Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Arkisivistys

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeuttiti

Tänään on liputuspäivä. Jos ei armas allakkani olisi kertonut, että tänään on Saamelaisten kansallispäivä, olisin luullut taloyhtiömme huoltomiehen erehtyneen tehtävissään. No, saman asian kertoi Yle1:n radiojuontaja, kun satuin sen häneltä aamulla kahvinkeiton ohessa kuulemaan. Kiitos tiedotusvälineille, että ne - osa ainakin - pitää huolta arkisivistyksestäni. Siihenhän kuuluu tietää, että tänään on Saamelaisten kansallispäivä.

Kuvittelen lukevani paljon. Mielestäni kirja kahdessa viikossa on minulle aktiivista lukemista, mutta en ole tehnyt sitä lopetettuani ammattiin johtaneet opinnot vuosi sitten. Kirjoja olen aina pitänyt arvossa. Toissa viikolla satsasin 15 euroa kirjaan: "Jos satut kohtaamaan matkallasi Buddhan...". Minun sijaan sitä pitää iltalukemisinaan kuitenkin nyt puolisoni.

Mietin, miten loppujen lopuksi sivistän itseäni? Suomisanakirjan mukaan sivistys on "koulussa tai muuten saadusta opista, tiedoista ja taidoista" mutta myös "ihmisen sisäisestä, henkisestä kehittyneisyydestä ja kypsyydestä" omaksuttua tietoa ja henkistä kehittyneisyyttä. Edellistä edustaa mm. yleissivistys ja jälkimmäistä sydämen sivistys. Molempien taustalla vaikuttaa kasvatus.

Minulla taitaa nyt olla sydämen sivistämisen aika. Sisällytän sen piiriin tällä kertaa kokemuksen - potilaana olemisen - kautta hankitun tiedon. Vasen ranteeni kipsattiin reilu viikko sitten Töölön ensiavussa. Omaksuin reilussa kolmessa tunnissa tunnetietoa hoidettavana olemisesta ja ammattitaitoisesta hototyöstä perjantai-illan kiireessä unohtamatta myötätuntoa minuakin kehnommin käyneitä potilastovereita kohtaan  ja kiitollisuuden tunnetta, joka heräsi, kun ajattelin kaikkia ehjinä säilyneitä ruumiinosiani. Jälkitarkkailuun jäi, salliiko sydämen sivistykseni empatiaa itseäni kohtaan. Se kun taitaa olla minulle ammattiauttajana vaikeinta omaksuttavaa.

Marja Liisa Liimatta, sairaslomaileva sairaalapappi

 

Kenellä on laiskamato ?
Sata vuotta sinne tai tänne - elämme jatkuvaa kaks...
 

Bloggarit

Tutkailua
16 artikkelia
Taivastelua
157 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä