Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Valokuva arkusta: elämän vai kuoleman kuva?

Kaija20FB Kaija Santti, vanhustyön pastori

Aiemmassa blogissa kollegani ylisti hautajaisten ihanuutta. Omassa vanhusnäkökulmablogissani ajatukset tuppaavat karkaamaan hautausmaalle ( tai ilomantsilaisittain Pötönkankaalle). Kumma juttu, sillä vanhuuskin on nimenomaan elämää, täyttä elämää kaikkine mausteineen. Toki elämän rajallisuuden häämöttäessä jo taivaanrannassa. 

Mutta asiaan: vanhuudessa kuolemakin löytää paikkansa. Muistelen tässä edesmennyttä rakasta tätiäni. Hänellä ilmeni lähelle yhdeksänkympin ikää tultaessa varsin merkillinen tapa. Kun minä, joku lapsista, lastenlapsista tai lähisuvusta vieraili hänen luonaan, päivä tai ilta eteni samalla kaavalla: Aluksi nautittiin kahvit ja pullat, Marianne-karkit tai liköörikonvehdit. Sitten täti kaivoi esiin valokuva-albumit. Niitä toki katselin mielelläni, mutta huokasin hiljaa, kun joka kerta nenäni alle työnnettiin sama albumi: kansio, joka oli täynnä hautajaiskuvia, kuolinilmoituksia ja siunaustilaisuuksien ohjelmia. Samaa kertoivat muutkin vierailijat. Hieman naureskelimme tälle tädin omituiselle tavalle. Vähitellen hitaat aivoni tajusivat jotain tärkeää. Noiden arkkujen ja hautakumpujen kuvia katsellessa tätini ei suinkaan muistellut hautajaisia, vaan vainajaa sellaisena kuin oli oppinut hänet tuntemaan. Kuvan äärellä vierähti joskus melkoinen tovi kun sain kuunnella asianomaisen henkilön elämäntarinaa ja samalla opin ymmärtämään  sen ajan maailman menoa. Joskus käy niin onnellisesti, että yksi oivallus poikii toisen: käsitin myös, että tätini elämän useimmat tärkeät henkilöt olivat vainajia. Toki heistä oli paljon vanhoja valokuvia, mutta he elivät muistoissa. mitä vanhemmaksi tätini tuli, sen paksummaksi hautajaiskuvakansio kasvoi. Pitkän iän tuomaa yksinäisyyttä ei lievennä nuorempien sukupolvien ja kavereiden läsnäolo, yksinäisyys kun merkitsee sitä, että ei enää ole ikätovereita, heitä, joiden kanssa nuoruusvuodet ja menneet vuosikymmenet elettiin. Hautajaiskuvien avulla tätini suri, muisteli ja iloitsi muistoista. Tärkeitä kuvia sittenkin tuossa hautajaisalbumissa. 

Lue lisää...

Hautajaiset on lempipaikkani - siellä elämä näyttää vielä viimeisen kerran mistä se on tehty

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin toinen kirjoitus, jossa tehdään havaintoja arkun, haudan ja karjalaisen pitopöydän ääreltä. Maalaispappi havaitsee, että yhdetkään hautajaiset eivät ole samanlaiset. Kaikkea voi myös sattua, ihmisiä kun tässä vaan ollaan.

Lue lisää...

Juomme samaa vettä kuin dinosaurukset

Saila-FB Saila Musikka, Pielisensuun diakoni

Professori Arto O. Salonen totesi eräässä seminaarissa meidän juovan samaa vettä kuin dinosaurukset. Sieltä täältä kuului hämmentynyttä purskahtelua. Rauhallisella äänellä puhuja kysyi, milloin viimeksi tämä planeetta on saanut vesilähetyksen ulkoavaruudesta? Eipä naurattanut enää.

Niin juodaan. Ja koska emme oikein vielä ymmärrä sitä, haaskaamme tätä arvokasta luonnonvaraa sumeilematta. Odotammeko uutta puhdasvesilähetystä jostakin stratosfäärin takaa?

Lue lisää...

Kerrassaan upeita ihmisiä

Matti-FB Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

Nuori mies astelee vähän horjuvin, mutta määrätietoisin askelin kohti musta-oranssia telttaa. Kuten niin monella muullakin näissä ympyröissä, lause alkaa voimasanalla: ”V***u, mitäs porukkaa te sitten oikein ootte?” Jaahas, mitenhän tuohon nyt kommentoisi, mietin. Mutta sitten yllättäen löytyy fiksu ja järkevästi ajatteleva minä – ja kerron, ketä ollaan ja millä asialla. Saappaan porukoita. Ja just sinua ja muitakin nuoria varten.

Ja kyllä, sama vitsi: saappaita löytyy kaupasta. No, ei se nyt niin paha kommentti ole; siihen vaan on jo tottunut ja vähän turtunutkin, että tästä vitsiä väännetään. Keskustelu lähtee kuitenkin hyvin rullaamaan. Nuori mies saa vettä ja kiittelee. On kuulemma hyvä saada välillä vettäkin. Niinpä – siitä ollaan samaa mieltä. Ei meillä mitään erityisiä erimielisyyden aiheita oikeastaan olekaan.

Lue lisää...

AJATELMAN VOIMA

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapstori, työnohjaaja, psykoterapeutti

Yle ykkösen uutiset, MTV:n mainokset, työkaverin tokaisu, ystävän saunanlauteilla kertoma kokemus – kaikki ne muokkaavat mielikuviani, mielipiteitäni ja ajatuksiani. Samoin kuin lyhyet ajatelmat, joita silmäni etsiskelevät.

Lue lisää...

Siellä se Jumalan mieliharmi taas viilettää!

Kaija-FB Kaija Santti, pastori

Netin naamakirjaan eli tuttavallisemmin feispukkiin tallensin mietelmän vanhuudesta: "Kun tulen vanhaksi, en halua ihmisten huokailevan:' Voi, miten ihastuttava vanha mummeli!'. Haluan kuulla, että: ' Siellä se Jumalan mieliharmi taas viilettää menemään. Mitähän koiruuksia se on TÄLLÄ kertaa keksinyt?' "

Ajattelepa elämääsi jotain yli kahdeksankymppisenä  ( tai ehkä sinä lukija oletkin saavuttanut tuon aikuisuuden kynnyksen). Haluatko olla ihastuttava vanha mummeli tai papparainen tai joku ihastuttava vanhus määrittelemättä sukupuolta sen tarkemmin?  (Tämä viimeinen ei ollut vitsi eikä herjaus, kuka tietää, kuinka paljon ikäihmisissä on syvälle piilotettuna elämänmittainen epävarmuus sukupuolestaan).  Vai haluatko elää pitäen naapurisi ja ystäväsi hieman varpaillaan ja pohtimassa, mitä tuo nyt kehittelee. Minusta olisi kiva olla tuo Jumalan mieliharmi. Omillaan eläessä se lienee vähän helpompaa kuin hoivakodissa, jossa lähtökohtaisesti pitäisi saada joku henkilökunnasta tai omainen, sukulainen tai kaveri kepposten ja säpinän tekemisen avuksi. Toki toiselta luonnistuu säheltäminen ja toiselta taas rauhallinen ja vakaa elämä, mutta ehkäpä tuo huumorilause ehdottaa , että vanhuudessa saa olla se oma itsensä, jota oli lapsena, nuorena, työikäisenä, vireänä eläkeläisenä. Riiippumatta muiden asettamista raameista.

Lue lisää...

Nolot tilanteet tai myötähäpeä eivät ole vain Mr. Beanin juttuja, koska papillekin ne ovat tuttuja

Markku-FB-4 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Niin kuin tämä villapaita. Tämä on ollut blogini tunnuskuva jo pari vuotta kesät talvet. Eihän tällainen kuva nyt sovi näin heinäkuulle, vaikka kieltämättä on ollut melko koleaa! Vai onkohan tämä jokin henkinen villapaita, niin kuin symbolisesti?

Illalla oikaisen pitkäkseni ja makuuhuoneen telkkarista katsomme yhdessä jotain kevyttä, että uni tulisi. En puhu nyt paidasta vaan vaimosta, joka myös työpäivänsä jälkeen haluaa rauhoittua. Olen pannut merkille seuraavan seikan: Naiset tekevät näköjään älykästä huumoria – ainakin lähtökohtaisesti.

Lue lisää...

Naura vain - myöhemmin kehut tunteneesi minut

Saila-FB Saila Musikka, Pielisensuun diakoni

Satoi kesäisen lämmintä vettä. Istuin terassilla seuraamassa lähestyvää ukkospilveä - kiinnostava luonnonnäytelmä, muuten. Kuuntelin istuskellessani radiosta kuunnelmaa Kikan elämästä. Kikka, Kirsi Siren, 41-vuotiaana kuollut seksipommi ja laulaja. Muistan hänet hyvin. Minä kuuluin heihin, jotka tirskuivat hänen esiintymisilleen ja pyörittelivät huvittuneina päätään. Minun musiikkiani oli David Bowien varhaistuotanto, Hassisen kone ja siivouspäivinä Anneli Saaristo.

Kuunnelmasta hyppäsi korvieni eteen lapsesta saakka intohimoinen esiintyjä, miellyttämishaluinen nuori nainen ja kaikkensa antanut ihminen. En tirskunut enkä pyöritellyt enää päätäni.

Lue lisää...

Rippikoulussa opitaan katsomaan elämää silmiin, jos jaksetaan ensin nousta sängystä ylös

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin ensimmäinen kirjoitus, jossa hän samaistuu vahvasti teini-ikäisten lasten vanhempiin, melkein nukahtaa itse omalle rippikoulutunnilleen ja yllättyy samasta asiasta kuin aina ennenkin.

Lue lisää...

Mahdotonta toteuttaa?

Matti-FB Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

Maailma on hyvä ja turvallinen paikka elää, jos et tee virheitä.

On muutamia kysymyksiä, joihin vastaamalla saisin selville mitä on hyvä elämä:

  1. Mitkä asiat ovat tärkeitä hyvän elämän toteutumiselle?
  2. Millaista on hyvä elämä?
  3. Entä, jos tulee rajoituksia (vammautumista, yksinäisyyttä, varattomuutta, sairautta), pätevätkö hyvän elämän ohjeet myös silloin?
  4. Mitä asioita elämässä voi valita?
  5. Miten elämä voi muuttua suunnitelmista ja unelmista huolimatta?
  6. Miksi myös ihmisen omat suunnitelmat voivat muuttua?
Lue lisää...

Bloggarit

Taivastelua
133 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
4 artikkelia
Aimo Salonen
132 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä