Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

AJATELMAN VOIMA

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapstori, työnohjaaja, psykoterapeutti

Yle ykkösen uutiset, MTV:n mainokset, työkaverin tokaisu, ystävän saunanlauteilla kertoma kokemus – kaikki ne muokkaavat mielikuviani, mielipiteitäni ja ajatuksiani. Samoin kuin lyhyet ajatelmat, joita silmäni etsiskelevät.

Joitakin vuosia sitten kahdella eri paikkakunnalla olevien virkatehtävieni johdosta vaihdoin junaa silloin tällöin Lahdessa. Lyhyiden ajatelmien suurkuluttajana ostin tuolta asemalta kerran kaksi postikorttia. Pitkään pienen vessamme seinällä olleiden korttien tekstit olivat tällaiset: "Onnellisuus ei ole ongelmien poissaoloa, vaan se on kykyä tulla niiden kanssa toimeen" ja lyhyempi ajatelma: "Ilo ei ole asioissa. Se on meissä."

Noista ajatelmista tulevat mieleeni pyhäkouluajat. Muistan siellä saaneeni aina mukaan muistolauseen, joka useasti oli lyhyt katkelma käsitellystä raamatunkohdasta. Nykyajan yleismaailmalliset postikorttitekstit voisivat ollakin jatkoa vanhasta pyhäkouluperinteestä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä herkemmin palaan – niin ilossa kuin surussa, onnellisina ja onnettomina päivinä, huolten ja huolettomien aikojen lomassa – omaan mottooni, paimenpsalmin ensimmäiseen lauseeseen "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu."

Minulle noilla tarkkaan harkituilla sananparsilla ja ajatelmilla on tärkeän rohkaiseva merkitys. Nukun välillä huonosti huolten herättäessä aamuyön tunneilla miettimään ratkaisuja asioihini. Lyhyt ja tilanteeseen sopiva aforismi saattaa huolet ja harmit välillä oikeisiin mittasuhteisiin tai ajattelemaan murheita hieman toisesta näkökulmasta. Ja yhdellä hyvällä muistissa kantamallani ajatelmalla on huomamaton vaikutus asenteiden ohella myös toimintaani ja toisten kohtaamiseen. Näin uskon. Vai mitä sanot tästä ajatelmasta: " "Onnellisen elämän salaisuutena ovat jatkuvat pienet ilot"?

Marja Liisa Liimatta,sairaalapastori

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 33: Mikä kesä!
Juomme samaa vettä kuin dinosaurukset
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
179 artikkelia
Tutkailua
27 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä