Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Olen hyväntahtoinen ihminen - vai olenko?

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Seuranhakupalstoilla etsitään usein iloista, huumorintajuista ja mukavaa henkilöä. Omaa itseämme kuvailemme myös usein näillä samoilla fraaseilla. Joskus minäkuva koostuu niistä haaveista, millainen haluaisimme olla ja piirteistä, jotka ovat sosiaalisesti hyväksyttäviä. Todellisuus saattaa näyttäytyä ulospäin toisin.

Meissä elää ikuinen ristiriita siinä, mitä haluamme olla ja mitä olemme. Jos tuo ristiriita on tiedostettu, meillä on suunta ja pyrkimys. Tiedän haluavani olla vaikkapa ystävällisempi, joten kasvatan itseäni ajattelemaan ihmisistä ystävällisemmin. Pikkuhiljaa ajatus hivuttautuu kohti toimintaa, oikeasti toiminkin ystävällisemmin. Tiedostamaton ristiriita tuottaa jatkuvaa pahaa mieltä: miksi nuo muut eivät näe minua sellaisena, joka itse koen olevani. Miksi minua kuvaillaan epäystävälliseksi, vaikka itse ajattelen olevani ystävällinen? Voisiko olla niin, että ajatus ei valu teoksi ja sanoiksi?

Nykyään kaikissa lehdissä on testejä. Saat selville helposti, kuka maajoukkuejalkapalloilija olisit tai muuta yhtä tärkeää. Tehdäänpä siis testi ajatusten ja tekojen välillä. Eli tee testi ja saat selville, millainen oikeasti olet. Ehkä.

Lue lisää...

Huomioita laitapuolen kulkijoille

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Vasen laita. Sitä on opeteltu kulkemaan jo kahdeksan vuotta. Opettelu alkoi heti pennusta ja mikäs siinä: viisas koira.

Mutta edelleenkin tahtoo olla, että jokin vie mielenkiinnon ja on pakko lähteä vetämään keskemmäs tietä joskus jopa oikeaan reunaan asti.

Onko syynä jokin tuoksu, vaiko se, että johonkin taloon on ilmestyneet uudet mielenkiintoiset jouluvalot? Epäilen tuoksuja, niitähän riittää kun maassa ei ole lunta. Mutta valojakin on viritelty jo syyskuusta asti. Ihailtavaa ja ihmeteltävää on riittänyt myös minulle.

Olin lukioaikaan hetken vaihto-oppilaana Olofstömissä, Etelä-Ruotsissa. Talven kelit siellä olivat kuten nyt täällä, lunta ei juurikaan ole. Silloin muotiin olivat tulleet ikkunoihin laitettavat 5- tai 7-osaiset v-muotoiset kyntteliköt. Meille ne olivat vasta rantautumassa.

Ulkovaloja ei sielläkään vielä ollut. Erikoinen piirre heillä oli se, että pimeällä ikkunoihin ei vedetty verhoja. Tällä tavoin kauniita koteja oli ilo esitellä heille, jotka liikkuivat kadulla koiran kanssa tai ilman.

Lue lisää...

Salakuuntelijan palkka: Sain tietää elämän tärkeimmän asian - oikeastaan kaksi!

Kaija20FB Kaija Santti, vanhustyön pastori

Salakuuntelu palkitsee - ainakin silloin kun korvat sieppaavat tahattomasti ympärillä käytävää keskustelua. Minut se palkitsi antamalla aiheen blogiin , jossa voin paljastaa, mikä tai mitkä asiat seniorikansalaisen elämässä pääsevät ykkössijalle! Arvatkaapa.

Seniorien eli käytännössä lähes ja yli kahdeksankymppisten suosimassa syöntipaikassa satuin parikin kertaa pöytään, jonka vieressä sama naisporukka keskusteli näistä kaikkein tärkeimmistä. Vakuutuin tuosta merkittävyydestä, sillä tismalleen samat asiat toistuivat keskustelussa  - taustakysymyksinä, mitä kuuluu, miten on mennyt, entä terveys. Siis ne tavalliset keskustelun virittäjät  Ensimmäiseksi putiin aihetta Miten selvitä kaatumatta ja liukastumatta sisällä ja ulkona. Tasapainon kanssa kun tuppasi olemaan välillä niin ja näin. Lonkan keinonivelkin asetti omat haasteensa.  ( seniorikielellä: mennööhän tuo, vaikka hittaasti). Naiset antoivat toinen toisilleen hyviä vinkkejä pystyssä pysymiseen. (Soten kielellä vertaistuki

Lue lisää...

Kolmen tähden pappi, kahden tähden pappi, yhden tähden pappi ja minkä tähden pappi

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin neljäs kirjoitus, jossa mietiskellään normaalisen papin olemusta. Kuulopuheen mukaan eräällä piispalla oli aikanaan otsikon kaltainen luokittelu omille papeilleen. Taitaa kuitenkin kasku heijastella enemmän kansan syvien rivien ajatuksia.

Lue lisää...

Haluan kantaa itse oman vastuuni

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Aikuiseen elämään kuuluu tahto ja kyky kantaa vastuu omasta elämästä ja omista ratkaisuista. Vastuun kantaminen ei tarkoita sitä, että tehdyt ratkaisut olisivat aina harkittuja tai sitä, ettei koskaan tarvitse tukea ja apua. Mielenkiintoista kuitenkin on, että vastuun ottaminen omasta elämästä näyttää olevan yhteydessä myös tunteeseen onnellisuudesta ja elämän merkityksellisyydestä. Eli irrallisuus ja vastuuttomuus ei pitkässä juoksussa tuo tyytyväisyyttä vaan päinvastoin. Unelma riippumattomuudesta on harhaa.

Haasteita riittää: joskus riippakivenä on taipumus ottaa syy ja vastuu asioista, joista niitä ei ole tarvetta kantaa. Yhtä lailla toisten katteeton syyttely ja vastuun vierittäminen jollekin ulkopuoliselle taholle eivät johda mihinkään hyvään, ei itsen eikä kenenkään muunkaan kannalta.

Lue lisää...

Mistä on pienet skootterit tehty?

Matti-FB Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

 

Wow! Moposkootteri. Ihan meillekö omaksi? Eikun vaan puretaan palasiksi ja kootaan sitten uudestaan. Tunnin homma muutaman ahkeran käden toimiessa ja skootterin luuranko on paljastunut. Mistä on pienet skootterit tehty?

Lue lisää...

Vanhuuden kaihia se on, sano lääkäri viisikymppiselle

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Luulen sen ennenaikaisen kasvun kiihtyneen astmalääkkeestä, jonka käyttöä jouduin lisäämään työpaikan sisäilmaongelmien takia. Tätä ei kuitenkaan voida todentaa, joten se jää minun ja lääkärin arvailuksi. Kaihi kuitenkin pitää lääkettä ravintoaineenaan.

Silmissä alkoi sumentua ja lukeminen oli vaikeaa, lasitkaan eivät enää auttaneet. Viimein sain kutsun kaihileikkaukseen. Samassa kuoressa oli myös potilastietokysely, joka lähetetään kaikille ikään katsomatta.

”Asutteko palvelutalossa, vanhainkodissa tai muussa vanhusten asumisyksikössä? Käytättekö pyörätuolia, rollaattoria tai muita apuvälineitä? Kuka teitä tulee saattamaan ja mikä on hänen puhelinnumeronsa?”

Lue lisää...

Ajan pysäyttävä tila

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Pohjois-Karjan keskussairaalassa on monenlaista toimintaa tiloineen. Mutta siellä on myös paikka, jossa joskus toivotaan ajan pysähtyvän.

Lue lisää...

Rauniot ovat jo viilenneet, mutta muistot eivät sammu

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin kolmas kirjoitus, jossa viivytään vielä hetki vuosi sitten tuhoutuneen Kiihtelysvaaran kirkon raunioilla.

Lue lisää...

Antaisitko minun syödä rauhassa, kiitos.

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Nyt luvassa on kasvatusopastusta, halusit tai et. Luultavasti et.

Tämä kasvatusopastus on osa laajempaa yhteiskunnallista ongelmaa kaikessa pienuudessaan. Jatkuva puheen säkättäminen, wau-efektin ylikäyttö ja aikuisen tekemä kaikkien asioiden sanoittaminen on tehokas keino saada lapsi asemaan, jossa hän oppii olemaan pelkkä vastaanottaja. Jos vanhemmuuden tavoite on pontevasti estää lasta kasvamasta omaan oivallukseen, se toimii oikein hyvin. Oivallus nimittäin tarvitsee vähän rauhaa, aikaa oivaltaa ja oivalluksen löytämisen ilon. Yhteiskunnallisesti meidän olisi välttämätöntä saada maahamme muitakin, kuin jatkuvaa puhetta ja aistiefektejä hakevia pääkipuisia nuoria ja aikuisia.

Esimerkki elävästä elämästä julkisella paikalla:

Lue lisää...

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä