Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Ajan pysäyttävä tila

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Pohjois-Karjan keskussairaalassa on monenlaista toimintaa tiloineen. Mutta siellä on myös paikka, jossa joskus toivotaan ajan pysähtyvän.

Käyn silloin tällöin työni puolesta keskussairaalan kappelissa. Se on ison talon pohjakerroksessa, jonne työntekijät pääsevät
pitkää käytävää myöten ja ulkopuoliset keskussairaalan takaa seuraten ”Kappeli” –kylttejä.
Kappelissa on sekä steriiliyden että pyhyyden tuntua. Useimmiten sinne tullaan jättämään jäähyväiset kuolleelle läheiselle ja myös hautajaisiin. 
Suurelle osalle kappeli on sanattoman surun tila, mutta osalle kaipauksen ohella myös paikka kokea helpotusta; nyt kärsimys on ohi.

Kappelissa myös nauretaan. Avoin arkku, jossa vainaja lepää, kirvoittaa omaiset muistelemaan yhteisiä hetkiä; viimeisiä sanoja, vainajan luonnetta
tai tämän intohimoisia harrastuksia. Avoin arkku kirvoittaa sanomaan hyvästit ja kiitokset sekä laittamaan arkkuun kukan ohella jotakin vainajalle tärkeää.
Viehättävällä tavalla moni vainajista lähtee kappelistamme rakkaimmat villasukat jalassaan.

Kappelista huolehtivat laitosapulaisten ohella obduktion henkilökunta. He ottavat vainajat vastaan ja kohtaavat omaisia. He tekevät ruumiinavauksia ja
luovuttavat vainajan hautaustoimiston työntekijälle. He laittavat kappelin kuntoon niin uskonnottomien kuin uskontokuntaan kuuluvien jäähyväisiä
ja hautauksia varten. Rautahermoisia ja lämminsydämisiä ammattilaisia.
 
Sairaalan kappeli muistuttaa tasa-arvosta. Olimmepa ”pippejä tai pappeja” kuolema on kohtalomme. Ajoittain mietin, mitähän omat omaiseni sanovat arkkuni äärellä?
Toivoisin heidän sekä itkevän kaipauksesta että nauraa hykertävän todeten: ”sellainen se meidän mami oli.”  Mutta ennen sitä olisi hyvä elää mainio elämä.
Sellainen, joka evästäisi hyviin jäähyväisiin kukilla koristellussa kappelissa.

Marja Liisa Liimatta
sairaalapappi

Sivupersoonani Ossi
Rauniot ovat jo viilenneet, mutta muistot eivät sa...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä