Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Antropomorfismista, eli auto tykkää, että sillä ajetaan

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Parkkipaikalla joku määritteli ajopeliään: ”Tämä meidän autohan on sellainen vanha rouva, jota pitää käsitellä silkkihansikkain.” Olenhan minäkin inhimillistänyt koiramme, joka onkin täysin puhetta ymmärtävä neiti. Ihmisillä on tarve inhimillistää yhtä jos toista.

Fyysikkoystäväni kertoi olevansa tietotekniikan kurssilla, jossa tutkitaan ohjelmointia, systeemejä ja käyttöliittymiä filosofiselta kantilta. Suunnittelussa painotetaan vuorovaikutusta ja tutkitaan ihmisenkaltaiseksitekemisen haasteita. Mutta ohjelmathan ovat vain koodiriviä eikä niissä juuri älyä ole. Tästä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu.

Robotiikassa on kehitetty hylkeen tai kissan oloisia nukkeja, jotka reagoivat vaikkapa silitykseen. Sosiaalinen robotti saa autistisen lapsen kommunikoimaan tai vanhuksen silmään kyyneleen kun he tuntevat kohtaavansa jonkun. Tämän ymmärrän.

Mutta erikoinen piirre on se, että jotkut hakevat korviketta ihmissuhteisiinsa siitä, että ilman minkäänlaista tekoälyä varustettu ihmisen näköinen ja oloinen nukke kelpaisi vaikka puolisoksi. Mikä tai kuka tässä on ”meaningful interactor”, ellei vain nuken valmistaja? Tässä jäimme pohtimaan älyllisen toiminnan puutetta kaikin puolin.

Naisääni lukee minulle Hesaria jo yllättävän hyvin vaikkapa silloin kun ajan autoa. Kyseessä on kuitenkin vain tietokonelukija, mutta nämä ohjelmat kehittyvät kaiken aikaa ja vaikeidenkin sanojen lausuminen paranee. Silti siinä jokin tökkii, jos kuuntelen sitä tarpeeksi pitkään. Se ei ole ihminen.

Jos asioin netin kautta vaikkapa pankissa, saattaa näytölle ilmaantua mahdollisuus keskustella koneälyn kanssa. Näitä botteja on jo monella palveluntarjoajalla. Muutoin netin keskustelufoorumeiden moderoijiksi robotti ei sovi, koska se ei esimerkiksi osaa tunnistaa rivien väliin kätkettyä piiloviestiä.

Robottikäsi on funktionaalinen operoija ja sen saa tekemään kaikkea mm. tehtaiden tuotantolinjoilla. Siellä näitä on ollut jo kauan. Jalka on haasteellisempi, koska toimiakseen se tarvitsee monta toisiinsa yhteydessä olevaa liikkuvaa osaa. Ihminen tarvitsee pystyssä pysymiseen myös tasapainoa ohjaavan keskikorvan elimen yhdistettynä muuhun aivotoimintaan.

Toimivat ja aidon ihmismäisesti käyttäytyvät androidit ovat toistaiseksi tuttuja vain tieteiselokuvista. Silti ollaan jo pelottavan lähellä, missä siis menee raja? Toistaiseksi vain ihminen on jäljittelemätön kokonaisuus, eli elävä sielu, jolla on aivotoiminta, henki ja ruumis.

Nekrologit valmiiksi
Lapsia liian vähän, meitä vanhuksia liian paljon.....
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
19 artikkelia
Taivastelua
162 artikkelia
Aimo Salonen
138 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä