Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Purnauskestävyyttä

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

 

Karjalaisen sarjakuvassa Teuvo Lylyllä oli sitä. Purnauskestävyyttä. Iloisten asioiden kertominen ei tunnu miltään, aina on pyrittävä kaivamaan joku harmin aihe. Asioista on noukittava aina se tummempi sävy, vasta silloin se on puhumisen arvoista.

Purnauskestävyyteen ei vaikuta vähentävästi ohimenevät positiiviset ilmiöt ja tapahtumat. Sitä eivät himmennä hyvinvoinnin tosiasiat – ruoka, puhdas vesi, lääkkeet, lämpö. Yhtä vähän siihen vaikuttaa sananvapaus, elämän vapaus ja kaikki oikeudet, jotka meillä poikkeusoloista huolimatta vielä Suomessa on. Purnauskestävyys on vankkaa tekoa.

”On se kamalaa tämä rajoittaminen, Uudellemaallekaan ei nyt pääse!” Olisitko ollut juuri lähtemässä sinnepäin? ”No en, en ole käynyt siellä vuosiin enkä mene.” Mutta henkilökohtaisesti koet sen kuitenkin kamalana?

Lue lisää...

Jokin aika sitten ilmastonmuutos ja huoli siitä oli kaikkien puheenaihe. Kevään myötä on tullut muuta ahdistuksen aihetta.

Markku-FB-5 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Talvien muuttuminen omituisiksi sohjoiksi ja jäisiksi iljanteiksi lisäsivät konkretian tuntua. Olin pettynyt talveen tai oikean sellaisen puuttumiseen. Nyt koen helpotusta, että pihatie ei kaipaa kolaamista, koska sellaiseen ei olisi aikaa, vaikka terveyttä toistaiseksi olisikin.

Poikkeustila voisi johtua muistakin tekijöistä kuin parhaillaan riehuvasta koronasta. Voisi olla niinkin, että ei olisi mitään, mitä kaupasta ostaa, ei edes suolaa. Entä jos sähköt olisivat poissa? Jo pienen katkoksen aikana tulee hipaisseeksi oven pielessä olevaa kytkintä monta kertaa. Kulkutaudit ovat riehuneet ennenkin ja vaatineet veronsa, mutta nyt ollaankin perin oudossa asetelmassa maailmanlaajuisesti.

Lue lisää...

Jouluevankeliumi, normaalius ja Minna Canth

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Mitä mieleesi tulee sanasta tasa-arvo? Miehen ja naisen tasavertaisuusko?. Riittäisikö jos puhuisimme vain toistemme tasa-arvoisesta arvokkuudesta? Toisen pitäminen arvokkaana voisi helpommin auttaa pitämään häntä myös tasa-arvoisena. Luin sattumoisin tutun jouluevankeliumin tasa-arvosilmälasien läpi.

Lue lisää...

Ora et labora - eli tahdotkos tietää kuinka saada teologian maisterin tutkinto ja sitten astua pappissäätyyn?

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin seitsemäs kirjoitus, jossa palataan koulun penkille. Tiesitkö millaisen pappiskoulun ovat Suomen kirkon papit suorittaneet? Onko mahdollista joskus nähdä lööpeissä mainintoja valepapeista, jotka ovat ostaneet liperipaperinsa hämäriltä kujilta? Entä pitääkö paikkansa, että peruna on joskus ollut kovinkin suosittu saarna-aihe? Näihin kysymyksiin maalaispappi lupaa vastata käsi tenttikirjalla.

Lue lisää...

Olipa kerran haave

Petri-Rask-FB Petri Rask, kirkkoherra

Lapsuuteni ja osan nuoruuttani asuin keskellä varuskunta-aluetta, ensin kuusi vuotta Suomenlinnassa ja myöhemmin viisi vuotta Kirkkonummen Upinniemellä. Isäni jäi patteriston komentajan töistä, täysin palvelleena, eläkkeelle jo 47-vuotiaana. Itse opiskelin vielä tuolloin Helsingin yliopistossa teologiaa. Omalla kohdallani sotilasura ei käynyt koskaan mielessä. Isäni mietti jossain vaiheessa rauhanturvatehtäviin lähtemistä, mutta ei syystä tai toisesta kuitenkaan aikomustaan toteuttanut. Tuosta isäni pohdiskelusta jäi itselleni haave itämään ja ajatus lähtemisestä kaivautui jonnekin mieleni syövereihin.

Lue lisää...

Olenko jo niin tyytyväinen että alan olla tyytymätön?

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

 

Ihmisenä olemiseen kuuluu onnen ja hyvän mielen rinnalla epävarmuus ja arkisen elämisen haasteet. Ne yhdessä muodostavat kokonaisuuden nimeltä elämä. Tätä kokonaisuutta voidaan nimittää monin tavoin: tasapainoisuus, onnellisuus, tyytyväisyys.

Tyytyväisyys ei ole sama kuin tyytyminen. Oikea tyytyväisyys ei toimi edistyksen ja kehityksen jarruna, tyytyminen voi sitä olla. Tyytyväisyys on olemiseen ja elämän kokonaisuuteen liittyvää tasapainoa, joka hyväksyy myös epäkohtia. Tyytyminen on tietoinen päätös siitä, että parempaa ei ole eikä tule olemaan tai ainakaan sitä ei tavoitella, mutta pinnan alla kuplii paha mieli. Toki tyytyminenkin on joskus tarpeen. 

Mutta milloin tyytyväisyys voi olla väärää? Milloin väärä tyytyväisyys ryhtyy syömään henkilökohtaista hyvinvointia? Milloin omat asiat ovat niin hyvin, että pakollinen elämää eteenpäin vievä annos tyytymättömyyttä kohdistuu absurdeihin ja ylimitoitettuihin odotuksiin? Väärin ymmärretty tyytyväisyys ottaa hyvät asiat itsestäänselvyytenä ja ryhtyy etsimään elämää tasapainottavia epäkohtia epäolennaisuuksista; ”minun elämääni ei saa kuulua hankaluutta eikä pettymyksiä”.

Lue lisää...

Antropomorfismista, eli auto tykkää, että sillä ajetaan

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Parkkipaikalla joku määritteli ajopeliään: ”Tämä meidän autohan on sellainen vanha rouva, jota pitää käsitellä silkkihansikkain.” Olenhan minäkin inhimillistänyt koiramme, joka onkin täysin puhetta ymmärtävä neiti. Ihmisillä on tarve inhimillistää yhtä jos toista.

Fyysikkoystäväni kertoi olevansa tietotekniikan kurssilla, jossa tutkitaan ohjelmointia, systeemejä ja käyttöliittymiä filosofiselta kantilta. Suunnittelussa painotetaan vuorovaikutusta ja tutkitaan ihmisenkaltaiseksitekemisen haasteita. Mutta ohjelmathan ovat vain koodiriviä eikä niissä juuri älyä ole. Tästä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu.

Lue lisää...

Lapsia liian vähän, meitä vanhuksia liian paljon...

Kaija20FB Kaija Santti, pastori

... sain kuulla eräässä hoivakodissa, kun kyselin kahvipöydässä kuulumisia. Sanoja toisti lauseen keskustelun aikana useita kertoja. Vanhus oli sisäistänyt ja oppinut suomalaisen yhteiskunnan suuren ongelman - hän tulkitsi itsensä siksi ongelmaksi. Tuo lause kääntyi hänen sisimmässään ihan selvästi muotoon: "Minusta ei ole mitään hyötyä tälle yhteiskunnalle, olen liikaa ja tarpeeton, elämälläni ei ole merkitystä".  Yritä siinä sitten valaa luottamusta siihen, että ikääntynyt on arvokas, ainutlaatuinen ja korvaamaton jopa sairauksineen ja muistihäiriöineen. Eikä sanoja jäänyt yksin mielipiteensä ja oppinsa kanssa. Olen kuullut monen ikäihmisen valittavan, ettei hänestä ole enää mitään hyötyä kenellekään. Ihmisarvo oli opittu liittämään työntekoon, suorituksiin, pärjäämiseen. Venäläinen Ivan Turgenev aikanaan kirjoitti romaanin "Tarpeettoman ihmisen päiväkirja". Niitä ei enää tarvitsisi tehdä. 

Eli eri tahojen uutisten kirjoittajien ja julkaisijoiden pitäisi kyllä vähän miettiä, miten he ilmaisevat asiansa. Kovin vähän silmiini osuu klikkiotsikoita, jotka tukevat ikääntyneen, vanhuksen itsetuntoa, ja sitä, että se mitä on, se riittää. Melkein pitää mennä Raamattuun asti. Ja annammeko me nuoremmat jotenkin tahtomattamme annamme ymmärtää, että vanhus on kuluerä ja taakka, vai paneutuisimmeko toisenlaiseen viestiin: " Olet ihana ja arvokas ihminen, sinulla on omat lahjasi ja vahvuutesi, jota ei edes muistisairaus tee tyhjäksi. Olet tehnyt elämässäsi paljon, siinä tehtävässä ja asemassa, missä olet ollut - kotona tai töissä. Sinulla on oikeus vastaanottaa apua ja huolenpitoa vuorostasi. Olet korvaamaton, kukaan ei tänäkään päivänä voi täyttää sinun paikkaasi. Sinä riität, ihan ilman suorituksia ja tekoja."  Tämä viesti antaisi puhtia niihin kriiseihin, joita välttämättä käy läpi, kun voimat kuitenkin vähenevät ja itsenäinen elämä käy yhä vaikeammaksi. Ja eihän tuon kuuleminen tee pahaa meille nuoremmillekaan. 

Lue lisää...

Arkisivistys

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeuttiti

Tänään on liputuspäivä. Jos ei armas allakkani olisi kertonut, että tänään on Saamelaisten kansallispäivä, olisin luullut taloyhtiömme huoltomiehen erehtyneen tehtävissään. No, saman asian kertoi Yle1:n radiojuontaja, kun satuin sen häneltä aamulla kahvinkeiton ohessa kuulemaan. Kiitos tiedotusvälineille, että ne - osa ainakin - pitää huolta arkisivistyksestäni. Siihenhän kuuluu tietää, että tänään on Saamelaisten kansallispäivä.

Lue lisää...

Sata vuotta sinne tai tänne - elämme jatkuvaa kaksikymmentälukua

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin kuudes kirjoitus, jossa selvitetään mitä 10- ja 20-luvut oikein ovat vuosiaan. Maalaispappi vakavoituu hetkeksi ja tekee kirkkohistoriallisia havaintoja menneistä ja puolipessimistisiä olettamuksia alkaneesta vuosikymmenestä.

Lue lisää...

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
163 artikkelia
Aimo Salonen
138 artikkelia
Tutkailua
19 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä