisiin lomakkeisiin, kaiken maailman papereihin ja tietoihin ihka uusi vuosiluku.  Mutta ei siitä nyt sen enempää. Jouluaikakin jatkuu vielä - ihan totta!  Joko a. loppiaiseen saakka tai b. pahan Nuutin viedessä pois kaiken joulukivan  - valitse tästä oman vakaumuksesi mukainen joulun loppu!  

Joulun alla , joulun pyhinä ja joulun jälkeen juttelin eri hoivakodeissa asuvien ikäihmisten kanssa niin entisistä joulunviettotavoista kuin siitä, miltä se tämä joulu tuntuu. Joulu oli pienimmässäkin mökissä aikoinaan suuri juhla. Jokainen voimiensa ja varojensa mukaan pyrki tekemään jotain arjesta erottuvaa. Toki sotajoulut vetivät muistelijat vakaviksi. Silloin valon juhlan reunamilla pysyi kuoleman ja tuhon varjo.  Kyselkääpä ihmiset juhla-aikoihin vanhuksien muistoja. He kertovat mielellään - ja niiden kuuleminen avaa vähän uudella tavalla nykyisiäkin juhlia - niin jouluja kuin muutakin juhlintaa. 

Lue lisää...

Nimivalinnat

Tiedätkö, mitä myydään Valma-kaupassa? Kuulostaa naistenvaatemerkiltä tai entisajan kosmetiikalta. Liike ei edusta kumpaakaan, jos ei lasketa naisille myytäviä navettatuotteita. Minä käyn ostamassa Valma-kaupasta viikon piimät, juustot ja maustamattomat jogurtit. Ja jo hyvissä ajoin joulun alla ehdin saamaan myös supersuositut paistovalmiit joulutortut. Voilla tehdyt. Joskus olen nimittäin myöhästynyt niiltä markkinoilta.

Lue lisää...

Pappi se vasta on varsinainen kausityöläinen - aina sesongin huipulla

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin viides kirjoitus, jossa esitellään vuoden varrella esiintyvien ajankohtaisuuksien vaihtelut. Maalaispappi havaitsee, että sesongit vaihtuvat kuin kalsongit ja koko sana taitaa lopulta menettää merkityksensä. Maalaispappi pahoittelee pitkähköä kirjoitusta, mutta puolustautuu vetoamalla runsaisiin sesonkeihin.

Lue lisää...

Bloggarit

Taivastelua
157 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
16 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä