Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Naapurisopua naapurikirkon kanssa

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin kymmenes kirjoitus, jossa tarkastellaan luterilaisen ja ortodoksisen kirkon eloa naapuruuden kuvastimessa. Maalaispappi näkee kaksi kansankirkkoamme naapuruksina, joilla on omat elämäntapansa, mutta myös yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Hyvät naapurit leikkaavat sovussa yhteistä pensasaitaa ja lainaavat toisilleen vanhojakin perinteitä.

Lue lisää...

ONNI ON VANHETA! - vai onko?

Kaija20FB pastori Kaija Santti

Yllä olevan lauseen alku  on valittu lokakuun alun vanhusten viikon otsikoksi. Jatkokysymys on allekirjoittaneen lisäämä. Itse täytin taannoin pyöreät kuusikymmentä vuotta, ja ystävien sekä sukulaisten vihjeistä ymmärsin, että vanhuutta kohti olen kulkemassa kiihtyvällä tahdilla. Sen sanoo kroppa, siitä kertoo lisääntyvät viestit siitä, kuinka se ja se tuttu on kuollut, sairastunut... Niin, yllätys yllätys, kun katson tuttujen ikätovereitteni kasvoja ihmetellen heidän harmaita hapsiaan ja ryppyjään ( tai niiden peittämisyrityksiä) , havahdun omaan peilikuvaani: samassa veneessä purjehditaan.

"Onni ei tule etsien vaan eläen" , sanoo vanha kansanviisaus. Jotakuinkin samaa tarkoittanee ajatus siitä, että mitä enemmän tavoittelee onnea elämäänsä, sitä kauemmaksi se karkaa. Sen sijaan jos lakkaa sitä tavoittelemasta ja alkaa elää jokaista tavallsita päiväänsä parhaansa mukaan, niin kas, siinähän onni - ihan lähellä. Elämää ei voi hallita, ei edes tätä päivää kokonaan, saati sitten tulevia aikoja. Suunnitelmat ovat suunnitelma, monet toteutuvat, monet jäävät haaveeksi. Elämän hallintavaikeuden on ainakin kevään ja kesän koronaepidemia opettanut ehkä kivuliaastikin. Normaalin päivärutiinin rikkouduttua, elämisen piirin kaventuessa aika pieneksi, onnen ehkä on oppinut näkemään juuri aika pienissä arjen jutuissa. Niissä, joita ei huomaa, kun tavoittelee jotain onneksi kuvittelemaansa. 

Lue lisää...

Kuka tappaa kulttuurimme?

Saila-FB Saila Musikka,diakoni

Suomalainen keksipaketti, valmistettu Suomessa suomalaisesta kaurasta, 100%. Paketin kuvan vieressä kolmella sivulla on kaunis teksti sisällöstä. Oat cookies, täytteenä lingnonberryä ja white chocolatea. Suomeksi sisällön saa selville kääntämällä keksipaketin ylösalaisin ja tihrustamalla pienenpientä tekstiä sisällysluettelon otsikosta. Mitä ihmettä!

Kieli on kulttuuria ja kulttuuria rakennetaan kielen avulla. Miten käy kulttuurimme, jos opimme ottamaan itsestäänselvyytenä kahviloiden muuttumisen cafeksi ja keksien cookieksi?

Lue lisää...

Muutamia pointseja poronkäristyksen ja kalastuksen kansallisista erikoisuuksista

Markku-FB-2 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Veikkaan, että tänä kesänä Lappi on monen kotimaan matkailijan kohde. Ensimmäiset reissuni pohjoiseen olivat jo lapsuudessa, koska vanhempani tykkäsivät matkustella siellä.

Minun tykkäykseni on syvällisempi, koska vaimoni on sieltä kotoisin. Tapasimme opiskeluaikoina Helsingissä, jossa hän kertoi minulle, että tunturi näkyy hänen kotinsa ikkunasta. Olin myyty mies.

Kysyin tietenkin innostuneena, että pitääkö hän laskettelusta? Sain vastaukseksi, että vain turisti laskee tunturista sukset jalassa ja maksaa siitä.

Ajattelin, että pitävät ilmeisesti turistia poron jälkeen seuraavaksi tyhmimpänä otuksena. Näin ei kuitenkaan ole. Lappi elää turismista ja nyt korona-kesänä tuo elinkeino lienee aiempaakin tärkeämpää.

Lue lisää...

RESILIENSSITESTI

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Seisoin pienen Kyritz-nimisen kylän autiolla rautatieasemalla 15-vuotiaan poikamme kanssa rinkat selässä.
Paikallisjuna - sellainen, joka kulkee nykyisin vieläkin Joensuun ja Pieksämäen välillä - oli juuri jatkanut illan viimeistä matkaansa seuraavaan saksalaiseen pikkukylään. Läpimärät sadevarusteet päällä odotimme epätoivoisina, että tapahtuisi ihme: vähäisellä saksantaidollani tilaama taksi tulisi ja veisi paikkaan, josta tiesimme vain nimen. "Mitähän tästä tulee?", sanoi poika. "Mukava kahden viikon työleiriloma", vastasi äiti, vaikka mietti mielessään tuplasti epävarmempana samaa kysymystä kuin poikansa. Päästyämme viimein perille pimeään ja vuosisatoja vanhalta vaikuttaneeseen majapaikkaamme poika purki pettymystään vaatimalla: "Lähdetään heti kotiin, minä maksan!"

Lue lisää...

Sotilaat ja papit marssivat samassa tahdissa - suomalaisen sotilaspapiston historia on pitkä kuin sarkamantteli

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin yhdeksäs kirjoitus, jossa marssitaan marsalkan hopeatorvien tahtiin. Puolustusvoimien lippujuhlan päivä liittyy marsalkka Mannerheimin henkilöhistoriaan. Hänen päätöksellään myös aikoinaan organisoitiin sotilaspapisto, jonka reserviin maalaispappikin kuuluu.

Lue lisää...

Suvivirsi soikoon

Suvivirsi soikoon Petri Rask, kirkkoherra

World Trade Centerin kaksoistornien romahtaminen New Yorkissa pysyy varmaan monien mielessä koko loppuelämän ajan. Itselleni tuohon ajankohtaan liittyy karmean uutisen lisäksi myös onnellinen muisto. Vanhimman lapseni perheeseen oli syntynyt muutamaa päivää aiemmin pieni tyttö ja minusta oli tullut isoisä. Nyt lapsenlapseni on tämän kevään uusi ylioppilas. Turvallinen koulumaailma on takanapäin ja tätä kirjoittaessani hieman epävarma tulevaisuus vielä avoin.


On ollut jännittävää seurata tämän päivän lukio-opiskelua. Ensin 2000-luvun alkupuolella omien lasteni ja vaimoni kohdalla Joensuussa ja nyt lapsenlapseni kirjoittaessa Helsingissä. Ja varsinkin tänä keväänä, kun kaikki kokeet, myös matematiikka, suoritettiin ensimmäistä kertaa pelkästään tietokonetta apuna käyttäen. Oman lisämausteensa ja jännityksensä kirjoituksiin antoi maaliskuussa maahamme levinnyt koronavirusepidemia. Tämän pandemiaksi muuttuneen epidemian vuoksi Ylioppilastutkintolautakunta ja Opetus- ja kulttuuriministeriö päättivät aikaistaa kevään 3. tutkintoviikolle suunniteltuja reaaliaineiden koepäiviä.

Ja eikä tässä vielä kaikki. Kevään ylioppilasjuhlat järjestetään poikkeuksellisesti ns. etänä 30. toukokuuta ja todistukset lähetetään valmistuville postitse. Oppilaitokset pitävät juhlatapahtuman uusille ylioppilaille mahdollisesti elokuun lopulla. Tuntui kurjalta lukea Joensuun norssin abien tuntoja sanomalehti Karjalaisen mielipidepalstalta huhtikuussa: ”Kiitoksena lukioaikaisesta uurastuksestamme saamme todistuksemme postitse ja tuijotamme toukokuisena lauantaina koulultamme striimattavaa juhlan korviketta ja kilistelemme tietokoneen kameran kanssa kuohuvia tunteitamme.”

Omasta ylioppilastutkinnostani Porkkalan Yhteiskoulussa, Kirkkonummella, on kulunut yli neljäkymmentä vuotta. Tutkinto 1970-luvulla oli aivan erilainen kuin nykyään. Reaalikoe sisälsi kaikki reaaliaineet, joista itse sai valita, että mihin aineisiin etukäteen valmistautui ja mistä aineista sitten kokeissa kirjoitti. Matematiikan kokeessa käytettiin taskulaskimen sijasta laskutikkua. Äidinkielenkokeessa oli kaksi ainekirjoitusta. Näistä parempi arviointi jäi voimaan. Vieraan kielen kokeet olivat muutoksessa. Sain valita perinteisen kaksipuoleisen käännöksen tai uuden kolmiosaisen kirjoitustavan väliltä. Valitsin uuden tavan, johon kuului vieraskielisen tekstin ymmärtämisen osa, lyhyt kirjoitelma ja uutena kuullunymmärtämisen koe. Kaikki yo-kokeet kirjoitettiin samana keväänä, mutta arvosanoja sai korottaa vielä syksyllä.

Tällä elämänkokemuksella haluan antaa lapsenlapselleni yhden neuvon: ”Festina lente” eli ”kiiruhda hitaasti”. Tätähän me olemme tänä keväänä joutuneet opettelemaan pakosta aivan konkreettisesti ja maailmanlaajuisesti. ”Festina lente” on ikivanha latinankielinen ohje meille kaikille. Se on hyvä neuvo myös tuleville opiskelijoille, ohje ja kehotus tasapainottelemaan opiskelun laadun ja nopeuden välillä. Isoisän ohje on: ”Kyllä tässä elämässä ehtii ja selviää!” Olet hakenut opiskelupaikkaa ensisijaisesti Helsingin yliopistosta. On vielä arvoitus, että miten Sinun käy. En ole siitä yhtään huolissani.

Toivon kaikkea hyvää Sinulle ja kaikille uusille valmistuneille! Olette juhlanne ansainneet! Tuokoon lohtua tähän kevääseen Suvivirsi ja nyt erityisesti neljännen säkeistön sanat: ”Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme, Sä sydäntemme valo, ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme, luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme.”

Kesätyöntekijän onni vai orjuus?

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Jokakeväinen opiskelijoiden kesätyönhaku oli tänä keväänä normaaliakin haastavampi. Moni joutui pettymään, kun jo kaavailtu kesätyö ei toteutunutkaan. Paitsi pettymystä, merkitsee poikkeusaika monille myös niukempaa talvea. Voi olla, että monissa opinahjoissa käydään syksyn mittaan keskustelua siitä, miten niukkuudessa on mahdollista toteuttaa projekteja, opintomatkoja ja muita perusopintojen rinnalla tai ulkopuolella tapahtuvia rientoja.

Ja sitten ovat he, jotka saivat kesätyötä. Ilo työstä, työkokemuksesta ja tulevasta palkasta on vilpitöntä. Hienoa, että joillakin yrityksillä ja yhteisöillä on mahdollisuus antaa nuorille heidän kipeästi tarvitsemiaan tulevaisuuden rakennuspalikoita.

Ei niin hyvää, ettei jotakin haastetta.  Yhä edelleen nuoret ottavat yhteyttä neuvontapuhelimiin työsuhteiden epäselvyyksien ja jopa työperäisen hyväksikäytön vuoksi. Aina löytyy työnantajia, jotka pyrkivät hyötymään nuoren työntekijän tietämättömyydestä tai asemasta. Nuori kesätyöntekijä mieluummin hyväksyy huonot työehdot kuin ottaa riskin, ettei työsopimusta kirjoitetakaan ja työn saa joku muu.

Lue lisää...

Takaisin kouluun, eli adventin aika alkoi jälleen ja koronapallot loistavat

Markku-FB-5 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Vielä joulun alla vanha koriste tuntui harmittomalta. Siihen se jäi ikkunaan sammuksissa roikkumaan vielä kuukausiksi. Jotenkin silmä siihen tottui eikä se päässyt takaisin kaappiin muiden joulukoristeiden mukana.

Kokeilin, vieläkö lamput toimisivat ja ihan piti hieraista silmiään, vaikka niin ei saisi tänä aikana tehdä. Koronapalloko se on killunut ikkunassa koko kevään ajan?

Lue lisää...

Tottumus on toinen luonto

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Koronaepidemia sävyttää nyt tekemistämme, tapaamisiamme ja uutisten kuunteluakin (tai kuuntelemattomuutta). Reilun kuukauden ajan olen huomaamattani alkanut antaa arvoa tottumuksilleni.

Lue lisää...

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä